Umami muualla Facebook

Julkaistu 21. 11. 2017 Teksti Umami, kuvat Tiia Koskmies ja Mervi Melasniemi Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Leivo joulun tuoksuja ja tunnelmaa

Leivo kotiisi joulun tuoksuja ja tunnelmaa. Kun iki-ihanat, mausteiset tuoksut alkavat leijua keittiössäsi, mielet virittyvät joulun odotukseen. Leipominen on mieluisaa ja palkitsevaa joulun valmistelua, johon perheen pienimmätkin voivat osallistua. Ota lapset mukaan piparien leivontaan, koska he nauttivat siitä eniten ja heidän innostuksessaan on aitoa iloa.

Ehkäpä juuri leipomuksiin haluaa jotain uutta ja vaihtelua jouluksi. Mikset kokeilisi vaikkapa torttuihin uusia muotoja ja makuja. Tai leivo trendikkäitä macaron-leivoksia!

Monta joulun ajan leipomusta voit leipoa jo hyvissä ajoin pakastimeen.


Joulutorttuleivokset

Parasta joulutortuissa on hyvä täyte! Valmista joulutortuista vaihteeksi muhkeat leivosversiot.

1 paketti valmista lehtivoitaikinaa

1. Täyte

1 pussi kuivattuja luumuja
1 dl omenamehua
1 tl kanelia
1 dl puolukkasurvosta

2. Täyte

100 g marsipaanimassaa
1 rasia appelsiinin tai sitruunan makuista tuorejuustoa
3 rkl appelsiinimehua

Sulata ja kauli taikina. Leikkaa siitä piparkakkumuoteilla mieleisiäsi kuvioita tai helpoimmin taikinapyörällä suorakaiteita tai neliöitä. Paista leivonnaiset kuohkeiksi 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Leikkaa jäähtyneet muhkeat leivokset keskeltä halki sahalaitaisella veitsellä. Valmista ensimmäinen täyte. Kiehauta luumut pehmeiksi omenamehussa ja mausta kanelilla sekä puolukkasurvoksella. Valmista toinen täyte. Raasta marsipaani. Notkista tuorejuusto appelsiinimehulla ja sekoita joukkoon marsipaaniraaste. Lusikoi torttupohjalle ensin luumutäytettä ja sen päälle marsipaanitäytettä. Pane toinen puoli kanneksi ja viimeistele tomusokerilla.

Pssst! Molemmat täytteet sopivat myös jouluisten kakkujen ja kääretorttujen täytteiksi tai vaikka teeleipien kanssa tarjottavaksi.

Puolukkakakku

Tämä kakku säilyy puolukoiden ansiosta pitkään mehevänä. Piparkakkumausteet sopivat puolukalle hyvin.

5 1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl fariinisokeria
2 tl inkivääriä
1 rkl kanelia
1 rkl neilikkaa
2 tl leivinjauhetta
2 dl kevytkermaa
2 1/2 dl puolukkasurvosta
1 dl voisulaa

Voitele ja jauhota 2 l:n kakkuvuoka. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Kaada joukkoon puolukkasurvos, kerma sekä jäähtynyt voisula. Hämmennä hyvin sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175 asteisessa uunissa tunnin verran. Koristele tomusokerilla.

Punaviinikakku

Punaviinin ja suklaan yhdistelmä maistuvat kakussa mainiolta. Viini antaa kakulle jännittävän hapahkon makuvivahteen.

200 g voita
2 1/2 dl sokeria
4 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
2 tl kaakaojauhetta
noin 1 dl tummasuklaarouhetta
2 dl punaviiniä

Voitele ja jauhota 2 l:n kakkuvuoka. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri toisessa kulhossa. Lisää keltuaiset joukkoon hyvin vatkaten. Lisää hieman jauhoseosta välillä. Lisää sitten punaviini pienissä erissä vuorotellen jauhoseoksen kanssa. Kääntele lopuksi joukkoon vaahdotetut valkuaiset. Paista kakkua 180 asteessa yksi tunti.

Muhkeat joulupiparit

300 g voita
3 dl sokeria
2 munaa
6-7 dl vehnäjauhoja
4 rkl siirappia
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
2 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
2 tl soodaa

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi-sokeriseokseen yksi muna kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi. Vie taikina viielään kovettumaan ja leivo siitä sitten reiluja piparkakkuja jauhotetulla leivinpöydällä. Paista 225 asteisessa uunissa 6-7 minuuttia paksuudesta riippuen.

Kaneliässät

noin 40 kpl

250 g voita
2 1/4 dl sokeria
2 munaa
8 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Lisäksi

sokeria ja kanelia

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen vaahtoon. Lisää jauho-soodaseos. Anna taikinan viiletä jääkaapissa ennen leivontaa. Pyöritä taikinasta sormenpaksuisia tankoja ja kääntele ne sokeri-kaneliseoksessa. Käännä tangot ässän muotoon ja pane leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 13 minuuttia, kunnes ässät ovat kauniin vaalean ruskeita.

Suklaa-vadelmapikkuleivät

300 g voita
1 1/2 dl tomusokeria
1 dl perunajauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
5 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia

Väliin

Vadelmamarmeladia

Vaahdota voi ja tomusokeri. Sekoita muut aineet ensin keskenään ja sitten taikinan joukkoon. Muotoile taikina jauhotetuilla käsillä tangoksi ja koveta 1/2 tuntia jääkaapissa. Leikkaa tangosta paloja ja pyörittele pieniä pallosia leivinpaperin päälle uunipellille. Litistä pallot jauhoihin kastetulla haarukalla mataliksi ja paista 175 asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Jäähdytä hyvin. Lusikoi pinnalle hieman vadelma- tai appelsiinimarmeladia ja paina toinen pikkuleipä kanneksi. Anna pikkuleipien tekeytyä muutama tunti. Sirottele pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua. Pikkuleivät kannattaa täyttää vasta muutamaa tuntia ennen tarjoilua, marmeladi pehmentää taikinaa.

Pssst!
Samalla tavoin voit nopeuttaa muidenkin pikkuleipien, miksei vaikka joulupiparkakkujen valmistamista. Nipistele taikinasta paloja, pyöritä pallosia, paina haarukalla ja paista. Piparkakut ovat yhtä hyviä pyöreinä kuin muotillakin leikattuina! Pinnalle voit halutessasi ripotella kanelisokeria tai puolukkasokeria ennen paistamista.

Suklaanekkukakut

2 pellillistä

3 dl erikoisvehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
200 g voita huoneenlämpöisenä
2 dl sokeria (tai muscovadosokeria)
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl vaaleaa siirappia

Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Mittaa jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita hyvin keskenään. Vaahdota voi, sokerit ja siirappi. Lisää jauhoseos siivilän läpi ja sekoita taikina tasaiseksi. Pane leivinpaleri pellille. Pyöritä taikinasta halkaisijaltaan noin 3 sentin palloja ja asettele pellille. Jätä leviämisvaraa. Litistä pallot haarukalla. Nosta pelti uunin keskiosaan ja paista noin 15 minuuttia. Seuraa paistumista loppuvaiheessa. Jäähdytä cookiet pellillä ja lado rasiaan tai lasipurkkiin. Tee toinen pellillinen. Cookiet maistuvat heti tuoreeltaan vaikka maidon kanssa.

Marsipaanipullat

1 annos valmista pullataikinaa

Täyte

200 g marsipaania
1 dl sokeria
1 muna
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl korintteja
100 g hillottua sitruunankuorta
1 muna
3 rkl maitoa ja jauhoja

Kiille

aprikoosimarmeladia
100 g tomusokeria
2 rkl sitruunamehua

Raasta marsipaani täytettä varten ja sekoita joukkoon sokeri, muna, sitruunankuoriraaste sekä jauhot. Kauli pullataikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä täyte tasaisesti pinnalle. Jätä reunoille hieman tilaa. Ripottele täytteelle korintit ja hillottu sitruunankuori. Sekoita muna ja 3 rkl jauhoja. Voitele sillä taikinan reunat. Kääri kääretortun tapaan rullaksi. Leikkaa rullasta tasakokoisia pyörylöitä kohoamaan leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota ja voitele lopulla muna-jauhoseoksella ja paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Pehmennä aprikoosimarmeladi vedellä ja lämmitä kattilassa. Sivele kypsät pullat marmeladilla heti uunista ottamisen jälkeen. Viimeistele vielä sitruunamehuun sekoitetulla tomusokerilla.

Kaupan valmiista piparkakkutaikinasta voit työstää melkeinpä mitä vaan! Luovuutta peliin. Välttämättä ei tarvitse koota taloja. Paista talojen kulissit. Leikkaa ääriviivat, ikkunat jne. Paina ohueksi kaulittuja piparkakkukuvioita pinnalle ja paista pohja. Koristele sokerikuorrutuksella ja namuilla mielen mukaan.

Piparkakkujen koristelukuorrute

1 valkuainen
noin 4 dl tomusokeria
1/4 tl sitruunamehua tai etikkaa
(karamelliväriä maun mukaan)

Sekoita valkuaisesta ja tomusokerista tasainen paksuhko puuro. Lisää tilkka sitruunamehua tai etikkaa. Happo auttaa seoksen kuivumisessa ja kovettumisessa. Mikäli haluat värjätä osan kuorrutteesta, jaa seos eri kippoihin ja värjää vesitilkaan sekoitetulla karamellivärillä. Lisää väriainetta tipoittain niin saat sopivan sävyn. Lusikoi kuorrute sulkijalla varustettuun (minigrip) pussiin. Leikkaa pussin kulmaan pienen pieni reikä, josta voit pursottaa kuvioita. Voit jatkaa työskentelyä useampana päivänä. Kuorrute pysyy notkeana muovipussissa monta päivää.

Umamin mehevä karpalokakku

400 g kuivattuja karpaloita
4 dl karpalomehujuomaa
1 appelsiinin mehu
250 g voita
2 1/2 dl tummaa sokeria
5 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl pomeranssia
1 rkl kardemummaa
1/4 tl suola

Koristeluun

tomusokeria

Pane karpalot kulhoon. Kaada päälle mehut ja anna karpaloiden liota useita tunteja tai yön yli. Vatkaa huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa hyvin. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään ja sekoita ne voi-sokeri-munavaahtoon. Kaada taikinan joukkoon karpalot liemineen ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa halkaisijaltaan 24-senttisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele ja korppujauhota vuoka. Kaada kakkutaikina vuokaan ja paista kakku 175 asteen lämmössä uunin alaosassa noin 1 1/2 tuntia. Kun kakku on ruskistunut kauniisti pinnalta, peitä vuoka alumiinfoliolla loppuajaksi. Sihtaa kakulle ennen tarjoilua tomusokeria. Kakun maku on parhaimmillaan noin vuorokauden kuluttua leipomisesta. Tarjoa esim. glögin tai teen kanssa.

Piparkakkuleivokset

1 pkt valmista pipakakkutaikinaa (2 levyä)

Täyte

100 g valkosuklaata, esim. Fazer
1/2 rs (100 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim. Philadelphia

Päälle

tomusokeria

Kauli taikinapalat ohuksi levyiksi ja ota pyöreällä muotilla pikkuleipiä. Paista ne pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista täyte. Sulata suklaa vesihauteessa: kuumenna vettä pienessä kattilassa ja nosta kattilan päälle sopiva kulho, joka ei ota veteen kiinni. Paloittele suklaa kulhoon ja anna sen sulaa. Älä päästä vettä suklaan joukkoon, ettei se kokkaroidu. Sekoita suklaa tuorejuuston kanssa. Anna seoksen odottaa suljetussa rasiassa jääkaapissa leivosten täyttämistä. Täytä piparileivokset noin tuntia ennen tarjoilua. Sihtaa päälle tomusokeria.

Pssst! Jos en ehdi tai jaksa leipoa itse piparkakkuja, mutta haluat päästä nauttimaan piparien mausta, osta esim. Anna´s piparkakkuja, joista löytyy pieniä ja isoja sydämiä sekä ns. nissejä ja nasseja. Koristele niitä halutessasi valkuais-tomusokeriseoksella.

Tähtitorttujakin saa nykyisin aivan paistovalmiina hilloineen kaikkineen. Voitele ne munalla, jos haluat, mutta sekään ei ole välttämätöntä. Sekoita tomusokeriin vaniljatomusokeria ja sihtaa valmiille tortuille seosta juuri ennen tarjoilua.

Macarons

(35-40 kpl, pohjia eli 17-20 kpl valmiita leivoksia)

2 munanvalkuaista (keskikokoisen munan)
pieni ripaus suolaa
150 g tomusokeria
125 g mantelijauhetta
(ripaus karamelliväriä halutessa)

Täyte

50 g hyvälaatuista valkoista tai tummaa suklaata
125 g Mascarpone-juustoa (puolet rasiasta)

Ota kananmunat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Pidä niitä keittiön pöydällä vaikka yön yli. Erottele munat. Yhtään keltuaista ei saa mennä valkuaisten joukkoon! Vatkaimen ja kulhon tulee myös olla kuivia. Vaahdota valkuaiset suolaripauksen kanssa niin kovaksi vaahdoksi, että siitä muodostuu “huippuja”. Siivilöi tomusokeri ja mantelijauhe omiin kulhoihinsa, jotta ne ovat mahdollisimman hienojakoisia. Lisää ensin tomusokeria munanvalkuaisvaahtoon pari ruokalusikallista kerrallaan samalla vatkaten. Lisää sitten joukkoon haluamaasi väriainetta ripaus kerrallaan. Kääntele lopuksi mantelijauhe joukkoon nuolijalla. Lusikoi seos kertakäyttöiseen pursotinpussiin ja leikkaa päähän noin 8 mm:n reikä. Pursota taikinaa leivinpaperilla tai silikonimatolla vuoratulle uunipellille. Keot valuvat tasaisiksi noin 2 euron kokoisiksi kolikoiksi. Pieni “huippu” saattaa jäädä näkyviin. Jätä pursotettaessa väliä, etteivät “kolikot” valu yhteen. Anna pinnan hieman kuivahtaa ja tulla kiiltäväksi 30-60 min. Paista 140 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Valmista täyte. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita tasaisesti Mascarpone-juuston joukkoon. Täytä leivokset ja siirrä jääkaappiin jähmettymään.

Voit myös valmistaa tupla-annoksen, jakaa valmiin taikinan puoliksi kulhoihinsa, ja värjätä seokset eri värisiksi.

Macaron-leivoksien koostumus on pinnaltaan hieman rapsakka, myös aavistuksen sitkeähkö! Hyvä suklainen täyte kruunaa makuelämyksen. Täytteen määrässä ei kannata säästellä. Sitä voisi olla enemmän kuin kuvassa näkyy.

Portviini-suklaakakku-paras1-264x2971

Portviini-suklaakakku

200 g kuivattuja, pehmeitä viikunoita
1 dl Graham’s LBV portviiniä
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
200 g pehmeää voita
2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
3 munaa

Kostutus

noin 1 dl portviiniä

Kuorrutus

200 g tummaa suklaata
100 g voita

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka.
Pane viikunat kattilaan, lisää portviini ja anna kiehua, kunnes viikunat ovat pehmenneet. Soseuta viikunat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
Sekoita jauhot ja leivinjauhe sekä rouhitut pähkinät keskenään. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota munat erikseen. Sekoita nuolijalla jauhoseos ja munavaahto voi-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi hieman jäähtynyt viikunasose. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Paista  40-45 minuuttia, kokeile kypsyyttä tikulla.
Jäähdytä kakku ja irrota se vuoasta. Pane kakku tarjoiluvadille. Kostuta kakku päältäpäin portviinillä, käytä pullasivellintä. Valmista kuorrutus. Pane voi pieneen kattilaan sulamaan ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoittele lusikalla, kunnes suklaa on sulanut. Anna kuorrutteen jäähtyä ja jähmettyä jonkin verran ja levitä se sitten lusikalla kakulle. Pane kakun päälle kakkukupu ja anna kakun tekeytyä seuraavaan päivään.
Voit tarjoilla kakun kanssa kermavaahtoa, jos haluat.

Jouluinen Sacher-kakku

noin 10 hengelle

Pohja

1 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
3 munaa
1 dl sokeria

Kostutus

1 1/2 dl (tummalla rommilla terästettyä) vahvaa kahvia

Täyte

noin 1 dl hyvää hilloa,
esim. kirsikka-, aprikoosi- tai vadelmahilloa

Kuorrutus

150 g tummaa suklaata, esim. Fazerin
noin 1 dl kevytkermaa

Koristelu

1 rasia suklaakonvehteja
noin 4 rkl kuorittuja pistaasimanteleita halkaistuna

Tarjoiluun

kermavaahtoa vaniljasokerilla maustettuna

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 20 sentin irtopohjavuoka. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos vaahtoon siivilän läpi muutamassa erässä puuhaarukalla sekoittaen. Kaada taikina vuokaan. Nosta vuoka ritilälle uunin keskiosaan. Paista noin 25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna jäähtyä. Irrota kakku vuoasta.

Kokoa kakku suoraan tarjoiluastiaan. Leikkaa pohja 2-3 osaan. Aseta alin osa tarjoiluastiaan. Leikkaa leivin- tai voipaperista suikaleet kakun reunojen alle, ettei astia sotkeudu, kun kokoat ja kuorrutat kakun. Kostuta pohjat. Levitä kakun väleihin hilloa reilusti ja reunoihin asti. Hillo myös kostuttaa kakkua.

Paloittele suklaa paksupohjaiseen kattilaan ja lisää kerma. Kuumenna sekoittaen, vähennä lämpöä, ettei seos ala kiehua liikaa. Sekoita, kunnes seos on tasaista. Jos seos tuntuu liian jäykältä lisää kermaa vähitellen, kunnes koostumus on sopivan sakea kaadettavaksi ja levitettäväksi kakulle.

Kaada kuorrutus kakun keskelle vähitellen ja anna sen valua reunoille. Levitä kuorrutusta varovasti veitsellä, kunnes kakun pinta on reunoja myöten kuorrutuksen peitossa. Koristele kakku ja tarjoiluastian reunat suklaakonvehdeilla ja pistaasimanteleilla. Säilytä kakku kuvun alla jääkaapissa tai kylmiössä, mutta ota kakku huoneenlämpöön jonkin aikaa ennen tarjoilua.

Toscanalainen Zuccotto-kakku

Tämä kakku on alkujaan firenzeläinen ja se on saanut nimensä, koska muistuttaa katolisen papin samanmallista hattua zuccettoa (Toscanan murteella zuccotto).

Kakkupohja

6 munaa
2 1/2 dl sokeria
1 sitruunan kuoriraaste
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Täyte

1 1/2 dl kuorittuja manteleita
1 1/2 dl hasselpähkinöitä
150 g tummaa suklaata, kaakaopitoisuus 70 %
2 1/2 dl karamellisoituja/sokeroituja hedelmiä
(esim. 2-3 rasiaa hedelmäsekoitusta, Dr Oetker, tai sokeroituja kirsikoita)
noin 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
5 dl kuohu- tai vispikermaa
sokeria
vaniljasokeria

Kostutus

tummaa rommia tai Gallianoa tai mantelilikööriä

Pinnalle

tummaa kaakaojauhetta

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Valmista kakkupohja. Vaahdota munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sitruunankuoriraaste ja yhdistetyt kuivat aineet sihdin läpi. Sekoita takina tasaiseksi. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun, halkaisijaltaan 24-sentin irtopohjavuokaan. Paista uunin alaosassa noin 25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna pohjan jäähtyä.

Valmista täyte. Pane mantelit ja pähkinät uunipellille ja paahda uunissa, kunnes mantelit ovat vaaleanruskeita. Rouhi ne jäähtyneinä karkeasti mieluiten kokkiveitsellä. Rouhi myös suklaa ja hedelmät. Pane kaikki rouheet ja sokerit isoon kulhoon ja sekoita keskenään. Vaadota kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita 2-3 erässä rouheiden kanssa. Tarkista maku ja lisää sokeria  tarvittaessa. Jos käytät likööriä kakun kostuttamiseen, sokerilisäys ei ole tarpeen.

Kakun kostutus ja täyttäminen. Ota pyöreäpohjainen iso kulho. Vuoraa se kelmulla, jätä kelmuun “helmat.” Halkaise kakkupohja kahteen osaan. Nosta toinen kulhoon ja kostuta hyvin. Kaada pohjalle täyte ja tasoita pinta.

Lisää toinen kakkupohjista päälle ja kostuta se hyvin. Peitä vuoka kelmun “helmoilla” ja pane jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua. Pane lautanen painoksi.

Kumoa kakku tarjoilualustalle ja sihtaa kakun pinnalle runsaasti kaakaojauhetta. Kakku sopii joulun kahvipöytään tai jälkiruoaksi.

Toimi näin

Tarkkaile kypsymistä

Muistathan, että uunit paistavat hieman eri tavoin riippuen uunimerkistä, uunin iästä ja kypsennystavasta (esim. kiertoilmauunin lämpötila on alempi). Ohjeiden paistoajat ovat ohjeelliset, joten tutustu oman uunisi paisto-ominaisuuksiin, jolloin osaat arvioida tarkemman paistoajan. Tarkkaile leivonnaisten kypsymistä.

Onnistut parhaiten leivonnassa,

-kun noudatat myös tarkkaan leivontaohjetta
-kun otat kaikki tarvittavat aineet esille ennen leivonnan aloittamista
-kun käytät oikeita mittoja
-kun mittaat tarkasti ja tasoitat mittojen jauhopinnat
-kun otat vaahdoksi vatkattavan rasvan ajoissa pehmenemään huoneenlämpöön
-kun käytät huoneenlämpöisiä munia, koska ne vaahtoutuvat parhaiten
-kun mittaat kaikki ainekset valmiiksi ennen leivonnan aloittamista, et unohda aineksia
-kun voitelet ja jauhotat heti aluksi kakkuvuoan

Jos haluat muuntaa jonkun ohjeista gluteenittomaksi, tutustu www.keliakialiitto.fi/ -sivuihin, joissa neuvotaan tavallisen ohjeen muuntaminen gluteenittomaksi.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Mielletön ideaa! Kiitos!

    Mielletön ideaa! Kiitos! 8)

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    kissa

    19. 12. 2012 6.23

Kirjoita kommentti