Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 10. 2018 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Vastuullista suklaata

On puhuttu paljon siitä, miten kurjissa olosuhteissa kaakaoviljelmillä eletään. Hyvin usein niillä työsketelevät lapset, kaiken lisäksi palkatta. Nyt suklaafriikkien on mahdollista vaikuttaa siihen, että koko tuotantoketju toimii eettisesti. Silloin suklaakin sulaa suussa paremmin.

Tässäpä tosi herkullinen suklaa ja markkinoija, joka on halunnut kantaa kortensa kekoon vastuullisen liiketoiminnan puolesta. Nyt ainakin itse tiedän, mitä suklaata syön. Varoitus: Niin hyvää, suklaata, että yksi pala ei riitä!

 

Tiedote:

UUTUUSLANSEERAUS:
Tony’s Chocolonelyn herkulliset suklaat saapuvat Suomeen!

Tony’s Chocolonely levittää tärkeää missiotaan nyt myös Suomeen – kohti täysin orjatyöstä vapaata suklaata

crazy about chocolate, serious about people.

Tony’s Chocolonelyn tarina

Hollantilainen toimittaja Teun van de Keuken (”Tony”) perusti Tony’s Chocolonelyn vuonna 2005 huomattuaan että maailman suurimmat suklaayhtiöt ostivat kaakaota viljelmiltä, joissa käytettiin lapsityövoimaa.

Ymmärrettyään kaakaonviljelyn epäeettisyyden van de Keuken päätti kääntyä poliisin puoleen ja ilmiantaa itsensä rikollisena ostettuaan laittomin keinoin valmistettuja tuotteita. Suuren mediahuomion saavuttanut oikeudenkäynti ei vienyt asiaa eteenpäin, joten van de Keuken päätti tehdä asialle jotain itse ja perusti Tony’s Chocolonelyn – yrityksen, joka valmistaa herkullista suklaata ja jonka visio on täysin orjatyöstä vapaa suklaa. Ei vain heidän suklaansa, vaan kaikki suklaa maailmassa.

“Haluamme johtaa koko alaa esimerkin avulla ja näyttää muille suklaanvalmista- jille, että on mahdollista menestyä kaupallisesti ilman hyväksikäyttöä ja orjuutta”, sanoo Tony’s Chocolonelyn operatiivinen johtaja Henk Jan Beltman.

“Meidän tehtävämme on innostaa sekä kuluttajia että suklaayhtiöitä ottamaan vastuuta. Mitä useammat ihmiset valitsevat orjatyövoimatta valmistetut suklaat ja jakavat tarinamme, sitä nopeammin 100 % orjatyöstä vapaasta suklaasta tulee normi.”

Visiona 100% orjatyöstä vapaa suklaa

Suklaan toimitusketjussa voitot jakautuvat epätasaisesti. Ketju alkaa miljoonista kaakaota tuottavista maanviljelijöistä ja päät- tyy miljardeihin suklaasta nauttiviin kuluttajiin. Välikätenä toimivat suklaa-alan jättiyritykset, jotka hyötyvät mahdollisim- man alhaisista kaakaon ostohinnoista.

Länsi-Afrikan kaakaoviljelmillä työskentelee tälläkin hetkellä orjia ja monet heistä ovat lapsia – tämä on seurausta polkuhin- noista.

Tony’s Chocolonely pyrkii muuttamaan tilanteen. Ja koska Tony’s Chocolonely ei voi muuttaa maailmaa yksin, se pyrkii saa- maan kuluttajat ja myös muut suklaavalmistajat mukaan.

Tony’s Chocolonelyn herkulliset & vastuulliset suklaat (Reilu Kauppa) ovat saatavilla suurimmista K-ryhmän kaupoista sekä Ruohonjuuren myymälöistä 1.10. alkaen.

Tony’sin lisäpreemio vaikuttaa oleellisesti kaakaontuottajien elintasoon. Tuottajahinnan lisäksi maksetaan preemio jokaista kaakaotonnia kohden. Tämä preemio koostuu kahdesta osasta: 200 dollarin Reilun Kaupan lisästä sekä Tony’sin ylimääräisestä preemiosta, joka esimerkiksi viime vuonna oli vähintään 175 dollaria.

Tony’s työskentelee viljelijöiden kanssa aina vähintään viiden vuoden ajan. Viljelijät voivat siis luottaa saavansa sadolleen Tony’sin preemion lähivuosina ja siten tehdä pitkän aikavälin investointeja viljelyksiinsä. Viljelijät voivat esimerkiksi ostaa uusia, paremman sadon tuottavia kaakaopuita tai investoida työvälinei- siin ja koulutukseen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miksi Tony’s Chocolonely -suklaalevyt on jaettu epätasaisiin palasiin?

“Meidän mielestämme ei käy järkeen, että suklaalevyt olisi jaettu tasakokoisiin paloihin samalla, kun suklaateollisuudessa on niin paljon epätasa-arvoa! Suklaalevyn epätasaisesti jaetut palaset muistuttavat konkreettisella tavalla suklaan ystäville,että suklaateollisuuden voitot jakautuvat epäoikeudenmukaisesti.”

Tiia: Vahva suositus! Nam!!


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti