Umami muualla Facebook

Julkaistu 16. 5. 2014 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Viikonlopun ateria ilman tyhjiä kaloreita

Olen innostunut vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Siinä ovat pannassa valkoiset vehnäjauhot sekä niistä valmistetut tuotteet, perunat ja keitetyt porkkanat, valkoinen riisi ja tietysti sokeri ja kaikki makea. Aterioiden valmistaminen ilman turhia kaloreita onnistuu helposti ja lopputulos on silti täyttävä ja herkullinen.








Kerroin Tarvitaanko leipää -artikkelissani mökkinaapuri Matista, joka pudotti reippaasti painoaan jätettyään kaikki hiilihydraatit ja sokerit pois. Nälkää ei tarvitse nähdä, koska proteiinipitoinen ruokavalio pitää olon kylläisenä, eikä napostelupaloja tee mieli. Kuituja saa riittävästi, kun samalla syö monipuolisesti kasviksia. Jos on hurahtanut ruisleipään ja uusiin perunoihin ja juhlissa on tarjolla ihania täytekakkuja, voi niillä hyvällä omallatunolla silloin tällöin herkutella.
Tässä vähähiilihydraattinen ateriakokonaisuus vaikka viikonlopun tarjoiluiksi ystäville.

Alkuruoka

Pidän tosi paljon sushista. Kieltämättä nigiri- ja makirullapalojen riisi on hyvää, mutta varsin täyttävää. Japanilaisen alkupalan voi nauttia ilman riisiäkin kuten Japanissakin usein nautitaan. Tarjotaan kalat ja äyriäiset sashimina, eli sellaisenaan. Kalojen tuoreuden täytyy sushi- ja sashimiaterialla olla huippuluokkaa. Kalafileet, lohen, siian ja silakan voi halutessaan pakastaa ennen käyttöä, se ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Järvikalat tulee aina pakastaa ennen tuorekäyttöä.

Sashimi

50-100 g lohifileetä/ ruokailija
wasabia (japanilainen piparjuuritahna)
soijakastiketta
miriniä
hillottua inkivääriä

Leikkaa fileestä nahka pois niin, ettei tummaa uimalihasta tule mukaan. Leikkaa fileepala sitten paksuhkoiksi viipaleiksi tai kuutioiksi ja aseta tarjolle inkiväärin, wasabin ja soijakastikkeen kanssa. Sekoita annoskipoissa soijakastikkeeseen hieman miriniä pehmennykseksi. Soijakastiketta annosteltaessa kannattaa muistaa, että sitä tarvitaan todella vähän. Kippoihin kannattaa aluksi kaataa vain tilkka ja lisätä sitten tarvittaessa, ettei kallista soijaa menisi hukkaan. Me suomalaiset mielellään ”uitamme” kalan soijakastikkeessa, Japanissa ne vain kevyesti kastetaan siihen. Soijakastikkeesta löytyy upean makuisia vuosikertoja. Niitä voi kysellä etnisistä kaupoista. Helsingissä Annankadulla sijaitseva Tokyokan, myy mm. laadukkaita wasabi-tahnoja sekä soijaa monessa muodossa.
entrecote.s

Entrecôte-pihvi ja ratatouille kasvispata

1 pihvi/ ruokailija
voita

Grillaa tai paista pihvit huoneenlämpöisenä voinokareessa. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla.

Ratatouille

1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen, vihreä ja keltainen paprika
1/2 punaisesta chilistä
1 keskikokoinen munakoiso
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 tölkki tomaattimurskaa
suolaa, pippuria
2 rkl kasvisfondia
noin 1 rkl Herbes de Provence -mausteseosta

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Puhdista ja kuutioi kasvikset samankokoisiksi paloiksi. Kuullota ensin sipuleita öljyssä. Ripauta joukkoon hieman suolaa, jotta maut alkavat kehittyä. Lisää kasviskuutiot ja jatka kuullottamista seosta silloin tällöin käännellen. Kun kasvikset ovat reilusti pehmentyneet, lisää joukkoon tomaattipyree ja -murska. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lisäksi kasvisfondilla, jos haluat vielä vahvistaa makua. Keitä miedolla lämmöllä noin 40-50 minuuttia. Lisää keittämisen loppuvaiheessa yrttimeusteseos. Tarkista maku. Tarjoa liha- kanaruokien lisäkkeenä. Ratatouille maistuu myös kylmänä antipastopöydästä.

mustaleima ja humupekka.s

Juustot

Tällä kertaa varasin juustotarjottimelle vanhaa kunnon Mustaleima-emmentalia. Sen pähkinäisen makea maku on aina viehättänyt. Mouhijärven Herkkujuustolan valmistama pehmeä valkohomejuusto Heidi on maultaan täyteläisen kermainen. Hankin juustot läheisestä Hakaniemen hallista asiantuntevasta juustoliike Lentävästä Lehmästä, joka on loistava juustojen ostopaikka.

aito suklaa.ssuklaapaketti.s

Suklaa

Vielä halusimme saada suuhun jälkiruoan makua. 75% suklaa tulee suoraan tuottajalta. Valmistukseen on käytetty vain kaakaopapua. Pakkauksessa näkyy kaakaopapujen viljelijä,  joka myös saa hyödyn suoramyynnistä. Alkuperämaiden suklaata myy Hakaniemen hallissa Parhialan siirtomaatavaraliike.

ProseccoTrivento reserve Malbec

Viinit

Pirskahteleva Pasqua Sanzeno Prosecco -valkoviini Italian Veneton alueelta sopi mainiosti sashimin kanssa. Se on puolikuiva ja kevyen sitruksinen viini,  joten se pärjäsi hyvin sashimin ja soijakastikkeen kanssa. Hintakin on aivan kohtuullinen eli 8,98 euroa.

Argentiinalainen, erittäin täyteläinen Trivento Reserve Malbec 2012 -punaviini sopi mainiosti juustojen, lihan ja ratatouillen kanssa. Suklaan kanssa ei. Tummalle suklaalle voi joskus kokeilla syrah-rypäleestä valmistettuja viinejä. Hinta on täsmälleen sama kuin em. valkoviinin.

Viinipullojen kuvat Alko.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti