Umami muualla Facebook

Julkaistu 27. 12. 2018 Teksti Umami, kuvat Västerbottensost Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kuninkaalliset rapujuhlat Västerbottensost®-juuston kanssa

Perinteisiin ruotsalaisiin rapujuhliin kuuluu olennaisena osana maan kuuluisin juusto, Västerbottensost. Suomalaistenkin rakastamaa juustoa syödään rapujen kanssa sellaisenaan, täyteläisessä piirakassa ja ihanan rapeissa letuissa. Västerbottensost on Ruotsin hovin suosikki – myös prinsessa Madeleinen hääillallisella nautittiin Västerbottensost-piirakkaa kalaherkkujen kera.

Olisiko tässä ideaa vaikka uuden vuoden pöytään?

Västerbottensost on länsinaapurin rakastetuin juusto, jota käytetään ruoanlaitossa monipuolisesti niin leipomuksissa, lisäkkeissä kuin jälkiruoissa. Västerbottensostin myyttisyyttä lisää sen salaperäinen syntyhistoria: rakastavaisten salakohtaamisesta syntynyttä juustoa ei voida valmistaa missään muualla kuin Pohjois-Ruotsin Burträskissä, koska missään muualla siitä ei tule saman makuista. Syyksi on arveltu meteoriitin putoamista, hyvälaatuista bakteerikantaa ja keskiyön auringon alla kirmaavien lehmien maitoa. Varmaa on se, että juuston resepti on pysynyt samana ja salaisena jo vuodesta 1872 lähtien.

Näillä resepteillä syntyy vaivattomasti vaikuttava rapujuhlien menu, jossa on reilu ripaus luksusta. Samat herkut hurmaavat myös rapujuhlakauden jälkeen aina arjen illallisesta brunssiherkutteluun ja juhlapöytään.

Kuninkaallinen Västerbottensost-piiras

Klassinen piiras saa juhla-asun mädistä ja kylmäsavulohesta.

Piiraspohja

3 dl spelttijauhoja
125 g voita kuutioina
2 rkl kylmää vettä

Täyte

500 g pakastepinaattia, sulatettuna
3 kananmunaa
2 dl maitoa
1 dl kermaa
150 g Västerbottensost-juustoa raasteena
suolaa ja mustapippuria

Piiraan päälle

8 viipaletta kylmäsavulohta
8 rkl kirjolohenmätiä
tilliä

Nypi jauhot ja voi yhteen, lisää vesi ja kääntele tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä viileässä noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Painele taikina piirakkavuokaan (halkaisijaltaan noin 24 cm). Pistele pohjaan haarukalla muutama reikä. Esipaista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia. Laita pinaatti valumaan täytettä varten. Sekoita kananmunat, kerma, maito ja juustoraaste. Lisää valutettu pinaatti ja mausta seos suolalla sekä pippurilla. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista piirasta uunin keskiosassa noin 30–40 minuuttia. Kiepauta lohiviipaleet ruusukkeiksi ja täytä ne mädillä. Koristele koko komeus tillillä.

Rapeat Västerbottensost-porkkanaletut

4 annosta

Kasvissyöjät ja muutkin vieraat rakastuvat kuumiin, rapeisiin, kullankeltaisiin herkkuihin, jotka maistuvat upeilta myös ravunpyrstöjen kera. Letut hurmaavat myös arki-iltaisin tai osana brunssia ystävien kanssa. Tuplaa resepti isompaa vierasjoukkoa varten.

Lettutaikina

2 ½ dl spelttijauhoja
5 dl maitoa
½ tl suolaa
2 rkl voita sulatettuna
3 kananmunaa
2 porkkanaa hienoksi raastettuna
100 g Västerbottensost-juustoa raasteena

Lettujen kanssa nautittavaksi

1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
2 dl crème fraichea
50 g auringonkukanversoja ja krassia
50 g Västerbottensost-juustoa raasteena

Sekoita jauhot, maito, kananmunat ja suola taikinaksi. Lisää porkkana- ja juustoraaste. Anna taikinan turvota hetki ennen paistamista. Sulata voi paistinpannussa ja paista kullanruskeita lettuja. Tarjoa letut kuumina versojen, crème fraichen ja paahdettujen auringonkukansiementen kanssa. Lisää juustoista makua saat ripottelemalla letuille Västerbottensost-raastetta.

Lämmin Västerbottensost-juuressalaatti

4 annosta

Syysiltana lämmittävä juuressalaatti sopii rapujuhlien jälkeen loistavasti pihvin, paistin tai uunikalan lisukkeeksi. Käytä lempijuureksiasi – salaisuus piilee kastikkeessa!

Kastike

150 g Västerbottensost-juustoa raasteena
2 dl crème fraichea
2 porkkanaa
2 palsternakkaa
pala kaalia
4 punajuurta
4 perunaa
½ dl öljyä
1 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl balsamietikkaa
suolaa ja mustapippuria
1 rasia pinaattia (n.70 g)

Sekoita juustoraaste ja créme fraiche. Kuori ja leikkaa juurekset reiluiksi lohkoiksi. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Asettele juurekset pellille, ripottele päälle öljy ja kurpitsansiemenet. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa noin 30 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmeitä ja saaneet hieman väriä. Ripottele päälle balsamietikkaa ja pinaatinlehtiä. Tarjoa salaatti hieman jäähtyneenä créme fraiche-juustoseoksen kanssa.

Teksti, ohjeet ja kuvat Västerbottenost vuodelta 2013-

 


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti