Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 5. 2018 Teksti Umami Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Nyt leivotaan leipää!

Kotona leivottu leipä on monen mielestä parasta, niin minunkin. Taikinantekoa voi helpottaa talouskoneella, jolloin taikinasta tulee usein myös kuohkeampaa, kone kun jaksaa vaivata niin perusteellisesti. Mutta onnistuu leivän leipominen mainiosti käsinkin, ellei satu konetta omistamaan. Niin on tehty kautta aikojen. Leivän leipominen kotona on myös edullista.

Umami.fi:n leipäohjeista löydät monentyyppisiä ohjeita: muun muassa ranskalaistyyppisestä, rapeakuorisesta maalaisleivästä, joka on muuten todella kokeilemisen arvoinen ohje, saaristolaislimppuun ja ruisleipään, jotka nekin onnistuvat hyvin kotileipurilta. Hyvä karjalanpiirasohjekin arkistostamme löytyy. Ei kun leipomaan!

Leipä

Rapeakuorinen maalaisleipä

1 iso leipä

Taikina

50 g hiivaa
7,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl suolaa
1 l täysjyvävehnäjauhoja
1 l hiivaleipä- tai spelttijauhoja

Murenna hiiva tavallista isompaan kulhoon. Kaada päälle kädenlämpöinen vesi. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola ja puolet täysjyvävehnäjauhoista, sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Lisää kaikki loput jauhot kolmessa erässä, ja alusta taikina käsin tai koneella tasaiseksi ja kimmoisaksi. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa huoneenlämmössä 2 tuntia. Nujerra kohonnut taikina nyrkillä alas tunnin päästä. Kun toinenkin tunti on kulunut, vaivaa taikina jauhotetulla alustalla hyvin. Leivo siitä yksi iso leipä ja nosta se leivinpaperille pellille. Peitä leipä leivinliinalla tai puhtaalla pyyhkeellä. Anna leivän nousta 45 minuuttia. Pane uuni ajoissa lämpenemään 225-asteiseksi. Tee kohonneeseen leipään terävällä veitsellä viiltoja tai ristikko. Paista leipää ensin 10 minuuttia ja vähennä lämpö 200 asteeseen. Paista vielä tunti. Peitä leipä loppuvaiheessa alumiinifoliolla, ettei se tummu liikaa. Poista folio ja sivele leipä lopuksi kylmällä vedellä ja ota uuni pois päältä. Anna leivän olla jälkiuunilämmössä vielä 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä, maistuu toki hyvältä jäähtyneenäkin. Käytä leikkaamiseen terävää, sahalaitaista veistä.

Pssst! Jotta lopputulos on juuri sellainen kuin pitää, noudata ohjeita aivan kirjaimellisesti!

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

näkkäri-1-of-1-264x264

Näkkäripiparit

2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
1 tl kuminansiemeniä
1 tl seesaminsiemeniä
2 rkl pellavansiemeniä
2 rkl öljyä
1/2 dl kauraleseitä
noin 5 dl ruisjauhoja

Jauha kuminaa ja fenkolia hienommaksi morttelissa. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi kimmoisaksi taikinaksi. Käytä niin paljon jauhoja, että taikina irtoaa hyvin käsistä. Se saa olla melko napakkaa. Kauli jauhotetulla pöydällä mahdollisimman ohueksi levyksi ja leikkaa leiviksi. Kaulimmista helpottaa, jos irrottelet taikinaa leivinpöydästä välillä teräslastalla. Jauhota lasta ja vedä se taikinan alta. Voit sitten siirrellä taikinaa ja jatkaa kaulimista. Näkkärit kuivatetaan 250 asteisessa uunissa noin 6-8 minuuttia, paksuudesta riippuen. Jos ne jäävät sitkeiksi kuivata hieman lisää.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

piimärieskat-2.s-575x5971-264x274

Piimärieskat

8 kpl

3 dl spelttijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kuivahiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
2 1/2 dl piimää
3 rkl öljyä
sesaminsiemeniä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja niihin piimä sekä öljy. Vaivaa kaikki tasaiseksi taikinaksi. Lisää hieman jauhoja jos taikina tarttuu käsiin. Leivo taikinasta pötkylä ja jaa se 8 osaan. Pyöritä palloiksi ja kauli edelleen rieskoiksi. Levitä rieskat pellille, voitele öljyllä ja ripottele pinnalle sesaminsiemeniä. Paista rieskoja 225 asteisessa uunissa 12-15 minuuttia.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

kapustaleipä

Kapustaleipä

noin 3 dl vettä
1/2 tuoreesta hiivasta tai 1 pussi kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria tai juoksevaa hunajaa
(2 tl Provencen yrttisekoitusta)
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
niin paljon täysjyvävehnäjauhoja, että taikina pysyy muodossaan pellillä
(5-6 dl)

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Jos käytät kuivahiivaa sekoita se ensin pieneen määrään jauhoja ja sitten noin 42 asteisen veden joukkoon. Lisää muut aineet ja sekoita pyörittävin ja nostelevin liikkein aineet hyvin sekaisin. Lisää niin paljon jauhoja, että taikina alkaa kunolla irrota kulhon reunoista. Kaada se leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan tai pellille ja muotoile suorakaiteen muotoiseksi puuhaarukalla tai nuolijalla. Kohota kaksinkertaiseksi. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia kunnes pinta on ruskea ja leipä kumisee koputeltaessa. Jäähdytä ritilän päällä, ettei pohja kostu. Halkaise leipä keskeltä kahtia ja leikkaa edelleen annospaloiksi.

Pssst! Itse kohotan leivän yleensä uunissa, johon olen kytkenyt valot päälle. Uunissa ei vedä ja taikina kohoaa hyvin. Paistamista voi jatkaa suoraan kääntämällä termostaatin 200 asteeseen kun leipä on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

kapustaleipä-1-of-1-264x352

focaccia-pellillä.s-264x2331

Focaccia-leipä

4 dl kädenlämpöistä vettä
1 paketti hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 rkl öljyä
noin 6-7 dl durum-jauhoja
( 1 dl parmesaaniraastetta)

Pinnalle

1 dl aurinkokuivattua tomaattia pieninä kuutioina
2 tl Provencen yrttimaustetta
1 tl hiutaleista suolaa

Sekoita hiiva kädenlämpäiseen veteen ja lisää suola, hunaja ja aloita alustaminen. Lisää ensin täysjyvävehnäjauhot ja sitten durum jauhoa, jotta saat aikaiseksi kimmoisan ja hyvin kulhon reunoilta irtoavan taikinan. Kohota taikina. Kauli tai painele se leivinpaperin päälle uunipellille tai neliskulmaiseen vuokaan. Kohota 30 minuuttia lämpimässä paikassa. Painele sormenpäillä taikinan pintaan koloja ja levitä tomaattikuutiot pinnalle. Ripottele pinnalle myös sormisuolaa ja Provencen yrttimaustetta. Paista leipää 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Jäähdytä ja painele tomaatit leivän sisään, jos ne ovat irronneet. Juuri sattumat tekevät tästä leivästä maukkaan. Tarjoa salaatin ja keittojen lisäkkeenä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Graham-kuminasämpylät

2 1/2 dl vettä tai maitoa
1 pussillinen kuivahiivaa (15 g tuoretta)
2 rkl vaahterasiirappia, hunajaa tai siirappia
1 tl suolaa
1 rkl kuminaa
2 dl grahamjauhoja
3-4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä ( tai sulaa voita tai margariinia)

Pinnalle

seesaminsiemeniä

Sekoita kuivahiiva ensin kuiviin aineisiin ja kaada 42 asteisen nesteen joukkoon. Sekoita ja lisää suola, siirappi, öljy ja loput jauhoista. Alusta tasaiseksi kimmoisaksi taikinaksi.Lisää jauhoja vähän kerrassaan, kunnes taikina irtoaa hyvin käsistä ja kulhon reunoista. Kohota vedottomassa paikassa tai liinan alla 45 minuuttia. Leivo ilmakuplat pois ja jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele tangoiksi ja leikkaa edelleen paloiksi. Taikinasta tulee noin 15 kpl pienehköjä sämpylöitä. Pyörittele noin 25 cm pitkiä tankoja ja kiepauta taikinanauha löysälle solmulle tai kierteelle. Kohota edelleen 30 minuuttia ja voitele munalla. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 220 asteisessa uunissa 12-14 minuuttia koosta riippuen.

Tarjoa aamupalalla. Kumina maistuu erityisen hyvältä pehmeiden perusjuustojen kanssa. Tämä on hyvä sämpylä myös hampurilaisiin!

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

saaristolaisleipa-264x304

Mehevä saaristolaislimppu

Tämän paremmalta ei leipä voi maistua – päälle vain voita ja mahdollisesti hyvää juustoa.

1/2 l appelsiinimehua
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
1 rkl fenkolinsiemeniä (tai kuminaa)
1 1/2 dl ruissihtijauhoja
1 1/2 dl kauraleseitä
1 1/2 dl mämmimaltaita
5 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva ja suola joukkoon. Lisää muut aiheet ja hämmennä puuhaarukalla pehmeäksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Kohota lämpimässä paikassa 1 tunti. Paista 175 asteisessa uunissa puolitoista tuntia Kumoa leipä vuoasta ja jäähdytä. Säilytä paperipussissa. Leipä säilyy tosi hyvin.

Ohje Tiia Koskimies, kuva Satu Kemppainen.

paasiaisleipa-575x3831-264x235

Oliivi-rosmariinileipä

1 kpl

4 dl haaleaa vettä
50 g hiivaa
1 1/2 dl vihreitä oliiveja viipaloituna
1/2 dl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 1/2 tl suolaa
2 rkl vaaleaa siirappia, hunajaa tai sokeria
1/2 dl öljyä
noin 10 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää mausteet, suola, siirappi ja öljy sekä noin puolet jauhoista, sekoita tasaiseksi. Lisää joput jauhot vähitellen ja jatka vaivaamista lopussa käsin (ellet tee taikinaa yleiskoneessa). Lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja tuntuu sopivan kiinteältä ja kimmoisalta. Anna taikinan kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa liinalla peitettynä vähintään tunti. Nujerra taikina nyrkillä kulhossaan nostatuksen puolivälissä. Vaivaa taikina hyvin jauhotetulla alustalla. Pyörittele taikinasta paksu tanko ja käännä se kranssin muotoon. Nipistele päät yhteen. Nosta kranssi leivinpaperilla päällystetylle  pellille.  Anna leivän kohota liinan alla noin 1/2 tuntia. Sivele pinta kylmällä vedellä ja leikkaa saksilla pintaan “suomuja”. Nosta leipä 200-asteiseen uuniin ja kypsennä, kunnes pinta on kauniin ruskea. Kokeile kypsyyttä kopauttamalla leivän pohjaa. Jos kuuluu ontto kumaus, leipä on kypsä.

Ohje Mervi Melasnimei, kuva Tiia Koskimies.

ruisleipa-pinos-264x366

Ruisleivän ohjeen löydät täältä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

karjalanpiirakat2-264x275

Karjalanpiirakoiden ohjeen löydät täältä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

pizza1-264x3491

Pizzaohjeita löydät täältätäältä, täältä ja täältä .

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Rapeakuorinen maalaisleipä hyvää!Lukee

    Rapeakuorinen maalaisleipä hyvää!Lukee ”iso leipä”.No:poika leipää ysi,kaksi,kolme…”äitää,leipää lisää…”

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    jep

    18. 8. 2014 18.28

Kirjoita kommentti