Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 1. 2015 Teksti Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Viinin uudet trendit

Suomalainen viinikulttuuri on murroksessa, nyt halutaan nautiskella laadusta päihtymättä. Kansainväliset viinitalot ovat kiinnostuneet ilmiöstä ja marssittavat markkinoille suosittujen viinibrändien alkoholittomia versioita. Laatu- ja makulupaus perustuvat pitkään kehitystyöhön ja uuteen valmistustekniikkaan.

Ruokatrendit ovat määrittäneet kulutusvalintojamme jo pitkään, ja nyt muutos voidaan nähdä myös viinin nautiskelussa. Yhä useammin hyllyltä valitaan vähäalkoholinen tai täysin alkoholiton viini. Suuret valmistajat ovat huomanneet markkinaraon, mutta alkoholittomien viinien mehumaisen mielikuvan taklaamisessa riittää vielä työsarkaa.

Alkoholiton ei ole sama kuin mauton

Australialaisen Jacob’s Creekin viinintekijä Susan Mickan ymmärtää ennakkoluuloisia.

– Alkoholin poistaminen viinistä on lähestulkoon sama asia kuin poistaisi juoman selkärangan. Nykyaikainen valmistustekniikka mahdollistaa kuitenkin sen, että voimme haihduttaa viinistä alkoholin säilyttäen samalla makunautinnon.

Mickan viittaa alkoholittoman viinin vakuumitislausmenetelmään, jossa alkoholi saadaan matalassa lämpötilassa paineen avulla haihdutettua pois siten, että viini ei menetä juurikaan aromejaan prosessin aikana. Tuote viimeistellään lisäämällä sekä puna- että valkoviiniin niissä käytetyn rypäleen mehua. Näin alkoholittomaan juomaan saadaan tasapainoa, ja sen maku vahvistuu.

– Viinin raikkauden säilyttäminen on tärkeää. Alkoholittomien viinien tulisi olla muiden viinien tapaan makuelämys. On kuitenkin hyvä muistaa, että alkoholi on myös säilöntäaine, joten alkoholitonta pulloa ei kannata pantata viinihyllyssä ikuisuuksia, Mickan vinkkaa.

Tiia: Tavalliseen viiniin tottuneella voi olla vaikeuksia olla vertailematta juomia toisiinsa. Alkoholi tuo viinille sille tyypillistä hapokkuutta, joka näistä viineistä täysin puuttuu. En suosittelekaan maistelemaan niitä rinnakkain. Kuitenkin, minusta on hyvä, että alkoholittomien juomien valikoimaan tulee vesien ja limujen rinnalle vaihtelua. Itse pidän myös viineistä, joissa on alle 10 % alkoholia. Niitä nautiskelen ja tarjoilen erityisesti kesäaikaan. Tipaton tammikuu on hyvä kuukausi alkoholittomien viinien maisteluun.

 

UnVINED_Shiraz (2)-1

Suuret viinitalot vastaavat arkisen nautiskelun trendiin

Suomalaisten viininkulutustottumukset ovat vuosien varrella muuttuneet. Viini ei kuulu enää pelkästään juhlaan, vaan hyvän ruokajuoman rooli arkisellakin aterialla on merkittävämpi. Viinintekijä muistuttaa kuitenkin, että erityisesti juhlatilanteessa on huomaavaista tarjota laadukas alkoholiton vaihtoehto.

– Illallisen emännän tai isännän ei tarvitse enää olla huolissaan, että alkoholittomalla linjalla olevat vieraat jäisivät paitsi sosiaalisesta nautiskelusta tai kulinaristisesta elämyksestä. Pitkälle kehitetyt alkoholittomat viinit tukevat ateriakokonaisuutta samoin kuin alkoholilliset verrokkinsa. Alkoholiton viini tuo myös omanlaistaan vapautta – pitkällä lounaalla voi nyt hyvillä mielin nauttia muutaman lasillisen vaikka kesken työpäivän.

Alkoholittomien viinien kohderyhmä onkin huomattavasti laajempi kuin autoilijat tai odottavat äidit. Viiniin kuuluu vahvasti sosiaalisuus, ja valinnoilla ilmennetään myös omaa arvomaailmaa.

– Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia viinien alkuperästä ja valmistusmenetelmästä. Lisääntyvä mielenkiinto laadukkaita alkoholittomia viinejä kohtaan on positiivinen haaste, jonka suuret kansainväliset viinitalot ottavat mielellään vastaan, Jacob’s Creekin viinintekijä Susan Mickan toteaa.

 

Tiedotteen välitti:

Laadukkaan juomakulttuurin edistäjä – matkalla alan arvostetuimmaksi toimijaksi Pernod Ricard Finland Oy on maailman toiseksi suurimman alkoholikonsernin, ranskalaisen Pernod Ricardin omistama tytäryhtiö ja Suomen alkoholimarkkinoiden toiseksi suurin toimija. Valmistamme, maahantuomme, markkinoimme, myymme ja jakelemme noin 400 kotimaista ja kansainvälistä alkoholituotetta.

Pernod Ricard Finland Oy on Suomen alkoholimarkkinoiden toiseksi suurin toimija ja maailman toiseksi suurimman alkoholikonsernin, ranskalaisen Pernod Ricardin omistama tytäryhtiö.

Pernod Ricard Finland Oy vastaa Pernod Ricard Groupin tuotteiden sekä monien muiden kansainvälisesti tunnettujen viinien ja väkevien alkoholituotteiden myynnistä ja markkinoinnista Suomessa. Pernod Ricard Finland on myös laadukkaiden kotimaisten alkoholijuomien valmistaja.

Pernod Ricard Finland Oy on palkittu kolmesti suurimman asiakkaansa Alkon parhaana toimittajana.


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti