Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 10. 2016 Teksti Umami Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kuhaa, salaattia ja kaura-puolukkamuffineita

Viikonloppuna voidaan herkutella vaikka kuha-, siika- tai ahvenfileillä tai, jos ne tuntuvat liian hintavilta, kala voi olla edullisempaa haukea tai silakkaa. Kun tarjoat kalan kanssa pehmeää perunamuusia ja salaattia, kastiketta ei välttämättä tarvita. Leivo jälkiruoaksi kahvin tai kaakaon kera kaura-puolukkamuffineita.










kala-annos

Nahkoineen paistettua kuhaa

1-2 kuhafileetä annokseen (nahkoineen)
suolaa, valkopippuria
1/2 kg Lapin puikulaperunoita
2 dl palsternakkaa kuutioina
2 rkl voita
suolaa, valkopippuria

Vihanneslisäke

1 pienen parsakaalin keitetyt nuput
100 g siitakesieniä
ripaus suolaa ja pippuria

Paistamiseen

voita ja oliiviöljyä

Kuhan, ahvenen ja siian nahka on kerrassaan herkullista syötävää. Kala näyttää myös paremmalta annoksessa ja ohuet fileet pysyvät paremmin koossa. Kalan nahkassa on myös runsaasti makuaineita. Kalaa on kuitenkin harvemmin tarjolla tässä muodossa kalatiskeissä. Hyvillä kalakauppiailla on kuitenkin ”takahuoneessa” perkaamatontakin kalaa odottamassa. Pyydettäessä he suomustavat ja fileoivat kalan asiakkaalle toiveiden mukaan. Leikkaa pienten pystyruotojen rivistö pois kapealla viillolla, mutta älä riko nahkaa. Ripsauta kalan pinnalle hieman suolaa ja rouhi valkopippuria myllystä. Sulata pannulla voi ja lisää joukkoon tilkka öljyä. Seos saa tulla melko kuumaksi. Älä kuitenkaan polta voita! Pane kalafilee pannulle paistumaan nahkapuoli alaspäin. Anna kalan paistua kaikessa rauhassa. Kalan lihaosa on ohut, se paistuu nopeasti. Kalaa ei tarvitse välttämättä kääntää, voit lusikoida kuumaa rasvaseosta lihapuolen pinnalle, sekin jo riittää kypsentämään lihan. Valmista lisäkkeeksi perunamuusi Lapin Puikulaperunoista ja palsternakasta, josta saat muusiin hieman makeutta. Soseuta juurekset ja mausta seos voilla, suolalla ja pippurilla. Paista pannulla voissa siitakesieniä ja kääntele joukkoon parsakaalin etukäteen kiehautetut nuput. Kokoa annokset. Vihanneksissa, muusissa ja paistetussa kalassa on voita, joten erillistä kastiketta ei välttämättä kaivata. Jos kalojen paistamisesta jäi pannuun jäljelle rasvaa, purista joukkoon hieman sitruunamehua ja valele se kalojen pinnalle kuumana juuri ennen ruokailua.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

raejuustosalaatti

Vihannes-raejuustosalaatti

4 annosta

1 rasia (100 g) salaattisekoitusta
pala kurkkua
1 punainen paprika
3 tomaattia
200 g raejuustoa
1 dl kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
extra vergine rypsiöljyä
mineraalisuolaa
mustapippuria myllystä
basilikanlehtiä

Huuhdo ja valuta tai linkoa salaatti. Huuhdo ja paloittele kurkku. Pese, perkaa ja paloittele paprika. Huuhdo ja lohko tomaatit. Tee aineksista annoskset. Sekoita raejuusto ja kermaviili sekä sitruunamehu keskenään ja jaa salaattiannoksille. Lisää salaateille rypsiöljyä sekä hiukan suolaa ja rouhi päälle mustapippuria. Lisää basilikanlehtiä. Tarjoa kalan kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

puolukkamuffinit

Kaura-puolukkamuffinit

12 kpl

2 dl erikoisvehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 munaa
2 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
50 g voita sulatettuna
2 dl turkkilaista jogurttia
3 dl tuore- tai pakastepuolukoita

Lisäksi

1/2 pak amerikanmuffinivuokia tai
muffinipelti

Tarjoiluun

1 prk vaniljakastiketta

Sekoita jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe keskenään. Vaahdota munat ja sokeri sekä vaniljasokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos, sulatettu voi ja jogurtti muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää jäiset puolukat ja sekoita. Nosta muffinivuoat pellille ja jaa taikina tasaisesti vuokiin, tai voitele muffinipellin vuoat ja jaa koloihin taikina. Paista 200 asteessa uunin keskiosassa noin 20 minuuttia. Tarjoa lämpiminä vaniljakastikkeen kanssa.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Tiia Koskimies.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti