Umami muualla Facebook

Julkaistu 27. 4. 2013 Teksti Tiina Rantanen, kuvat Tiina Rantanen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Parsaa kolmessa pöydässä

Varma kevään merkki on ravintoloiden parsaviikot. Kävimme maistelemassa parsaa kolmessa helsinkiläisessä ravintolassa – Kämpissä, Maxillissa ja Lehtovaarassa.

Kämp ehti ensin

Helsinkiläisistä ravintoloista Kämp Brasserie avasi tänä vuonna ensimmäisenä parsakauden. Huippukokki Sauli Kemppaisen suunnittelemaa parsamenu on ollut tarjolla jo huhtikuun alusta alkaen ja kausi jatkuu toukokuun loppuun. Puitteet sesonkiherkuttelulle on hulppeat, sillä lämmitetyllä lasiterassilla on helppo päästä kesäisiin fiiliksiin.

Kemppainen aloitti vuonna 2009 saksalaisen Die Quadriga -ravintolan keittiöpäällikkönä ja saavutti samana vuonna arvostetun Michelin-tähden. On luonnollista, että Berliinissä viihtyneen keittiömestarin listalla näkyvät selkeästi saksalaiset vaikutteet, mutta yllätyksiäkin parsarintamalla koetaan. Parsaa tarjotaan listalla keiton muodossa, paahdetun nieriään kera sekä jälkiruoassa valkosuklaaseen, appelsiiniin ja maapähkinään yhdistettynä. Parsajäätelö on mantelikakun kanssa kielenvievä kokemus, vaikka parsa ja jäätelö yhdyssanana voi ensin yllättävältä kuulostaakin. Kolmen ruokalajia sisältävän menun hinta on 55 euroa.
www.hotelkamp.fi/fi/brasseriekampbar


Sauli Kemppainen tarjoaa parsaa saksalaisella twistillä.

Maxill ja parsa ovat jo perinne

Vuonna 1992 perustettu Maxill tunnetaan ravintolana, jonka leppoisa ilmapiiri on paitsi keittiön myös kanta-asiakkaiden ansiota. Keittiömestari Tommi Simpasen keittiössä syntyy tyylipuhdasta ja rehellistä ruokaa. Vaikutteita imetään eniten Ranskasta, Italiasta ja Skandinaviasta. Ja etelähelsinkiläiset tietävät, että Maxill, kevät ja parsa kuuluvat erottamattomasti yhteen.


Korkeavuorenkadulla saa taas parsaa.

Sesonkilistalla parsa esiintyy niin klassisesti kuin hieman yllättävällä tavalla. Valkoinen parsa saa perinteisesti rinnalleen hollanninkastikkeen ja uppomunan, 15 /25 euroa. Vihreä parsa nauttii manchegon ja ilmakuivatun kinkun seurasta, 15 /25 euroa. Ja kuten nimikin vihjaa, Combossa parsaa on lautasella usealla eri tavalla, 26 euroa. Listan herkullinen yllättäjä on kuuma, parsasta tehty tarte tatin kylmän tahitivaniljajäätelön kanssa, 9,80 euroa.

Parsa ja alsacelaiset viinit kuuluvat yhteen. Tänä keväänä parsan kumppaneita ovat tyylikkäät Domaines Sclumbergerin valkoviinit.
Lounaalla mukana ollut Séverine Sclumberger kertoi orgaanisen ja biodynaamisen viljelyn olevan osa 1810 perustetun viinitilan ideologiaa. Jyrkillä rinteillä sijaitsevilla tarhoilla työskennellään vielä hevosvoimin, koneilla sinne ei ole asiaa.
www.maxill.fi

Legendaarinen Lehtovaara

Ravintola Lehtovaara on yksi Helsingin legendaarisimpia ravintoloita, mutta monesti sen olemassaolo pääsee unohtumaan. Ravintola on säilynyt lähes muuttumattomana siitä lähtien, kun se vuonna 1940 muutti Viipurista Helsingin Taka-Töölöön Sibeliuspuiston kupeeseen.

Lehtovaaran vetonauloja ovat pariisilaishenkinen brasserie-terassi, klassikkoannokset sekä perinteinen voileipäpöytä, joka on tarjolla jokaisena viikonpäivänä lauantaita lukuun ottamatta. Nämä asiathan ovat todella trendikkäitä, joten ydinkeskustasta kannattaa tehdä ravintolaretki Töölöön.

– Ravintolan klassisuus korostuu meillä myös salityöskentelyssä. Lehtovaarassa keitot annostellaan pöydässä, blinit nostellaan pannulta ja coeur de fillet tarjotaan vadilta, kertoo puoli vuotta ravintolaa luotsannut ravintolapäällikkö Hannu Arokko.

Lehtovaarassa parsaa tarjotaan klassisesti.

Parsakausi on korkattu Lehtovaarassakin. Iloinen yllätys on parsan kanssa tarjottu paistettu kateenkorva, 28 euroa. Herkullista kateenkorvaa kun harvoin bongaa ravintoloiden ruokalistoilta. Lisäbonuksena annos vielä tarjoillaan vatitarjoiluna. Alkuruoaksi voi valita savustetun ankanrinnan kanssa tarjottua parsasalaattia, 15 euroa, tai parsakeittoa, 13,50 euroa. Keiton yllätys on kylmäsavulohi-kaprissalaatti. Ja eihän kyse olisi klassikkoravintolasta, ellei tarjolla olisi valkoista parsaa hollanninkastikkeen kanssa, 14/19 euroa.
www.lehtovaararavintola.fi


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti