Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 8. 2018 Teksti Umami Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kesäkurpitsaspagettia ja -kakkua

Kesäkurpitsa kuuluu ennen muuta kesäkeittiön mainioihin raaka-aineisiin. Moni kasvattaa sitä itse viljelypalstallaan tai keittiöpuutarhassaan. Kaupassakaan se ei maksa paljon. Siitä voit valmistaa monenlaisia maukkkaita ruokia edullisesti.

Kuva Tiia Koskimies.







Kesäkurpitsaspagetti

1 keskikokoinen kesäkurpitsa

Kastike

400 g paistijauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä
noin 2 dl tomaattimurskaa
( voi olla yrttinen, valkosipulinen tai chilillä maustettu maun mukaan)
suolaa, mustapippuria
tuoretyrttejä maun mukaan

Tarjoiluun

parmesaanijuustoraastetta

Pane kastike ensin muhimaan. Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä pehmeiksi. Lisää jauheliha ja paista muruiksi. Lisää tomaattimurska ja anna seoksen kiehua noin 1/2 tuntia. Loppumausta ja tarjoa kesäkurpitsapagetin kanssa. Pese kesäkurpitsa ja kuori se, jos kuori on kovin kuivan oloinen tai rikkoutunut. Vedä juustohöylällä siitä pitkiä liuskoja, leikkaa liuskat edelleen tagliatelleiksi. Kiehauta suolalla ja sitruunamehulla maustetussa vedessä. Keittoajaksi riittää 3 minuuttia. Valuta ja tarjoa jauhelihakastikkeen ja juustoraasteen kanssa.

On olemassa myös kurpitsalajike, jonka nimi on spagettikurpitsa. Malto on spagettimaista ja sen voi keittää spagetin tapaan. Tämän kurpitsan soisi ilmestyvän kauppoihin muiden kurpitsojen myötä.

 

Kesäkurpitsakakku

Kuva Kirsi Salovaara.

Kesäkurpitsakakku

10–12 annosta

300 g (5 dl) kesäkurpitsaa raastettuna
2 dl rypsiöljyä tai sulatettua voita
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
3 munaa
3 dl sokeria

Pinnalle

tomusokeria

Tarjoiluun

tuoreita marjoja

Pane uuni lämpenemään 175-asteiseksi. Voitele ja jauhota iso kakkuvuoka. Raasta kesäkurpitsa ja sekoita raaste rasvan kanssa. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää raaste-rasvaseosta ja jauhoseosta vuorotellen vaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja nosta ritilälle uunin alaosaan. Kypsennä noin 40 minuuttia tai, kunnes kakku on tikulla keskeltä kokeillessasi kypsä. Tarkkaile kakun kypsymistä ja peitä kakun pinta tarvittaessa alumiinifoliolla, ettei pinta pala. Kumoa kakku jäähtyneenä. Sihtaa päälle tomusokeria ennen tarjoilua. Tarjoa tuoreiden marjojen ja halutessasi kermavaahdon kanssa.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti