Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 7. 2009 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Viikon viineissä maistuu Espanja, Ranska ja Italia

Näkymä Parés Baltàn Las Torres -viinitilan korkeimmalta kohdalta kaukaisuudessa siintävälle merelle on unohtumaton. Täällä on helppo antautua Penedèsin lumouksen valtaan. Minulla on ollut onni käydä tilalla Bon Appétit kuvauksien yhteydessä. Cusiné Carolin perhe on on käynyt useasti Suomessa. Hänen vanhempansa olivat täällä häämatkalla ja ihastuivat ikihyviksi.

Parés Baltan viinitalo on perustettu jo vuonna 1790 ja se on edelleen perheyritys. Cusiné Carolin perheen viinitarhat sijoittuvat viiteen kylään noin 10 kilometrin päähän Välimerestä, Penedèsin vaihtelevaan maastoon, laaksoihin ja vuoristoon. Tarhat sijaitsevat hyvin vaihtelevasti eri korkeuksilla merenpinnasta,  176 – 749 metrin välillä ja lisäksi niiden välissä on korkeita kukkuloita minkä ansiosta viinejä viljellään niin välimerellisessä kuin mannerilmastossakin sekä niiden välimuodossa.

Parés Baltà viljelee neljäätoista eri rypälelajiketta. Huolellisilla valinnoilla he saavat aikaan luonteikkaita, suuria viinejä. Talvisin yli tuhat lammasta laiduntaa viiniviljelmillä, joten keinotekoista lannoitusta ei tarvita. Suurin osa Parés Baltàn tuotannosta on nykyisin luomutuotantoa.

Parés Balta Brut on valmistettu perinteisellä pullokäymismenetelmällä, joka on Cavalle tyypillinen. Viini on saanut kehittyä sakan päällä (sur lie) pullossa 18 kuukauden ajan.

Parés Balta Brut on väriltään kirkkaan vaalean keltainen. Tuoksussa aistit vahvaa hedelmäisyyttä, päärynää ja omenaa, mutta myös paahtuneita leipämäisiä sävyjä. Maku on kuiva, mutta samalla hyvin hedelmäinen. Vahvaa hedelmäisyyttä tasapainottaa sopiva hapokkuus. Jälkimaku on tyylikäs ja virkistävä.

Parés Balta Brut on hieno maljajuoma ja aperitiivi. Se sopii myös mainiosti tapaksien seuraan ja ylipäätään tyylikkään pienen suolaisen seuraksi. Myös kesäinen piknik-kori täydentyy sillä juhlavaksi. Kokeile sitä myös sushin kanssa. Eikä mikään voisi virkistää mieltä enemmän kuin lasillinen tai kaksi tätä hienoa Cavaa.
laroche-chardonnay-l

Laroche Chardonnay

Larochen viinitalo on aloittanut viininviljelyn vuonna 1850. Viisi sukupolvea myöhemmin tätä tunnettua taloa johtaa Michel Laroche.

Laroche tuottaa viinejä Ranskassa Bourgognen Chablis´sa ja Languedocissa. Uudessa maailmassa tuotantoa on Chilessä ja uusin hankinta on tila Etelä-Afrikasta. Tuotanto Languedocisssa alkoi Larochen hankkiessa vuonna 1995 alueelta Mas la Chevalière-viinitilan. Tavoitteena on tuottaa tyylikkäitä, moderneja, tasapainoisia ja hedelmäisiä viinejä. Tätä tyyliä edustaa Larochen Chardonnay L.

Chardonnay L -viinin rypäleet tulevat Béziersin kaupungin ympäriltä, viereiseltä kiviseltä viinitarhalta, laguunin aurinkoiselta rannikkotasanteelta ja korkeammalta sijaitsevasta viileämmästä Orbin laaksosta. Nämä eri alueilla eri tavalla kypsyneet rypäleet luovat viiniin tasapainon hedelmäisyyden ja hapokkuuden välillä. Viinilässä viinin tekemisen tavoitteena on säilyttää rypäleen oma luonne ja hedelmäisyys.

Chardonnay L on väriltään kirkas ja vaaleankeltainen. Tuoksu on tyylikäs, hedelmäinen ja mineraalinen. Maku on tyylikäs ja hedelmäisen aromikas. Hedelmäisyyttä tasapainottaa pirteä, miellyttävä hapokkuus.

Chardonnay L on monikäyttöinen viini. Sen seuraan on helppo liittää niin kala- ja merenherkut, kuin ruokaisat salaatitkin. Se sopii myös paremmaksi buffet-viiniksi. L on paikallaan myös halutessasi lasillisen hyvää valkoviiniä.
castiglioni-chianti

Castiglioni chianti

Ensimmäiset maininnat Castiglionista ulottuvat takaisin vuoteen 1092. Vuonna 1331 mainitaan, että alueella on viljelty viinirypäleitä. Castiglioni sijaitsee Chianti Colli Fiorentini -vuorilla noin 20 kilometriä lounaaseen Firenzestä. Maaperä on savinen ja ilmasto lämmin. Sangiovese-rypäleen ominaisuudet kehittyvät parhaiten tämäntyyppisissä olosuhteissa ja viini on erittäin hedelmäinen ja aromikas.

Rypäleet kasvavat noin 200 metrin korkeudessa 1990-luvun alkupuolella istutetuissa köynnöksissä. Castiglionin alue on kokonaisuudessaan 513 hehtaaria, josta 115 hehtaaria on viiniviljelmiä.  Castiglioni Chianti on väriltään punainen ja melko kehittynyt. Tuoksu on rypäleelle ominainen, aromikas, kirsikkainen ja vienosti mustaherukkainen.

Maku on keskitäyteläinen, pehmeätanniininen, erittäin hedelmäinen, tasapainoinen, lievästi paahtunut ja erittäin pehmeä. Jälkimaku on miellyttävän pitkä, pyöreä ja pehmeä.

Castiglioni on tyylikäs Chianti DOCG -viini, joka soveltuu erinomaisesti eri liharuokien kanssa, kuten naudan, riistan ja lampaan kanssa. Se on myös oiva sellaisenaan.

Hinnat:

Pares Balta Brut 10,98 €
Laroche Chardonnay L 8,98 €
Frescobaldi Castiglioni Chianti 10,69 €

Lisätiedot:
www.norex.fi


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti