Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 7. 2016 Teksti Tiia Koskimies, kuvat Tiia Koskimies 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Vuohenjuustosalaatti, kantarellikääröt ja kirsikkakiisseli

Hakaniementorilla on aina kiva piipahtaa ostoksilla, kun on lämminta ja aurinkoista. Torilla on leppoisa tunnelma ja lisäviihdykettä saat haitaristin soittamista kesäisistä sävelmistä. Kahvilakojun munkit ja kahvi maistuvat, ja toisilleen vieraatkin saattavat vaihtaa muutaman sanasen keskenään.

hakaniemen-tori-kahvilas-575x383

kantarellits-575x364

mansikats-575x383

Toritarjottavista näkee, että kesä etenee ja satoa alkaa jo saada. Mietin mitä tekisin ruoaksi, kunnes huomasin kantarellien ilmestyneen myyntipöytiin. Arvokkaitahan ne vielä ovat. Virolaiset maksoivat 6 euroa litra, 2 litraa sai kympillä. Törsäsin ja ostin kaksi litraa. Niissä oli melkomoinen puhdistaminen, koska olivat niin pieniä. Vaivannäkö kuitenkin kannatti, pienissä napakoissa kantarelleissa oli juuri oikea aromi. Kaali on aina edullista, joten kompensoin törsäyksen ostamalla sitä pääraaka-aineeksi.

Tomaatit ovat nyt kesänmakeita ja edullisia, alkuruokaa ei siis tarvinnut pitkään miettiä. Rakastan vuohenjuustoa kaikissa muodoissaan, mutta lämmitettynä tomaattisalaatin päällä se maistuu mielestäni kaikkein parhaimmalta. Jälkiruoaksi tarjosin vaihteeksi kirsikoista tehtyä kiisseliä ja mascarponejuustosta tehtyä vaahtoa. Hyvältä maistui sekin.

Pssst! Nyt kannattaa hiljakseen alkaa säilöä kesää talteen eli kaikkia niitä marjoja, sieniä ja kasviksia, joista haluat nauttia myös talvella.

vuohenjuustosalaattis-575x626

Lämmin vuohenjuusto-tomaattisalaatti

1 iso kypsä punainen tomaatti/ruokailija
hyvää oliiviöljyä
hyvää balsamietikkaa valkoista tai tummaa
suolaa ja mustapippuria
noin 2 cm:n kiekot vuohenjuustoa/ruokailija
1/2 dl pinjansiemeniä
tuoretta basilikaa

Pese ja leikkaa tomaatit kiekoiksi ja asettele lautasille. Mausta tilkalla öljyä ja etikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä teflonpannu ja paahda siinä pinjansiemeniin hieman väriä. Pyyhkäise pannulle vähän oliiviöljyä ja pane juustokiekot lämpenemään. Käännä varovasti ja aseta hieman valuvana tomaattipedin päälle.

kaalikaarots-533x800

Kantarelli-kaalikääröt

1 varhaiskaali
1-2 l kantarelleja
3 dl quinoaa tai täysjyväriisiä
2 sipulia
2 dl tillisilppua
2 rkl ketsuppia
suolaa
1/2 dl siirappia
1 dl soijakermaa

Tomaattikastike
1 tölkki yrteillä tai valkosipulilla maustettua tomaattimurskaa
2 rkl balsamietikkaa
1-2 tl hunajaa
suolaa, pippuria

Koverra kaalista kova kantaosa irti. Pane kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Irrottele kaalinlehtiä kahdella puuhaarukalla sitä mukaa kun ne irtoavat ja pane valumaan. Leikkaa suurimmat lehdet kahtia ja poista kova lehtiruoti tai leikkaa sitä ohuemmaksi. Huuhtele 2 dl quinoaa ja keitä kannen alla kypsäksi 4 dl:ssa kasvislientä (noin 15 min). Hienonna sipulit ja hakkaa tilli. Pese ja valuta kantarellit ja revi käsin pienemmiksi paloiksi. Haihduta niistä vesi pois pannulla, lisää tillisilppu ja mausta suolalla ja ketsupilla. Sekoita joukkoon hienonnettua kaalia sekä quinoaa. Lusikoi seosta kaalinlehdille ja kääri tiukoiksi kääröiksi. Asettele kääröt leivinpaperin päälle uunipannulle. Kaada pinnalle siirappia ja soijakermaa. Hauduta 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Kiehauta kastiketta varten tomaattimurska ja mausta. Voit halutessasi ajaa kastikkeen sileäksi sauvasekoittimella. Paista muutama kaunis pieni kantarelli kuumalla pannulla annoksen koristeeksi.

kirsikkakiisselis-575x694

Kirsikkakiisseli ja mascarponevaahto

1 l kirsikoita
1 l kirsikkamehua
2-3 rkl perunajauhoja
sokeria maun mukaan

Mascarponevaahto
2 dl mascarponea (tai paksua turkkilaista jogurttia)
1/2 dl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna

Pese kirsikat ja poista varret sekä kivet. Laimenna tiivisteestä 1 litra kirsikkamehua, maultaan vähän juomaa vahvemmaksi. Kiehauta ja suurusta mehu veteen sekoitetuilla perunajauhoilla kiisseliksi. Sekoita kirsikat kuuman kiisselin joukkoon. Jäähdytä ja jaa annoskulhoihin ja ripota pinnalle vähän sokeria, ettei kiisselin pinta kuoretu. Mausta mascarpone (tai turkkilainen jogurtti) sokerilla ja vaniljasokerilla ja sekoita kermavaahto seoksen joukkoon. Pyörittele vaahdosta kahden lusikan avulla pallot annoksille.

Hyvää ruokahalua, nautitaan kauden herkuista!

Mökille menijöille on torilla tarjolla nyt edullisesti muhkeita yrtti-istutuksia sekä valtava kukkaloisto.

hakaniemen-tori-yrtit-575x345


Aiheet: , , , , , , , , , , , ,

2 kommenttia

  1. Kanttarellipaikat tarkastukseen pian!!!

    Kanttarellipaikat tarkastukseen pian!!!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    usu

    13. 7. 2009 9.52

  2. Lämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti oli

    Lämmin tomaatti-vuohenjuustosalaatti oli kokeilun arvoinen, ehdottomasti. Kannattaa kokeilla.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    eevu

    16. 7. 2009 15.04

Kirjoita kommentti