Umami muualla Facebook

Julkaistu 24. 4. 2013 Teksti Tiina Rantanen, kuvat Eeva Puhakainen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Panimomestarin päivällisellä

Panimoliiton jäsenyritykset järjestivät yhdessä lähes 20 pienpanimon kanssa avoimien ovien päivän keskiviikkona 24. huhtikuuta 2013. Vierailimme Suomenlinnan Panimossa ja nautimme siellä oluen ja ruoan liittoa ylistävän Panimomestarin päivällisen.

Suomenlinnan Panimo sijaitsee 15 minuutin merimatkan päässä Helsingin Kauppatorin rannasta, heti Suomenlinnan päälaiturin edessä. Matka on lyhyt, mutta perillä vastassa on toinen maailma.
Suomenlinnalainen panimo- ja krouviperinne on oma lukunsa Suomen oluthistoriassa. Kun ensimmäiset ruotuarmeijan sotilaat saapuivat Suomenlinnaan rakennustöihin 1700-luvulla, toivat he mukanaan myös ensimmäiset oluttynnyrit. Kuuluihan olut tuolloin päivittäiseen ruokavalioon. Suomenlinna kasvoi vilkkaaksi linnoituskaupungiksi, jossa panimo- ja ravintolatoiminta kukoisti.

Suomenlinnassa pannaan yhä

Suomenlinnan Panimo sijaitsee historiaa huokuvassa, roosanvärisessä kasarmissa, joka on Suomenlinnan tunnetuimpia rakennuksia. Se rakennettiin linnoituksen venäläisellä kaudella vuosina 1868-1870. Lautalta on matkaa panimoon vain muutama kymmenen askelta.
Suomenlinnan Panimon (Sveaborgs Bryggeri) perusti olutmestari Jussi Heikkilä vuonna 1995. Ensioluita tuli markkinoille vuonna 1997. Panimo on käytännössä panimoravintola sillä tiloissa on myös à la carte -ravintola.

– Vuonna 2012 toiminta laajeni ja kapasiteetti kymmenkertaistui. Niin suurelle laajennukselle ei Suomenlinnassa ollut tilaa, joten sitä varten rakennettiin uusi panimo Vantaan Nikinmäkeen, Heikkilä kertoo.

Panimomestarin pöydässä

Monista pääkaupungin ravintoloista, Atrian kehityspäällikkönä ja keittokirjailijana tunnetuksi tullut keittiömestari ja ravintoloitsija Sami Hiltunen luotsaa panimoravintolaa nyt neljättä vuotta.
– Linnoitussaaren historia näkyy ruokalistallamme skandinaavisen ja venäläisen keittiön vaikutteina. Yhdistämme ne klassiseen, mannermaiseen keittiöön. Tyylimme on konstailemattoman krouvia, mutta laatu ja maku ovat keittiömme johtotähtiä. Painopiste on kotimaisissa raaka-aineissa, emmekä ole unohtaneet pientuottajia, Hiltunen sanoo.

– Panimomestarin päivällinen on uutuustuotteemme, jota myymme ryhmille. Paketti tarjoaa vieraille sopivasti informatiivisen elämyksen, jossa pienpanimon prosessit sekä oluen ja ruoan yhdistäminen tulevat tutuiksi.

Aloitamme päivällisen kierroksella panimon tuotantotiloissa, jonne mahtuu noin 15 henkilöä kerrallaan. Panimomestarin opastuksella perehdytään oluenpanemisen saloihin. Kierrosta maustetaan tarinoilla helsinkiläisen oluenpanemisen historiasta ja Suomenlinnan panimosta.


Päivällinen alkaa olutpohjaisella aperitiivilla Wit Cerisée. Siinä Piper Wit -olutta, Heering Cherry Liqouria sekä hieman Kircshiä.

Panimokierrosta seuraa neljän ruokalajin päivällinen. Päivällinen alkaa olutpohjaisella aperitiivilla ja kuhunkin ruokalajiin on sovitettu panimon olut tai siideri. Jokaisessa annoksessa olutta on käytetty myös ruoanvalmistuksessa. Oluet tarjotaan aterialla viinilaseista.


Kalalajitelma tarjotaan tsekktityyppisen Höpken Pilsin kanssa.

Alkuruoka on tuttujen suomalaisten kalojen näytös. Seurakseen kalat ja mäti saavat etikkaisia kantarelleja, sipulia ja kurkkua.
– Perinteisesti blinitaikinan kuohkeuttajana käytetetään vaaleaa lageria, mutta lisäsimme taikinaan puolet ruokajuomana olevaa humalaista Pilsiä. Maku tuntui kaipaavaan vielä lisäpotkua, joten taikinaa maustettiin vielä ripauksella saksalaista Hallertau Perle -humalaa, Hiltunen kertoo.

Pääruoka on valmistettu possunposkesta ja se tarjotaan linssi-chorizohöystön ja herkkutattikroketin kanssa. Annoksen viimeistelee tattikastike ja portterisinappi.

– Poskista otetaan löysät pois hauduttamalla niitä oluella juureksilla ja mausteilla ryyditetyssä liemessä 12 tuntia 90 asteen lämmössä. Varsinaiseksi makupariksi päätimme nostaa herkkutatin. Hoppe IPA on riittävän rotevaa seuraa tälle makeahkon mausteiselle annokselle.

Possunposkea & Herkkutatteja & IPA maistuu Hoppe Ipan kanssa.

Paahdettu Vilho-juusto, joka tarjotaan siiderivaahdon ja -marmeladin kanssa saa rinnalleen kuivan ja napakan omenasiiderin.
-Tähän annokseen haettiin vaikutteita omenaisesta Normandiasta, missä punakuoristen juustojen tai valkohomeisten Camemberttien kanssa on nautittu siideriä jo vuosisatoja, Hiltunen avaa juustoannoksen filosofiaa. – Mouhijärven kittipintainen Vilho laittaa mielestämme juuri sopivasti kampoihin hyökkäävälle siiderille.


Mouhijärven Herkkujuustolan Vilho saa seurakseen Tin Soldier Hard Cider -omenasiiderin.

Jälkiruoan aikana ruoan ja oluen yhdistelmä oli viedä kielen. Se ei tule täytenä yllätyksenä, sillä suklaan ja portterin makuliitto on laajasti tunnettu. Mutta yllätyselementin annoksessa tarjosi lakritsajuurella maustettu valkosuklaamousse, joka kruunasi nautinnon. Liitto toimi taivaallisesti!


Suklaata & Lakritsaa & Portteria päättää aterian. Helsinki Portteri hievelee makuhermoja saksanpähkinä-suklaabrownien kanssa.

Panimomestarin päivällisen hinta juomapaketteineen on 65 e/henkilö.
Panimokierros max 15 henkilöä maksaa 225 euroa, 16-30 henkilöä 425 euroa.

Suomenlinnan Panimo
Suomenlinna C 1
00190 Helsinki

Pöytävaraukset ravintolaan:
(09) 228 5030
Lisätietoja
www.panimoravintola.fi
www.panimo.com


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti