Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 4. 2017 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies 4 kommenttia Ruoka ja juoma

Vastustamaton peruna-lammasgratiini

”Aina voi ottaa hieman lisää gratiinia”, kirjoitti JuhaTanttu kirjassaan. Totta se onkin, uunissa pinnalta rapeapintaiseksi paistunut ja sisältä mehevä gratiini syödään varmasti viimeistä lusikallista myöten.

Lisäkkeeksi sopivat raikas vihreä salaatti vinaigretten kera. Älä myöskään unohda oikein hyvää punaviiniä tai maukasta tummaa lageria.

Tämä ohjeeni on jo parin vuoden takaa, mutta se on yhä ajankohtainen ja herkullinen. Karppaajat voivat toki vaihtaa perunan muihin juureksiin.

Nyt marjat pakastimesta käyttöön. Raikas puolukkakiisseli maistuu jälkiruoaksi kermavaahdon kera. Tarjoa kiisseli joko lämpimänä tai kylmänä. Voit valmistaa keiton myös karpaloista. Muistathan myös helppotekoiset marjahyytelöt. Pakastemarjoja kulhoon ja kuumaa hyytelösokerilientä päälle. Siinä se!



Peruna-lammasgratiini

4 hengelle

1,5 kg kiinteitä perunoita, esim. Siikliä
100 g Feta-juustoa
500 g lampaanjauhelihaa
1 rkl öljyä
1 punasipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
2 tl Provencen yrttimaustetta
suolaa, mustapippuria
2 dl ranskankermaa
2 dl maitoa
3 munaa
2 dl raastettua Mustaleima-juustoa

Kuori perunat ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Pane viipaleet likoamaan kylmään veteen, jotta enin pintatärkkelys huuhtoutuu pois. Hienonna sipulit. Valuta ja kuutioi aurinkokuvatut tomaatit. Valuta perunat ja taputtele talouspaperilla kuivaksi. Voitele uunivuoka voilla ja asettele pohjalle perunaviipaleita limittäin. Murenna perunoiden pinnalle Feta-juustoa. Paista jauhelihaa kuumassa öljytilkassa muutama minuutti. Lisää joukkoon hienonnetut sipulit, kuutioidut aurinkokuivatut tomaatit ja yrttimauste. Mausta suolaripauksella ja mustapippurilla. Kaada seos perunoiden päälle vuokaan. Asettele loput perunaviipaleet pinnalle limittäin. Sekoita keskenään ranskankerma, maito ja munat. Kaada seos perunoiden päälle niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää tilkka maitoa tarvittaessa. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200-asteisessa uunissa noin 45-50 minuuttia. Kokeile perunoiden kypsyyttä tikulla. Lisäkkeeksi sopii raikas salaatti ja juomiksi joko vesi, olut tai punaviini.

Puolukkakiisseli

4 hengelle

5 dl puolukkamehua tai vettä
3 rkl perunajauhoja
1 dl sokeria
4 dl soseutettuja puolukoita

Pinnalle

sokeria

Tarjoiluun

kermavaahtoa

Mittaa kylmä mehu tai vesi kattilaan. Sekoita joukkoon perunajauhot sekä sokeri. Kuumenna kiehumapisteeseen samalla sekoittaen. Kun kiisseli kuplahtaa, nosta kattila levyltä. Lisää joukkoon puolukkasose ja sekoita tasaiseksi. Sirottele sokeria kiisselin pinnalle, ettei se kuoretu. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa. Kermavaahto sulaa herkullisesti lämpimän kiiselin päälle.

Tarjoa gratiinin kanssa esimerkiksi:

Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon 2015 -punaviiniä, hinta noin 10 euroa.

 

 


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

4 kommenttia

  1. Näyttää tosi hyvältä,

    Näyttää tosi hyvältä, tuli hirveä nälkä:)

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Julia

    30. 10. 2009 13.20

  2. "Näyttää tosi hyvältä,

    ”Näyttää tosi hyvältä, tuli hirveä nälkä:)”
    Niin näyttää! nam

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Linssi

    30. 10. 2009 17.17

  3. Maistuisi minullekin

    Maistuisi minullekin

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    skibi

    31. 10. 2009 2.55

  4. Tätä on ehdottomasti

    Tätä on ehdottomasti kokeiltava! Kiitos!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Pippa

    5. 11. 2011 11.12

Kirjoita kommentti