Umami muualla Facebook

Julkaistu 20. 12. 2017 Teksti Umami 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Merenherkkuja juhlaan ja viikonloppuun

Kokosimme yhteen parhaimmat Umami.fi:ssä julkaistut merenherkkuohjeet avuksesi, kun mietit juhlakauden tai viikonlopun tarjoiluja. Katkaravut ovat herkullista ja helppoa vierasruokaa. Yhdestä kilosta riittää monelle. Simpukoita on parissa ohjeessa. Muista perata niistä aina ”parrat” pois, koska niissä saattaa olla kuorenpalasia, jotka tuntuvat ikäviltä hampaissa.

Oheiset ruokalajit eivät ole sidottu mihinkään vuodenaikaan, vaan voit yhtä hyvin tarjota niitä joulunaikaan tai uutenavuotena  sekä joko vappuna tai kesäjuhlissa.

kuhaa-walevska2-265-264x264

Kuhaa Walewska

1 keskikokoinen kuhafilee annokseen
suolaa, valkopippuria
1/2 l kalalientä
1 sitruunan mehu (tai 1 dl valkoviiniä)

Perunamuhennos
2-3 Rosamunda-perunaa
1 pieni parsakaali
suolaa
voita
maitoa
1 keltuainen

Kuorrutuskastike
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
noin 1/2 l maitoa
kalan haudutusliemi

Lisäksi
valutettuja katkarapuja

Valmista ensin perunamuhennos. Keitä kuoritut ja lohkotut perunat ja parsakaali kypsäksi ja soseuta hyvin. Mausta suolalla. Lisää joukkoon keltuainen ja voi, sekä sen verran maitoa, että seos pehmenee pursotettavaksi. Pursota laakean paistinvadin reunoille ruusukkeita. Voit myös lusikoida muhennoksen ”luovasti” vuoan renoille. Leikkaa nahattomista kuhafileistä pienten pystyruotojen rivi pois viillolla. Katso, ettei vatsanahkaan ole jäänyt ruotoja. Mausta fileet suolalla ja pippurilla, ja kääri rullalle. Aseta rullat varovasti kasariin ja kaada päälle kalaliemi ja sitruunamehu. Kastele voipaperia ja rypistele pehmeäksi. Paina paperi tiiviiksi kanneksi kalapalojen päälle. Hauduta kala lähes kypsäksi miedolla lämmöllä, poreilevassa liemessä noin 5-7 minuuttia. Nosta kalakääröt varovasti perunamuhennospursotuksen keskelle. Valmista kuorrutuskastike. Kuullota jauhoja voissa, älä ruskista. Lisää maitoa vähän kerrallaan kunnes saat paksuhkon kastikkeen. Kaada joukkoon kalojen haudutuslientä, kiehauta kastike ja kaada kalojen päälle. Kuorruta 200 asteisessa uunissa juuri ennen tarjoilua noin 10 minuuttia kunnes perunareunus saa hieman väriä. Lisää loppuvaiheessa katkaravut ruoan pinnalle lämpenemään. Ripottele halutessasi koristeeksi hakattua tilliä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

 

katkarapu-sitruunapasta-2-1-of-1-264x264

Katkarapu-sitruunapasta

2 pussillista pakastekatkarapuja
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 pieni lehtisellerinvarsi
1 keltainen paprika
puolet punaisesta chilistä
1 dl valkoviiniä
1 purkki kokonaisia säilöttyjä minitomaatteja
iso loraus kasvisliemitiivistettä (esim. bong)
1 dl kermaa (kevyt-, kuohu- tai kookoskermaa maun mukaan)
kourallinen persiljahaketta tai korianteria

Lisäksi

sitruunalla maustettua pastaa tai basmatiriisiä

Pilko sipulit, sellerinvarsi ja paprika pieniksi kuutioiksi. Kuullota öljyssä pehmeäksi. Lisää ripaus suolaa, jotta maut alkavat kehittyä. Kaada joukkoon säilyketomaatit, viiniä, kasvislientä ja jätä muhimaan. Keitä kastiketta kunnes se reilusti sakenee. Lisää joukkoon kerma tai kookosmaito, katkaravut ja kuumenna. Älä keitä enää, etteivät katkaravut sitkisty. Tarjoa leivän, pastan tai riisin kanssa.

Kaapissani oli Hakaniemen hallista Roinisilta ostamaani sitruunapastaa. Tavallinen pasta käy yhtä hyvin. Parmesaanijuustoa voi halutessaan vielä raastaa pinnalle. (Sitä ei kannata käyttää, jos padassa on kookoksen makua.)

Juhlavan version ruoasta saa, kun käyttää suuria kuorimattomia katkarapuja. Sulattaa ne, kuorii ja kuumentaa valmiissa muhennoksessa juuri ennen tarjoilua. Tämän pastan sanotaan olevan kuningatar Silvian lempiruoka!

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Katkarapuspagetti

Katkarapukastike spagetille

4 annosta

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
2 dl ruokakermaa
1-2 annosrasiaa kasvisfondia
1/2 tl kurkumaa
2-3 rkl makeaa chilikastiketta
250 g isoja pakastekatkaravunpyrstöjä
mustapippuria myllystä
(suolaa)
ruohosipulia hienonnettuna

Tarjoiluun

täysjyväspagettia
parmesaania vastaraastettuna

Kuumenna pastavesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja pane spagetti kuumenemaan, keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika. Valmista sillä aikaa kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista ne pehmeiksi rypsiöljyssä pannulla. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Kaada pannulle vesi sekä kerma ja kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Lisää fondi, kurkuma ja chilikastike. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Lisää kastikkeeseen katkaravut ja kuumenna kastike, että katkaravut lämpenevät, älä keitä. Mausta vielä mustapippurilla ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, riippuen kasvisfondin määrästä. Lisää kastikkeeseen reilusti hienonnettua ruohosipulia. Raasta parmesaania tarjoiluun.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

simpukkapasta

Simpukkaspagetti eli spaghetti alle vongole

4 hengelle

noin 350 g spagettia

Kastikkeeseen

noin 1 kg pakastettuja vongole-simpukoita

Liemi

1 salottisipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
oliiviöljyä
1/2 l kuivaa vakoviiniä
1/2 dl kalafondia
nippu persiljaa

Tarjoiluun

hyvää oliiviöljyä
persiljaa hienonnettuna

Kiehauta spagetti al denteksi ja jätä odottamaan. Sulata simpukat ja huuhtele ne hyvin. Kiehauta keitinliemi: sipulit oliiviöljyssä kuullotettuna, viini, fondi ja persiljanippu. Lisää simpukat kuuman liemen joukkoon. Keitä, kunnes simpukat ovat avautuneet. Poista mahdolliset, avautumattomat simpukat ja persiljanippu. Kaada liemi keitetyn spagetin päälle, kääntele spagetti sen kanssa ja kuumenna. Annostele spagettia ja simpukoita lautasille ja lisää päälle tujaus hyvää oliiviöljyä sekä hienonnettua persiljaa. Tarjoa ruoan kanssa patonkia tai ciabattaa.

Ohje Tiia Koskimies, kuva Sakari Majantie.

Katkarapucocktail6-lähis-264x396

Katkarapucocktail

2-3 annosta

500 g katkaravunpyrstöjä
1 1/dl majoneesia, esim. Felixin juoksevaa majoneesia
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
1 iso valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl punasipulia hienonnettuna
noin 1/2 dl ruohosipulia hienonnettuna
1 rkl limettimehua
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl mietoa jalapeñotabascoa
suolaa
mustapippuria myllystä
2-3 rapeaa salaatinlehteä/annos
1 pienehkö avokado/annos
limettimehua
limettilohkoja
sitruunatimjamia

Ota katkaravut sulamaan huoneenlämpöön. Voit nopeuttaa sulamista kaatamalla katkaravut lävikköön ja huuhtomalla niitä haalealla vedellä. Valuta hyvin ja puristele nestettä pois. Sekoita kulhossa majoneesi ja jogurtti. Lisää hienonnetut valko-, puna- ja ruohosipuli, limettimehu, tomaattipyree ja jalapenotabasco. Tarkista maku ja mausta suolalla ja mustapippurilla makusi mukaan. Lisää katkaravut kastikkeeseen. Huuhdo ja linkoa salaatinlehdet kuiviksi ja suikaloi ne. Halkaise avokadot, poista siemenet ja irrota hedelmäliha kokonaisena lusikalla. Kuutioi avokadot ja lisää päälle vähän limettimehua, suolaa ja mustapippuria.
Kokoa cocktailit esim. korkeaan, leveään lasiin tai lasisiin kulhoihin. Jaa salaatti pohjalle, lisää avokadokuutiot ja lusikoi päälle katkarapusalaatti. Lisää pinnalle vielä vähän jalapeñotabascoa ja rouhi päälle mustapippuria. Lisää annoksille limettilohkot ja sitruunatimjamia. Tarjoa lisäksi lämmintä yrttipatonkia ja viileää Alsacen Riesling-valkoviiniä, esim. Pfaff Pinot Gris 2013, n. 13 euroa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

katkarapuja ja dippiä8-575x7661-264x351

Katkarapuja ja dippikastiketta

Dippikastike

1 dl ranskankermaa
3 rkl majoneesia
3 rkl chiliketsuppia
1/2 sitruunan mehu
ripaus suolaa ja sokeria
tilliä hienonnettuna

Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja tuo tarjolle. Varaa pöytään myös kosteuspyyhkeitä käsien puhdistamista varten.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

katkarapu-avokadosalaatti3

Katkarapu-avokadosalaatti

2 annosta

1 ruukku salaattia tai eri salaattilajikkeita
3 tummakuorista avokadoa
1 ps (400 g) pakastekatkarapuja sulatettuna ja valutettuna
1 sitruuna

Kastike

1 dl turkkilaista jogurttia tai kookosmaitoa tai -kermaa
1/2 dl ketsuppia
1 rkl makeaa chilikastiketta
1/2 tl paprikajauhetta
2 tl sitruunamehua
tujaus punaista tabascoa
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Huuhdo ja linkoa salaatti salaattilingossa. Halkaise avokadot, poista kivet ja viipaloi avokadot. Jaa salaatinlehdet ja avokadoviipaleet kahdelle lautaselle. Lisää katkaravut. Leikkaa annoksille pari sitruunalohkoa. Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään. Tarkista kastikkeen maku ja lisää halutessasi mausteita ja suolaa. Jaa kastike salaattiannoksille.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Tiian-parsakuva2

Marinoidut katkaravut vihreälle parsalle

1/2 punaisesta chilistä(tai maun mukaan)
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl hyvää oliiviöljyä
1 limetin mehu (tai 1/2 sitruunan mehu)
mustapippuria ja ripaus suolaa
reilusti tuoretta korianteria hienonnettuna

Sulata ja valuta katkaravut siivilässä ja kaada kulhoon. Sekoita marinadin aineet keskenään ja kääntele joukkoon. Anna maustua noin puolen tunnin verran. Sitruunan mehu pehmentää (kypsentää) rapuja, joten niitä ei kannata marinoida turhan aikaisin. Lisäpotkua kaipaavat voivat halutessaan lisätä marinadiin vielä teelusikallisen raastettua tuoretta inkivääriä.

Paista parsat voissa pannulla al dente -kypsiksi ja tarjoa marinoitujen katkarapujen kanssa.

(mikäli haluat, tarjoa kastikkeena valkosipulilla ja sitruunamehulla maustettua ranskankermaa)

Dry Muscat ei ole perinteinen parsaviini, mutta sopii hyvin kokonaisuuteen sekä tervetulojuomaksi.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Merenherkku-pastasalaatti

4 annosta

300 g pastaa, esim. fusillia, penneä tms.
1/2 rs villirucolaa
2 rs savustettuja simpukoita
1 tlk (390/240 g) artisokansydämiä
200 g isoja katkaravunpyrstöjä
öljyä
valkosipulinkynsi hienonnettuna

Kastike

3 rkl limettimehua
1-2 tl kalakastiketta (nam pla)
1 dl makeaa, keltaista Thai-chilikastiketta
noin 1/2 dl extra vergine oliiviöljyä

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta lävikössä ja huuhdo nopeasti kylmällä vedellä, että pasta jäähtyy.  Huuhdo hyvin rucola ja anna valua tai linkoa kuivaksi. Perkaa simpukoista “parrat”, joissa voi olla kuorenpalasia. Valuta artisokansydämet ja halkaise ne pituussuuntaan. Paista nopeasti isot katkaravunpyrstot valkosipulilla maustetussa öljyssä. Sekoita kastike ja tarkista sen maku. Pane pasta kulhoon ja sekoita osa kastikkeesta pastan joukkoon sekä tarvittaessa hiukan suolaa. Levitä salaattivadille ensin rucolaa, sitten pastaa ja artisokansydämet  ja lisää rucolaa, simpukat ja päällimmäiseksi paistetut katkaravunpyrstöt. Kaada loppu kastike salaatille juuri ennen tarjoilua.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Curryinen kookos-katkarapukeitto

2-3 annosta

1 pieni sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl currya
oliiviöljyä
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1/2 tl paprikajauhetta
noin 1/2 rkl soijakastiketta
3 rkl makeaa chilikastiketta
tilkka sitruunamehua
noin 1/2 tl suolaa
2 tl maissitärkkelysjauhoja
tilkka vettä
2 rkl tuorejuustoa, esim. aurinkotomaatti
250 g isoja pakastekatkarapuja
pieni nippu ruohosipulia

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Siirrä ne kattilaan ja lisää curry. Lisää öljyä ja paista sekoitellen, kunnes sipuli vähän pehmenee. Kaada kattilaan kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mausteet ja vesitilkkaan sekoitettu maissitärkkelysjauho. Anna kiehua muutama minuutti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Tarkista maku. Lisää jäiset katkaravut, mutta jätä halutessasi muutama koristeluun (sulata ne mikrossa). Kuumenna, kunnes katkaravut ovat sulaneet ja lämmenneet. Älä keitä, etteivät katkaravut sitkisty. Hienonna pinnalle ruohosipulia.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Kuorrutetut simpukat

4 annosta

200 g keitettyjä ja pakastettuja, kuorettomia sinisimpukoita
pieni porkkana
pieni pala palsternakkaa
pieni pala juuriselleriä
1 valkosipulinkynsi
voita
1 dl kalalientä
1 tl Dijonin sinappia
1 dl kuohukermaa
suolaa, pippuria

Pinnalle

kermaista juustoraastetta
(myös vahvemmat juustot käyvät, esim. Gruyère tai Aura)

Sulata ja valuta simpukat ja poista niistä “parrat”, jos niissä niitä on. Valmiiksi keitetyt, kuoritut ja pakastetut simpukat ovat yleensä jo puhdistettuja. Jaa simpukat voideltuihin gratiinivuokiin. Kuutioi juurekset aivan pieniksi kuutioiksi. Hienonna valkosipuli. Kuullota juureskuutioita ja sipulia pannulla voissa ja lisää kalaliemi. Kiehauta. Lisää sinappi sekä kerma ja hauduta sen jälkeen juureskuutiot lähes kypsiksi. Jaa seos simpukoille ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Gratinoi 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia juuri ennen tarjoilua. Tarjoa patongin ja vaaleanpunaisen, kuivan tai puolikuivan kuohuviinin kera.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Katkarapu-kikhernekeitto

4 annosta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
pala juuriselleriä
2 porkkanaa
1 tlk (400/265 g) keitettyjä kikherneitä
4 dl kalalientä fondista
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1/2 tl kurkumaa
noin 1 rkl makeaa chilikastiketta
1 ps (300) isoja katkarapuja
tilliä

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa juuriselleri ja porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää siihen kasvikset ja huuhdotut sekä valutetut kikherneet. Anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsyneet sopivasti. Kaada kattilaan kookosmaito, lisää mausteet ja katkaravut. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta kattila levyltä. Anna keiton hautua kannen alla, kunnes katkaravut ovat läpikuumenneet. Tarkista maku. Viimeistele tillillä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

avokadotäyte-575x766

Avokado-katkaraputäyte uuniperunoille

4 annosta

4 pienempää tai 2-3 isompaa avokadoa
1 limetin mehu
1 tl hunajaa
2 rkl sipulia hienonnettuna
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl tabasco green pepper sausea
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Päälle

isoja katkarapuja
ruohosipulia

Kaavi avokadoista hedelmäliha kulhoon ja murskaa se karkeasti haarukalla. Lisää limettimehu sekä muut ainekset ja sekoita. Tarkista maku. Halkaise perunat keskeltä niin, että puoliskot jäävät alhaalta kiinni toisiinsa. Lisää täyte perunoille, asettele päälle sulatetut ja hyvin valutetut katkaravut ja hiukan ruohosipulia.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Meenan kevätkääryleet

Meena käytti kääryleiden täyteaineina riisinuudeleita, tuoreita katkarapuja, ohueksi suikaloitua kaalia Taro-juuresta, porkkanaa sekä siitakesieniä.

Maustetahna hierottiin morttelissa 3 valkosipulinkynnestä ja valkopippurista. Kaikki täyteaineet leikataan mahdollisimman ohuiksi pitkähköiksi suikaleiksi. Riisinuudeli pehmennetään kuumassa vedessä.

Kaikki aineet sekoitetaan ensin keskenään kulhossa ja paistetaan sitten pannulla pienessä öljymäärässä pehmeäksi. Seos maustetaan maustetahnalla ja soijakastikkeella. Muut aineet sekoitetaan täyteaineisiin ja jäähdytetään.

Kevätrullien täyteaineet, kuva Tiia Koskimies

Lisäksi tarvitaan

20 neliötä valmista pakastettua kääryletaikinaa
1 muna

Irrota kääryletaikinalevyt varovasti toisistaan, pidä liinan alla työn edetessä, jotteivät ne pääse kuivumaan. Aseta levy nurkkapuoli itseäsi kohden. Lusikoi päälle reilu lusikallinen täytettä. Käännä levy nurkasta ensin täytteen yli ja sitten sen alle napakasti. Taita taikinan reunat kaksinkerroin kääryleen päälle. Voitele ylänurkka kanamunalla ja pyöritä piukaksi kääröksi. Säilytä valmiiksi käärittyjä kääröjä kelmun tai liinan alla etteivät ne pääse kuivumaan ennen kypsentämistä.

Kypsentäminen

Friteeraa kääröt 1-3 kpl kerrallaan kuumassa öljyssä kullanruskeiksi ja valuta talouspaperin päällä. Kevätkääryleet dipataan makeaan chili- tai luumukastikkeeseen.

Ohje Meena Paleekhan, kuvat Tiia Koskimies.

Vermiselli-äyriäissalaatti à la Meena

3 dl kanalientä
20-30 kpl pakastettuja tuoreita katkarapuja

Aloita valmistamalla katkaravut. Kuori ne, leikkaa selkään syvä viilto ja poista suoli. Kiehauta ravut siivilässä kuumassa liemessä kypsäksi noin 3-4 minuuttia.

Lisäksi tarvitaan

100 g mungpapuvermiselliä
3 valkosipulinkynttä silputtuna
1 punainen chili silputtuna
1 korianterinjuuri silputtuna (tai lehtiä)
1/2 dl sokeria
1/2 kalakastiketta (nam pla)
1/2 dl limettimehua

Liota vermisellejä ensin kylmässä vedessä 5 minuuttia ja kaada vesi pois. Kaada ne sitten kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi, siivilöi ja leikkaa 5 cm paloiksi. Sekoita muut aineet hyvin joukkoon.

Lisäksi

1/2 sipulia  varsineen suikaloituna
1 iso tomaatti kuutioina
1/2 tuoreesta punaisesta chilistä suikaloituna
1 dl korianterinlehtiä

Esivalmistele lisäkkeet ja sekoita nekin salaatin joukkoon, kääntele lopuksi joukkoon katkaravut tai aseta koristeeksi pinnalle.

Ohje Meena Paleekhan, kuvat Tiia Koskimies.

Tanskalaiset katkarapuleivät neljälle

Majoneesi

1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl vastapuristettua sitruunamehua
1 rkl keltaista Dijon-sinappia
muutama tippa tabascoa
2 keltuaista
oliivi- tai rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi

rapeakuorista maalaisleipää, esim. Fazer
hillosipuleita, esim. Kultakukko
1 kg kuorimattomia katkarapuja
1 tlk vaaleaa parsaa
sitruunalohkoja
tuoretta tilliä

Mittaa korkeaan, kapeaan kulhoon viinietikka, sitruunamehu, sinappi, tabasco ja keltuaiset. Vatkaa ne sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Lisää öljyä ohuena norona kulhon reunaa pitkin ja vatkaa samalla koko ajan, kunnes seos sakenee sopivan paksuiseksi. Voit tehdä majoneesin myös monioimikoneessa. Jos majoneesista tulee liian sakeaa, sitä voi ohentaa tilkalla sitruunanmehua tai viinietikkaa. Jos et käytä majoneesia heti, lisää sekaan tilkka vettä. Vesi auttaa majoneesin rakennetta säilymään.  Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan. Jos haluat lisämaustaa majoneesin, lisää muut haluamasi mausteet, esimerkiksi valkosipuli ja yrtit.

Leikkaa leipäviipaleet ja levitä niille majoneesia. Hienonna muutama hillosipuli ja lisää majoneesin päälle. Kuori katkaravut ja asettele pyrstöt keoiksi leiville. Lisää paloitellut parsat ja sitruunalohkot sekä tillinoksat.

Pssst! Tölkkiparsaa parempi vaihtoehto on tuore vihreä parsa, jota saa nykyisin läpi vuoden. Keitä parsoja suolatussa vedessä noin 4 minuuttia ja jäähdytä heti jäkylmässä vedessä. Leikkaa parsoista tarvittaessa puiseva tyvi pois.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

img_1745-e1471596740660-576

Katkarapuleivät

1 iso tai 2 pienempää paahtoleipäviipaletta annokseen
pari kolme ruokalusikallista dippikastiketta
noin 10 ravunpyrstöä leipää kohti
1 keitetty kananmuna
1 tomaatin lihaosa suikaloituna
salaatinlehtiä
tilliä

Kastike
2 dl kermaviiliä
3 rkl ketsuppia
2 rkl sweet and sour chilikastiketta
2 rkl sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi murskattuna (voi jättää poiskin)
suolaa, valkopippuria

Varaa neljälle henkilölle noin kilo kuoripäällisiä pakastettuja katkarapuja.Sulata ravut laakealla alustalla. Pane uunipellille hesaria ja sen päälle talouspaperia. Kaada sulaneet ravut laakealle vadille ja nosta pöytään. Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Maista ja lisää makuja tarvittaessa. Chiliketsupista saa lisää potkua. Jos haluat kastikkeesta sakeampaa, valuta kermaviilistä enin hera suodatinpussissa, kuten tsatsikia tehdessä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Rapukakku thaimaustein

10 annosta

15 viipaletta isoa paahtoleipää

Kostutukseen

½ dl Spice Up! Kalakastiketta
½ dl limettimehua
1 rkl sokeria

Täyte 1: Tom Yam -marinoidut katkaravut

1 rkl Spice Up! Tom Yam tahnaa
1 rkl Spice Up! Korianteritahnaa
350 g katkarapuja
1 rkl limettimehua

Täyte 2: Sambal Oelek -tomaattihakkelus

100 g Wok’n Roll Vesikastanjoita hienonnettuna
200 g kirsikkatomaatteja hienonnettuna
1-2 rkl Spice Up! Sambal Oelekia
2 tl sokeria
2 tl seesamiöljyä

Kuorrutus

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl majoneesia
1-2 rkl Spice Up! Punaista Currytahnaa
2 rkl hunajaa
2 tl limettimehua

Koristelu

2 dl korianterisilppua
200 g ravunpystöjä
2 limettiä lohkoina
muutama thaibasilikan lehti

Valmista ensin kostutusliemi ja täytteet 1 ja 2.

Levitä pöydälle pitkä pala voipaperia, jonka voit lopuksi kääriä kakun ympärille. Leikkaa paahtoleivistä reunat ohuelti pois. Aloita kakun kokoaminen alimmasta kerroksesta.

Asettele paperin päälle kolme paahtoleipää peräkkäin. Sivele alimmalle kerrokselle 1/5 kostutusliemestä. Levitä päälle puolet katkaraputäytteestä. Asettele seuraavaksi kerros leipiä ja kostuta ne. Levitä tähän väliin tomaattihakkelusta.

Tee vielä toinen katkarapu ja tomaattihakkeluskerros. Kostuta viimeinen leipälevy ja nosta se kakun päälle. Kääri voipaperi tiiviisti kakun ympärille. Nosta kakun päälle tasainen paino, esim. leikkuulauta. Anna kakun tekeytyä kylmässä mieluiten yön yli.

Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään. Tasaa kakun reunat veitsellä ja kuorruta. Levitä kuorrutus kakun pinnalle ja reunoille lastan avulla. Painele kevyesti korianterisilppu kakun reunoihin.

Koristele kakun pinta ravuilla, thaibasilikan lehdillä ja limettilohkoilla.

Ohje ja kuva Fine Foods Oy, www.finefoods.fi, kuvaaja Sami Repo

Wasabi-lohikakku

noin 12 annosta

1 täysjyvävuokalimppu

Kostutus

noin 1 dl Yutaka Mirin Makea Riisiviiniä

Täyte 1

300 g lämminsavulohta
1 dl paksua maustamatonta jogurttia (esim. turkkilaista)
3 rkl ruohosipulisilppua
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Väliin

2 tl Yutaka Wasabia

Täyte 2

1 dl paksua maustamatonta jogurttia (esim. turkkilaista)
½ tl suolaa
½ tl pippuria
1-2 avokadoa viipaloituna
1 rkl limettiä

Kuorrutus

1 ½ dl majoneesia
1 ½ dl paksua maustamatonta jogurttia (esim. turkkilaista)
1 rkl hunajaa
1 rkl Yutaka Wasabia

Koristelu

n. 300 g kylmäsavulohta
n. 100 g Yutaka Inkivääriä (gari inkiväärilastuja)
2 rkl mustia tai vaaleita seesaminsiemeniä
4 rkl mätiä

Sekoita täytteen 1 aineet keskenään. Levitä pöydälle pitkä pala voipaperia, jonka voit lopuksi kääriä kakun ympärille.

Leikkaa vuokaleivästä kovat reunat ohuelti pois. Leikkaa leipä sahalaitaisen veitsen avulla 4 levyksi. Aloita kakun kokoaminen alimmasta kerroksesta. Sivele levylle 1/4 kostutusliemestä. Levitä päälle puolet lohitäytteestä. Nosta päälle seuraava leipälevy, kostuta se ja levitä levylle täytteen 2 wasabilla, suolalla ja pippurilla maustettua jogurttia. Lado jogurtin päälle avokadoviipaleet ja purista päälle limettimehua. Tee vielä toinen lohitäytekerros. Kostuta viimeinen leipälevy ja nosta se kakun päälle. Kääri voipaperi tiiviisti kakun ympärille. Nosta kakun päälle tasainen paino, esim. leikkuulauta. Anna kakun tekeytyä kylmässä mieluiten yön yli.

Sekoita keskenään kuorrutuksen aineet. Levitä seos kakun pinnalle ja reunoille lastan avulla. Painele kylmäsavuviipaleet kakun reunoihin. Koristele kakun pinta inkiväärilastuilla, mädillä ja seesaminsiemenillä.

Ohje ja kuva Fine Foods Oy, www.finefoods.fi, kuvaaja Sami Repo

voileipakakku-s-264x3441

Katkarapu-kylmäsavulohikakku

1 paketti vaaleaa ja 1 paketti tummaa vuokaleipää
2-3 dl kalalientä kostutukseen
300 g kylmäsavulohta
300 g katkarapuja
1 venäläinen suolakurkku
reilusti tilliä
2 dl kermaviiliä
1 rkl Dijonin sinappia

Kostutukseen

Runsaalla sitruunalla maustettua kalalientä

Koristeluun

majoneesia
salaattisilppua
katkarapuja
kylmäsavulohta
kurkkuviipaleita
tilliä
retiisejä

Leikkaa vuokaleivistä reunat pois. Voit koota pitkänomaisen tai neliökakun. Kakku kannattaa alusta alkaen koota pahvisen pohjan päälle, jolloin sitä on helpompi liikutella. Kaupasta saa pyöreitä pahvisia täytekakkualustoja. Voit leikata alustan myös leivoslaatikosta tai muusta tukevasta pahvista, jossa on kuitenkin kiiltävä rasvaa imemätön pinta.

Lado reunoiltaan leikatut leipäviipaleet pahvin päälle neliöksi tai suorakaiteeksi. Kostuta leipä ja erityisesti sen reunat sitruunalla maustetulla kalaliemellä ja levitä pinnalle täytettä. Kokoa kerrokset vuorotellen tumman ja vaalean leivän kanssa. Yhteensä 4 kerrrosta. Kiedo kakku pahveineen tiiviisti tuorekelmuun ja vie jääkaappiin maustumaan. Aseta kakun pinnalle paino, jotta se tiivistyy, kosteutuu ja maut tasaantuvat. Poista kelmu ja leikkaa kakun reunat tasaiseksi sahateräisellä veitsellä. Voitele kakku kauttaaltaan ohuelti majoneesilla tai kermalla ohennetulla tuorejuustolla. Koristele reunat silputulla salaatilla ja lado kakun pinnalle riveihin suuria katkarapuja ja kylmäsavulohta kuutioiksi leikattuna. Koristeet kannattaa leikata syötävän kokoisiksi ja latoa selkeisiin ryhmiin, jotta kaikki kakun leikkaajat saisivat kutakuinkin samanlaisia paloja. Parhaiten kakun leikkaaminen onnistuu sahalaitaisella veitsellä. Kakkulapio on liian hentoinen. Kata kaikille veitsi ja haarukka, tai jälkiruokahaarukka. Kahvilusikalla on vaikea syödä voileipäkakkua,  kuten muuten usein myös täytekakkua!

Retiisikukat: Vuole retiisin pinnasta itseesi päin ohuita terälehtiä. Vuole niin monta terälehtikerrosta kuin onnistut ja leikkaa keskiosaan risti. Pane retiisikukat kylmään veteen, jossa ne aukeavat.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

voileipakakku-1-534

Katkarapu-lämminsavuvoileipäkakku

noin 10 annosta

vaaleaa ja/tai tummaa vuokaleipää
kostutukseen sitruunalla maustettua vahvaa kalalientä

Täyte

300-400 g lämminsavulohta
2-3 dl kevyttä ranskankermaa
1 sitruunan mehu
tilliä

Koristeluun

Tuorejuustoa, ranskankermaa, katkarapuja, kurkkua ja tilliä

Puhdista kala ruodottomaksi ja sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta limettimehulla ja tillisilpulla. Leikkaa vuokaleivästä kuoret pois. Asettele palat vierekkäin tuorekelmun päälle, palojen koosta riippuen 3-4 palaa. Kostuta leipä kalaliemellä ja levitä täytettä. Kokoa kakku kerroksittain vaaleasta leivästä tai vuorotellen tummasta ja vaaleasta leivästä. Kokoa 4 kerrosta. Kääri leipä tiiviisti kelmuun ja vie kylmään maustumaan seuraavaan päivään. Voit panna avaamattoman maitotölkin lappeelleen painoksi. Ota kakku kelmusta ja aseta tarjoiluvadille. Sivele pintaan ranskankermalla ohennettua tuorejuustoa. Valuta katkaravut hyvin ja asettele pinnalle. Koristele kurkkuviipaleiden puolikkailla ja tillillä. Pidä kakkua kylmässä tarjoiluun saakka. Voileipäkakkua on helpointa leikata sahateräisellä leipäveitsellä, tässä ei kannata hienostella. Kakkua syödään mieluiten haarukalla, kahvilusikat ovat tarkoitukseen liian hentoja. Voit valmistaa ohjeella myös voileipäleivoksia. Voitele maustuneen ja tiivistyneen kakun pinta pehmitetyllä tuorejuustolla. Leikkaa kakku valmiiksi annospaloiksi ja koristele.

voileipakakku-265

Ohje ja kuvat Tiia Koskimies.

Paistettu riisi/Nasi Goreng

4 annosta

5 dl pitkäjyväistä riisiä, esim. jasmiiniriisiä kypsäksi keitettynä
2 rkl öljyä
2 tl Spice Up! Valkosipulitahnaa
2 tl Spice Up! Inkivääritahnaa
1 1/2-2 dl Go Tan Nasi Goreng -kastiketta
6 kevätsipulia silputtuna tai pätkä purjoa
2 dl mungpavunituja
3 munaa
400 g katkarapuja sulatettuna

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja huuhtele. Voit mainiosti käyttää edelliseltä aterialta jäänyttä riisiä.
Kuumenna öljy wokissa tai laakeassa pannussa, lisää joukkoon maustetahnat, riisi ja Nasi Goreng -kastike. Paista sekoitellen muutama minuutti. Lisää kevätsipulisilppu ja mungpavunidut. Tee pannun keskelle kolo ja riko siihen munat, sekoita munien rakenne rikki ja sekoita seos vielä riisiin. Lisää lopuksi katkaravut ja kuumenna. Tarkista maku, lisää tarvittaessa kastiketta.

Ohje ja kuva Fine Foods Oy, www.finefoods.fi, kuvaaja Sami Repo

Avokadoja saattaa olla hankala löytää kypsinä. Voit yrittää nopeuttaa niiden kypsymistä kotona panemalla ne omenoiden kanssa samaan pussiin. Omenoiden erittämä etyleeni kypsentää ne hieman nopeammin. Stockmann myy ns. ready to eat avokadoja ja mangoja, jolloin pääset herkuttelemaan niillä saman tien. Pariisissa olen kokenut aivan erityistä “avokadopalvelua”. Kysyttiin syönkö heti, seuraavana päivänä vai parin päivän päästä, ja kaikkia näitä kypsyysasteita oli tietenkin tarjolla.

Katkarapu-avokado-mangotartar-3-264x264

Avokado-mangotartar sekä marinoituja katkarapuja

2 annosta

1 kypsä (ready to eat) avokado
1 kypsä (ready to eat) mango
1 pihvitomaatti (mielellään kypsä sekin)
1/2 sitruunan mehu
2-3 rkl oliiviöljyä
suolaa, pippuria
tuoretta korianteria hienonnettuna

Lisäksi

200 g katkaravunpyrstöjä (kuorittuja)
1 valkosipulinkynsi
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl oliiviöljyä
rucolaa

Leikkaa avokadon, mangon sekä tomaatin lihaosa tasakokoisiksi kuutioiksi. Mausta ne kulhossa sitruunamehulla, suolalla, sokerilla ja pippurilla sekä tilkalla hyvää oliiviöljyä. Kääntele joukkoon tuoretta hienonnettua korianteria. Sulata ja valuta katkaravut ja yhdistä maustumaan muihin lisäkkeen aineisiin noin 15 minuutiksi. Kokoa annokset valmiiksi lautasille esim. metallisen pyöreän muotin avulla, tai lusikalla. Pohjalle avokado-mango-tomattisalaattia ja päälle marinoituja katkarapuja. Annoksen viereen lisäksi tuoretta rucolaa ja hyvää leipää. Helppo, näyttävä ja herkullinen annos valmistuu nopeasti.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Chilinen katkarapupata

noin 300 g kuorittuja pakastekatkarapuja
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 pieni punainen chili
1 punainen, keltainen ja vihreä paprika
1 rkl raastettua inkivääriä
öljyä, suolaa
1 tlk (400 g) kuorittuja tomaatteja (tai murskaa)
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
2 rkl kalakastiketta (nam pla)
suolaa
1 ruukullinen tuoretta korianteria

Lisäksi

keitettyä basmatiriisiä

Kaada katkaravut siivilään sulamaan. Hienonna sipulit ja chili. Poista siemenet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuutioi paprikat. Kuumenna öljy wokissa, paistokasarissa tai kattilassa. Kuullota sipuleja, chiliä ja inkivääriä hetken aikaa. Lisää ripaus suolaa, jotta maut alkavat irrota. Lisää joukkoon paprikakuutiot ja jatka kuullottamista hetken aikaa. Kaada joukkoon kuoritut tomaatit ja kookosmaito. Anna seoksen kiehua noin 1/2 tuntia kannen alla. Ota kansi pois, mausta seos kalakastikkeella ja suolalla. Jatka vielä keittämistä noin 15 minuuttia, jotta seos hieman sakenee. Kääntele valuneet katkaravut joukkoon juuri ennen tarjoilua ja koristele reilusti tuoreella korianterilla. Tarjoa lisäkkeeksi basmatiriisiä. Huuhtele riisi hyvin ja hauduta kannen alla niin, että kaikki vesi imeytyy riisiin. Neljä annosta: 4 dl vettä ja 2 dl riisiä. Kyytipojaksi sopii jäätee, vesi ja olut.

Pssst!
Halutessaan voi toki käyttää myös vain yhden lajin paprikaa. Juhlaversioon kannattaa ostaa suuria kuorimattomia katkarapuja ja kuoria ne itse.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

katkarapukastike uunilohen kanssa2-264x352

Katkarapukastike uunilohelle

4 annosta
250 g isoja pakastekatkaravunpyrstöjä
1 pienehkö sipuli
öljyä
1 tlk (200 ml) kookoskermaa
1/2 rs (100 g) ruohosipulituorejuustoa
1/2 tl chilijauhetta tai muutama tippa tabascoa
suolaa
mustapippuria myllystä
ruohosipulia hienonnettuna

Ota katkaravut sulamaan huoneenlämpöön. Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä pannulla. Lisää kookoskerma ja tuorejuusto. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Maustakastike chilijauheella tai tabascolla. Lisää kastikkeeseen katkaravut ja kuumenna, kunnes katkaravut ovat lämmenneet, älä keitä enää, etteivät katkaravut sitkisty. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Rouhi mausteeksi vielä mustapippuria ja lisää lopuksi runsaasti hienonnettua ruohosipulia.

Katso myös uunilohen ohje täältä.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

katkarapukasari

Katkarapukasari

2 annosta

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
50 g sitruunavoita
500 g kuorittuja, isoja katkaravunpyrstöjä
1-2 rkl makeaa chilikastiketta
(chiliä tai tabascoa maun mukaan)
ruohosipulia ja tilliä hienonnettuna

Tarjoiluun

pakastettuja yrttivoipatonkeja

Pane ensin uuni kuumenemaan patonkeja varten ja paista patongit. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy ja voi paistokasarissa tai pannulla. Lisää sipulisilput ja paista ne kuultaviksi ja pehmeiksi. Lisää kasariin jäiset katkaravut ja anna niiden sulaa ja kuumentua kunnolla, välillä sekoitellen. Älä jätä katkarapuja kiehumaan, etteivät ne sitkisty. Mausta katkaravut ja jaa lautasille liemineen. Ripottele ruohosipuli-tilliseosta päälle. Tarjoa lämpimän patongin ja hyvän valkoviinin kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

 


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommenttia

  1. Näillä selkeillä ja

    Näillä selkeillä ja hyvillä ohjeilla herkullisia makuja merenhedelmistä.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    MiuMauMukasta

    15. 11. 2014 17.24

Kirjoita kommentti