Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 7. 2018 Teksti Umami Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Marjaista makeaa

Kesän ihana marja-aika on juuri nyt! Mustikat, aho- ja puutarhamansikat sekä vadelmat kypsyvät parhaillaan. Nyt on paras aika lähteä marjojen poimintaan tai hankkia toreilta tai kaupoista marjat. Marjoista kannattaa nauttia niin paljon kuin mahdollista sellaisenaan ja valmistaa erilaisia marjaherkkuja. Talven tarpeisiinkin on hyvä poimia tai ostaa marjoja säilöttäväksi.





Mustikka-rahkapiirakka

Pohja

100 voita
1 dl sokeria
2 munaa
1 tl leivinjauhetta
4-4 1/2 dl vehnäjauhoja

Täyte

1/2 l mustikoita
1 purkki ( 2 dl) Valion vanilja-, tai sitruunarahkaa
2 munaa
1 tl kanelia

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Riko muna kerrallaan voi-sokerivaahtoon ja ripsauta joukkoon jauhoseosta välillä, jotta seos ei juoksetu. Lisää lopuksi kaikki jauhot ja taputtele taikina jauhotetuin käsin piirasvuokaan. Levitä pinnalle mustikat. Vatkaa sekaisin rahka, munat ja kaneli ja kaada seos mustikoiden pinnalle. Paista 180 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia, kunnes reunat ovat pähkinänruskeat ja piirakka hyytynyt. Ripottele pinnalle tuoreita marjoja maun ja saatavuuden mukaan. Tarjoa sellaisenaan hyvän kahvin kanssa ja tarjoa halutessasi lisäkkeenä jäätelöä tai kermavaahtoa.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Mustikkapiirakka-leenans-264x396

Mustikkapiirakka

uunipellillinen

noin 4-5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
200 g voita
2 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 dl kermaviiliä tai A-piimää
1 sitruunan kuori raastettuna
1 l mustikoita
1 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa voivaahdon joukkoon 1 muna kerrallaan. Lisää kuiva-aineseos ja sekoita taikinaa. Sekoita joukkoon kermaviili tai piimä sekä sitruunankuori. Tarvitset jauhoja vielä taikinan pellille taputteluun. Voit myös kovettaa taikinaa puolisen tuntia jääkaapissa ennen pellille levittämistä. Kaada mustikat taikinalle, ripottele pinnalle sokeri ja mantelijauhe. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

mustikkapiiras2-264x220

Mustikkapiiras

6-8 annosta

Pohja

100 g voita
1/2 dl sokeria
3 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
1 muna

Täyte

250 g maitorahkaa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa

Päälle

3-4 dl pakastettuja mustikoita
1 rkl perunajauhoja
1/2 dl sokeria

Tarjoiluun

vaniljakastiketta tai -jäätelöä

Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28-senttinen piirasvuoka. Kuutioi voi kulhoon. Mittaa kuivat aineet toiseen astiaan ja sekoita hyvin. Lisää kuiva-aineet voin joukkoon ja nypi ne voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa piirasvuoka taikinalla. Mittaa täytteen ainekset taikinakulhoon ja sekoita hyvin. Kaada täyte vuokaan ja levitä nuolijalla. Sekoita pakastemustikoihin perunajauhot sekä sokeri ja levitä mustikat täytteen pinnalle. Nosta vuoka uunin alaosaan ritilälle ja paista noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja taikinan pohja ja reunat saaneet väriä. Tarjoile piiras lämpimänä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

mustikkapiirakkas-264x1761

Mustikkapiirakka pullataikinaan

uunipellillinen

Leivo iso uunipellillinen piirakkaa tai tee pienempiä mustikkapullia. Pyörittele taikina palloiksi ja taputtele tasaiseksi. Tee lasin pohjalla kolo pullan pohjalle ja levitä siihen osittain survottua, sokeroitua ja jauhoripauksella sidottua mustikkaa. Ripottele valmiin piirakan tai pullien pinnalle vielä tuoreita mustikoita.

Pullataikina

3 dl täysmaitoa
½ pkt (25 g) hiivaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
2 tl kardemummaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
50 g voita sulatettuna

Täyte

noin 1 l mustikoita

Voitelu

1 muna

Viimeistely

noin 1/2 dl sokeria

Tee pullataikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta loput jauhot ja voi taikinaan. Kohota taikina vedottomassa paikassa. Ota kohonneesta taikinasta 3/4 ja kauli se levyksi. Nosta levy pellille leivinpaperille. Peitä liinalla ja kohota hyvin. Lisää kohonneelle pohjalle mustikat. (Jos käytät pakastemustikoita, sekoita jäisiin marjoihin 1 dl perunajauhoja). Kauli loppu taikina ohueksi levyksi. Voitele levy munalla ja leikkaa kapeiksi koristenauhoiksi. Tee nauhoista ristikko mustikkapiirakan päälle. Paista mustikkapiirakkaa 200 asteessa n. 20 min. Ripota sokeri kypsän piirakan pinnalle.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

kuningatarmuffinit3

Kuningatarmuffinit

16 kpl

100 g voita
3 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
2 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl mustikoita
1 1/2 dl vadelmia
1 dl kermaviiliä tai kermaa
2 munaa

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Sulata voi ja jätä se jäähtymään. Yhdistä kuivat aineet kulhossa ja sekoita ne hyvin keskenään. Lisää marjat, kermaviili tai kerma, munat ja voi. Sekoita hyvin. Lado uunipellille 16 muffinivuokaa (voit laittaa kaksi vuokaa päällekkäin, että vuoasta tulee tukevampi). Jaa taikina vuokiin ja nosta pelti keskiuuniin. Paista, kunnes muffinit ovat kauniisti ruskistuneet. Kokeile myös tikulla kypsyyttä. Paistoaika 15-noin 25 minuuttia riippuu uunin tehokkuudesta, joten tarkkaile kypsymistä. Ajastin on siinä hyvänä apuna. Tarjoa lämpiminä kahvin tai maidon kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

mustikkapitrelo1-264x264

Mustikkapirtelö

1 iso lasillinen

2 dl maitoa
1-2 dl pakastemustikoita
noin 1/4 litraa vaniljajäätelöä

Mittaa ainekset tehosekoittimen kannuun, sulje kannella ja pane kone käyntiin. Pidä kättä kannen päällä ja anna koneen käydä, kunnes pirtelö on tasaista ja kuohkeaa. Kaada pirtelö lasiin. Nauti heti pillillä ja/tai lusikalla. Voit tehdä pirtelön myös sauvasekoittimella.

Pssst! Samanlaisen pirtelön voit tehdä muistakin marjoista tai hedelmistä. Kokeile vaikka puolukkaa tai karpaloita, ja lisää silloin 2 rkl hunajaa tai sokeria.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

jäätelökakku

Marjajäätelökakku

Tämän helpommaksi ei jäätelökakku voi tulla.

1/2 pkt kaurakeksejä, esim. Jyväshyvä
2 pkt (à 1 l) vanilja- tai mansikkajäätelöä

Koristeluun

vadelmia, mansikoita ja mustikoita
kinuskikastiketta
mintunlehtiä

Murenna tai jauha kaurakeksit. Levitä seos tarjoiluastian pohjalle. Aseta 2 litraa jäätelöä keksimurskan päälle vierekkäin. Koristele marjoilla ja mintunlehdillä. Tarjoa kinuskikastikkeen kanssa.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Sakari Majantie.

muistojen-mustikkakakkus-264x1941

Mustikkakakku

Tätä kakkua ystävättäreni tarjosi kerran Lauttasaaren uimarannalle tekmällämme piknikillä. Ihastuin kakkuun ikihyviksi ja olen leiponut sitä monta kertaa sen jälkeen.

150 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 munaa
2 dl maitorahkaa
4-5 dl vehnäjauhoja
(osa voi olla grahamjauhoja)
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
3 dl mustikoita
2 rkl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja

Vaahdota voi ja sokerit kuohkeaksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää munat yksitellen voivaahtoon ja sekoita samalla hieman jauhoseosta joukkoon. Lisää sitten rahka ja loput jauhot vuorotellen. Kieritä mustikat sokerissa ja vehnäjauhoissa ja kääntele ne tasaisesti kakkutaikinan joukkoon. Kaada kakkutaikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 200 asteessa noin yksi tunti. Anna kakun jäähtyä vuoassa ennenkuin kumoat sen. Tarjoa kakkua sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

mustikka-rahkapiiras

Mustikkapiiras

Pohja

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa

Täyte

1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa
3 dl mustikoita

Koristeluun

2 dl mustikoita

Tarjoiluun

2 dl kuohukermaa
1 rkl hienoa sokeria
1 rkl vaniljasokeria

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa muna vaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Muotoile taikina palloksi ja kääri kelmuun. Anna taikinan viiletä jääkaapissa. Voitele piirasvuoka ja taputtele tai kauli taikina vuokaan. Sekoita kulhossa täytteen ainekset ja kaada taikinapohjalle. Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin alatasolle. Kypsennä noin 40 minuuttia. Ota vuoka uunista ja anna hieman jäähtyä ennen tarjoilua. Levitä piiraan päälle tuoreita mustikoita. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla sekä vaniljasokerilla. Tarjoa piiraan kanssa.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Sakari Majantie.

Mustikkainen-juustokakku-pala2-264x396

Mustikkainen juustokakku

Pohja

150 g voita
noin 3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl sokeria
2 rkl kylmää vettä

Täyte

250 g maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
1 1/2 dl sokeria
2 rkl vaniljatomusokeria
4 munaa

Viimeistely

4 dl mustikoita

Kiille

1 dl vettä
1/2 dl hyytelösokeria

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Peitä halkaisijaltaan 24-senttisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperipalalla ja kiristä reunus pohjan ympärille. Leikkaa ylimääräinen paperi reunuksen ulkopuolelta pois. Voitele vuoka.
Pehmennä voi kulhossa mikroaltouunin sulatusteholla muutaman sekunnin ajan. Mittaa kuivat aineet johonkin astiaan ja sekoita ne hyvin keskenään. Lisää seos voikulhoon ja nypi taikina muruiseksi. Lisää jääkylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikinan pitäisi irrota kulhosta, eli lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Pane taikina vuokaan ja taputtele tasaisesti pohjalle ja reunoille mahdollisimman korkealle. Pistele pohja haarukalla ja nosta vuoka uunin alimmalle ritilätasolle. Paista pohjaa 10 minuuttia (käytä ajastinta) ja valmista sillä aikaa täyte.
Pane kaikki täytteen ainekset kulhoon ja vatkaa täyte tasaiseksi. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja nosta vuoka takaisin uuniin. Säädä lämpö 175-asteeseen. Paista juustokakkua noin 45 minuuttia. Siirrä kakku noin 5 minuuttia ennen valmistumista uunissa mahdollisimman ylös, että pinta saa hiukan väriä.
Ota valmis kakku uunista ja anna sen ensin jäähtyä vuoassaan peittämättä. Nosta jäähtynyt kakku jääkaappiin kylmenemään ja peitä vuoka esim. lautasella. Voit antaa kakun olla jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään. Levitä kakulle lopuksi mustikat. Valmista kiille. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää hyytelösokeri samalla sekoittaen. Anna kiehua pari minuuttia samalla sekoitellen. Sivele kiillettä pullasudilla mustikoille. Irrota vuoan reunus vasta tässä vaiheessa ja siirrä kakku varovasti lastan avulla tarjoiluastiaan. Tarjoa kakku sellaisenaan tai kermavaahdon kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Mustikkamuffinit

2 munaa
1 dl sokeria
1 dl sulatettua voita tai margariinia
1 dl vaniljajogurttia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
2 dl mustikoita
valkosuklaata

Vatkaa munat, sokeri, voisula ja jogurtti sekaisin. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja sitten taikinaan. Kääntele lopuksi joukkoon tuoreet tai jäiset mustikat. Jaa taikina kahden lusikan avulla isoihin paperisiin muffinivuokiin. Upota jokaiseen muffiniin vielä pala valkosuklaata. Pasta 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Jäähdytä, sulata hieman valkosuklaata ja koristele muffinit lopuksi suklaaraidalla ja tomusokerilla.

Ohje Tiia Koskimies, kuva Sakari Majantie.
marjakakku2-575x706-264x324

Kanelinen marjakakku

noin 15 annosta

Pohja

150 g voita
3 dl sokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1-2 tl kanelia
2 dl omenamarmeladia
1/2 dl maitoa

Kostutus

noin 1 1/2 dl omenatäysmehua

Täyte

1 rs (230 g) omenamarmeladia
2 dl vispikermaa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim. kevyt Violaa
1 dl tomusokeria

Päälle

runsaasti tuoreita marjoja

Pane uuni lämpiämään 175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan. Lisää marmeladi ja maito. Levitä taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Irrota kakkupohja jäähtyneenä. Leikkaa kakku kahteen osaan. Kostuta alaosa ja levitä sille omenamarmeladia. Valmista täyte. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto sekä sokeri. Levitä seosta omenamarmeladin päälle. Nosta toinen pohja päälle ja kostuta. Levitä kakulle loput omenamarmeladista ja päällystä kerma-tuorejuustoseoksella. Koristele tuoreilla marjoilla.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Tiia Koskimies.
tartaletti_etusivu-264x264

Vadelma-suklaatartaletit

noin 15 kpl

Pohjat

150 g voita
1/2 dl sokeria
1 muna
1/2 dl mantelijauhoa
3 dl erikoisvehnäjauhoja

Täyte

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl ranskankermaa
3 rkl tomusokeria
50 g tummaa suklaata

Pinnalle

vadelmia
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
tuoretta sitruunamelissaa tai minttua

Vaahdota kulhossa pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna ja mantelijauho. Vaahdota, sekoita lopuksi joukkoon vehnäjauhot. Muotoile taikina palloksi ja pane jääkaappiin kovettumaan noin tunniksi. Voitele tartalettivuoat voilla. Painele taikinaa vuoan pohjalle ja reunoille noin 1 cm:n paksuinen tasainen kerros.
Paista 225 asteisessa uunissa noin 10–12 minuuttia, kunnes pohjat kypsyvät ja saavat hieman väriä. Jäähdytä ja kumoa varovasti muoteista.
Valmista täyte. Ohenna tuorejuusto notkeaksi ranskankermalla ja mausta sokerilla. Sulata suklaa vesihauteessa ja kääntele joukkoon. Lusikoi täytettä tartalettipohjille. Asettele pinnalle marjoja.
Valmista kiille. Vatkaa hyytelösokeri kiehuvan veden joukkoon, kiehauta ja anna jäähtyä hieman. Lusikoi kiillettä marjojen pinnalle. Tarjoa tartaletteja kesäisillä kahvikekkereillä tai jälkiruokana hyvän kala-aterian päätteeksi. Tarjoa kastikkeeksi sulatettua suklaata tai kaupan valmista suklaakastiketta.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.
mustikka-vadelmapiiras-264x257

Mustikka-vadelmarahkapiiras

Pohja

3 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
2 rkl kylmää vettä

Täyte

250 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 munaa

Päälle

2-3 dl mustikoita
2 dl vadelmia

Tarjoiluun

vaniljajäätelöä tai -kastiketta

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Mittaa kuivat aineet astiaan. Pehmennä voita mikroaaltouunissa 10 sekuntia, ja nypi kuiva-aineseos kulhossa voin joukkoon. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Nosta vuoka uuniritilälle uunin alaosaan. Paista 8-10 minuuttia. Sekoita sillä aikaa täyte sähkövatkaimella. Nosta vuoka uunista, siirrä ritilä keskiuuniin ja vähennä lämpö 175-asteeseen. Kaada täyte piiraspohjalle. Lisää marjat täytteen päälle. Paista 45 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä lämpimäksi ja tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

vadelmamuffins-2-264x395

Vadelmamuffinit

3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
75 g pehmeää voita
1 dl maitoa
1 muna
3-4 dl vadelmia

Sekoita kulhossa jauhot, sokerit ja leivinjauhe. Nypi joukkoon pehmeä rasva, jotta saat ryynimäisen seoksen. Sekoita sitten joukkoon kananmuna ja maito. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi. Kääntele joukkoon vadelmat ja nostele taikinaa kahden lusikan avulla muffinvuokiin. Paista 225 asteisessa uunissa noin 12-14 minuuttia. Ripottele pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

marjakakku-rajattus-264x209

Marja-rahka-kermakakku

lasillinen munia
lasillinen sokeria
lasillinen vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Täyte

8 liivatelehteä
1 tlk sitruunarahkaa
1 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1/2 l marjoja
kostutukseen appelsiinimehua

Pinnalle

tuoreita marjoja maun mukaan
2 dl vettä
1 1/2 dl hyytelösokeria

Koristeluun

3 dl kuohukermaa
2 rkl tomusokeria

Valmista vanhanajan sokerikakkupohja. Aseta kolme samanlaista juomalasia vierekkäin. Riko yhteen niistä 4 kananmunaa. Kaada seuraavaan suunnilleen saman verran sokeria ja kolmanteen vehnäjauhoja, joihin sekoitat leivinjauheen ja vaniljasokerin. Kaada kulhoon kananmunat ja sokeri. Vaahdota käsivatkaimella niin kauan kunnes seoksen pinta ei enää nouse ja on muodostunut kuohkea vaalea vaahto. Vatkaa vähintään 5 min! Siivilöi joukkoon jauhot ja sekoita käsivatkaimen hitaalla nopeudella tasaisesti munasokerivaahtoon. Vuoraa irtopohjaisen vuoan pohja ja reunat leivinpaperilla ja sipaise myös niiden pintaan hieman voita. Paperisuikaleet kiinnittyvät reunoihin voin avulla. Kaada kakkutaikina vuokaan ja paista 175 asteisen uunin keskiosassa noin 30-40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jäähdytä kakkupohja ja leikkaa sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan.
Pese vuoka ja vuoraa se tuorekelmulla. Aseta kakkupohjan päällimmäinen kiekko pohjapalaksi. Kostuta appelsiinimehulla. Valmista täyte. Pehmitä liivatelehdet 5 minuuttia kylmässä vedessä. Vaahdota kerma ja pane sivuun odottamaan. Aja marjat sauvasekoittimella tasaiseksi ja sekoita joukkoon rahka sekä sokeri. Puristele liivatelehdistä enin neste ja sulata ne nopeasti kattilassa appelsiinimehutilkassa. Valuta liivateliuos tasaisena nauhana marjarahkan joukkoon ja sekoita hyvin. Kääntele lopuksi joukkoon kermavaahto. Kaada noin puolet täytteestä vuokaan asettamasi kakkukiekon päälle. Pane päälle seuraava kakkukiekko, kostuta ja kaada taas täytettä. Pane päälle viimeinen kakkukiekko ja kostuta. Levitä vielä pinnalle ohut kerros täytettä. Kääntele kelmua kakun suojaksi ja vie kylmään hyytymään noin 4 tunniksi tai yön yli. Kiehauta hyytelösokeri valmiiksi. Levitä kakun pinnalle reilusti marjoja makusi mukaan. Valuta hyytelösokeriliuos teelusikalla marjojen pinnalle. Pane kakku takaisin jääkaappiin vielä noin tunniksi.

Ota kakku varovasti vuoasta tarjoiluvadille ja vedä kelmut pois alta. Vaahdota kerma, mausta tomusokerilla ja pursota kakun reunoille.

Herkkuhetkiä ihanan kakun ääressä!

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

vadelmasmoothie2

Vadelmasmoothie

1 iso lasillinen

2 dl rasvatonta piimää tai maustamatonta, rasvatonta jogurttia
1-2 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl hunajaa tai vaaleaa siirappia tai sokeria

Mittaa ainekset tehosekoittimen kannuun ja pane kansi päälle. Pidä kättä kannen päällä ja pane kone käyntiin. Anna koneen käydä, kunnes smoothie on tasaista ja kuohkeaa. Kaada juoma korkeaan lasiin ja nauti pillillä.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Pekka Vainonen.

Karppi-Sokeriton-ja-gluteeniton-kreemitäytekakku_small-264x175

Sokeriton ja viljaton vadelmatäytekakku

(gluteeniton)

Täytekakkupohja

(24 cm:n vuoassa / 12 palaa, sokeria 0 g, hiilaria alle 1 g / annospala)

1 1/2 dl YesDeli leivontamantelijauhetta
1 dl BakePro leivontaproteiinia
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl YesDeli Karppisokeria
5 munaa

Vaniljakreemitäyte

(sokeria 0 g, hiilaria 0 g / annospala)

4 keltuaista
1 dl YesDeli Karppisokeria
1/2 tl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa
125 g voita (vähäsuolainen)

Pane uuni kuumenemaan 200-asteeseen. Voitele irtopohjavuoka voilla ja jauhota vuoka mantelijauholla. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään. Jauha Karppisokeri tomuksi (sauvasekoittimella 5 sekuntia). Vatkaa munat ja Karppisokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi, noin 5 minuuttia. Lisää kuiva-aineseos varovasti nostellen vaahdon joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 15 minuuttia. Valmista täyte. Lämmitä kaikki aineet paitsi voi kattilassa sekoittaen. Kuumenna kunnes seos sakenee – älä anna kiehua. Sulata voi joukkoon nokare kerrallaan samalla vatkaten. Jäähdytä seos (lopuksi jääkaapissa) välillä sekoittaen. Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan (kostutusta ei tarvita). Levitä puolet kreemistä ja vadelmia ensimmäiseen kerrosväliin. Täytä toinen kerrosväli samaan tapaan. Kuorruta kakku kermavaahdolla ja koristele vadelmilla ja kakun reunat paahdetuilla mantelilastuilla.

Pssst! Käytä ainoastaan kotimaisia pakastevadelmia, vadelma-aikaan tuoreita vadelmia. Tuoreet mansikat tai mustikat sopivat kakkuun yhtä hyvin.

Ohje ja kuva YesDeli.

Mustikka-timjamihillo

2 l (1 kg) mustikoita
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria
2-3 rkl timjaminlehtiä
1/2 dl sitruunamehua

Sekoita kattilassa puhtaat marjat, sokeri ja mausteet. Keitä seosta 5-10 minuuttia. Tölkitä hillo puhtaisiin kierrekorkilla varustettuihin tölkkeihin. Säilytä kylmässä.

Ohje Tiia Koskimies.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti