Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 8. 2013 Teksti Tiina Rantanen, kuvat /kuva Matti Immonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Savoy prässää lintuja

Helsingin sydämessä sijaitseva Savoy aikoo pyyhkiä pölyt hopeisesta lintuprässistään ja esitellä sen käyttöä ravintolasalissa lintumenunsa ohjelmanumerona tänä syksynä.

Savoy on kuulunut helsinkiläisen ravintolagastronomian huipulle jo vuodesta 1937. Perinteitä kunnioittava, mutta valppaasti aikaansa seuraava ravintola ottaa tänä syksynä käyttöön hopeisen lintuprässin, joka on vuosikymmeniä lymyillyt ravintolan eteisessä. Kaunis käyttöesine näyttelee tähtiroolia Kari Aihisen suunnittelemassa menussa.

¬ Prässi on kuulunut ravintolan kalustoon jo vuosikymmeniä, mutta tänä syksynä päätimme tuoda sen ohjelmanumeroksi saliruoanvalmistukseen. Idea siihen tuli Savoyn salihenkilökunnalta, keittiöpäällikkö Aihinen kertoo.

Klassikkoruoka Ranskasta

Lintuprässiperinne on kotoisin pariisilaisesta La Tour d’Argent ravintolasta, jossa ravintoloitsija Frédéric Delair alkoi valmistaa ankkaa salissa 1800-luvun lopulla. Prässätty ankka on Pariisin sydämessä sijaitsevan ravintolan tunnetuin ja suosituin annos yhä edelleen.

¬ Keväällä Savoyn delegaatio kävi tutustumassa legendaariseen La Tour d’Argentin ankkaan ja opintomatkan tuloksena prässi on käytössä myös Savoyn ravintolasalissa elokuun puolivälistä alkaen, ravintolapäällikkö Terhi Oksanen-Alén kertoo.

Menu on ainutlaatuinen Suomessa. La Tour d’Argentin klassikkoannoksesta poiketen Savoyssa pääraaka-aineena ei käytetä ankkaa, vaan kotimaisia lintuja. Aihisen mukaan syksyn aikana tullaan maistelemaan muun muassa sorsaa ja riekkoa.

Shown kohokohta eli pääruoka tarjoillaan kahdessa osassa niin, että ensin vieraat saavat eteensä transeeratun linnun rintapalat. Kun rintapalat on irrotettu linnusta, ranka nostetaan hopeiseen prässiin ja lintukermakastike viimeistellään puristamalla saatavalla liemellä. Rintapalojen jälkeen herkuttellaan mureaksi haudutetuilla koivilla.

Kotimaisista huippuraaka-aineista koostuvaa neljän ruokalajin illallista voi tilata ennakkoon 15.8.2013 alkaen. Menu tarjotaan vähintään kahdelle ruokailijalle ja sen hinta on 121,00 e/henkilö.

Savoyn sommelierien valitsemat klassikkoviinit kruunaavat menun. Sesongin mukaan vaihtuvat raaka-aineet saavat seurakseen viinit, jotka valitaan tunnetuilta eurooppalaisilta viinialueilta, muun muassa Saksasta, Burgundista, Bordeaux’sta ja Rhonesta.


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti