Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 5. 2018 Teksti Umami Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Parhaat pastaruoat

Pasta on yleensä nopeasti valmistettava, täyttävä ruoka, paitsi, jos teet pastan itse kuten Italiassa, pastan kotimaassa usein tehdään. Useimmiten sielläkin syödään joko kaupasta valmiina ostettua kuiva- tai tuorepastaa kuten meilläkin. Pastaruokien variaatiot ovat lukemattomat.

Valmista mieleisesi kastike ja kääntele valutettu pasta sen joukkoon tai päinvastoin. Pinnalle paljon parmesaanijuustoa ja yrttisilppua. Buon Appetito!

Pinaatti-ricottatäytteiset raviolit

4 annosta

Pastataikina

7 dl durumvehnäjauhoja
1 tl suolaa
4 munaa

Raviolitäyte

300 g pinaattia
voita
200 g ricottaa
100 g mascarponea
1 muna
40 g vastaraastettua parmesaania
nippu tuoretta salviaa
nippu tuoretta oreganoa tai meiramia
muskottipähkinää
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Tarjoiluun

voita
nippu tuoretta salviaa

Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Tee jauhojen keskelle kolo ja riko kananmunat sinne. Sekoita jauhot ja kananmunat keskenään. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia tai, kunnes aineet ovat sekoittuneet hyvin. Lisää tarvittaessa ruokalusikallinen vettä, jotta taikina pysyy hyvin koossa. Jos taikina tuntuu tahmealta, lisää jauhoja. Taikina on valmis, kun se ei enää tartu käsiin. Kääri taikina folioon ja anna levätä 15 minuuttia jääkaapissa. Valmista taikina käsin kaulimalla tai pastakoneen avulla. Tuorepastan keittoaika on vain pari minuuttia. Samasta taikinasta voit valmistaa tagliatellea, spagettia tai lasagnelevyjä.

Pese pinaatti hyvin ja poista kovat lehtiruodit. Sulata voita pannulla ja paista pinaattia sekoitellen noin 5 minuuttia. Jauha pinaatti hienoksi monitoimikoneessa tai tehoskoittimessa. Kaada pinaatti kulhoon ja lisää muut ainekset, yrtit hienonnettuina. Lisää muskottipähkinää, suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

Jos teet itse pastan, kauli se niin ohueksi kuin mahdollista. Lusikoi täyte suoraan riviin yhtäsuurin välimatkoin ja voitele munalla pastan reunat ja täytteiden välit. Nosta toinen pastalevy päälle ja painele sormilla reunat yhteen. Käytä muottia raviolien leikkaamiseen, myös taikinapyörä käy. Pane raviolit lautaselle ja sirottele vehnäjauhoja pinnalle, etteivät ne tartu kiinni toisiinsa.

Keitä ravioleja suolatussa vedessä  pari minuuttia. Nosta pintaan nousseet raviolit reikäkauhalla lautasille. Kuumenna voita pannulla ja lisää hienonnettua salviaa. Kaada seosta valmiille ravioliannoksille.  Ripottele päälle hiukan parmesaania ja tarjoa heti.

 Ohje Lazy Olive/Toscana, kuvat Mervi Melasniemi.

avokadopasta-1-of-1-264x264

Tuunattu avokadopasta kahdelle

noin 3-4 cm:n pätkä punaista chiliä hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
oliiviöljyä
suolaa
1 iso syöntikypsä avokado
kourallinen kirsikkatomaatteja
4-5 aurinkokuivattua tomaattia kuutioituna
1/2 sitruunan mehu
1 dl parmesaanijuustoraastetta
2 dl hienonnettuja tuoreyrttejä maun mukaan

Hienonna chili ja valkosipuli ja kuullota pehmeiksi reilussa tilkassa oliiviöljyä. Ripauta joukkoon hieman suolaa, jotta maut alkavat kehittyä. Varo polttamasta! Lisää joukkoon halkaistut tomaatit ja ripauta pinnalle hieman sokeria. Kaada seos tarjoilukulhoon. Lisää aurinkokuivatut tomaattikuutiot. Lohko joukkoon myöa avokado ja mausta reilulla sitruunamehulla. Kääntele vielä joukkoon osa parmesaaniraasteesta sekä hienonnetut yrtit. Keitä pasta al dente, valuta vesi pois ja kääntele kastikkeen joukkoon tarjoilukulhoon. Ripottele pinnalle vielä reilusti juustoraastetta ja rouhaise kierros mustapippurimyllystä ja lisää yrttisilppu, jos käytät niitä (itselläni ei tällä kertaa sattunut olemaan tuoreyrttejä kotona, siksi sitä ei näy myöskään kuvassa)

Pssst! Tuorekastikepohjaisia pasta-aterioita voi kehitellä muitakin. Avocadon sijasta voit käyttää esim. grillattuja öljyyn säilöttyjä vihanneksia, vaikkapa latva-artisokkaa, paprikaa, munakoisoa. Fetaa, katkarapuja, kylmäsavulohta, mahdollisuuksia on paljon.  Nyt kannattaa ryhtyä kehittelemään omaa hittikastiketta! :)

 Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Jauhelihakastike1

Tomaattinen jauhelihakastike

4 annosta

400 g sika-nautajauhelihaa
1 rkl öljyä
1 sipuli
1 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400 g) kokonaisia kuorittuja säilyketomaatteja
suolaa ja mustapippuria
persiljaa hienonnettuna

Tarjoiluun

spagettia
parmesaanijuustoa raastettuna

Kuori ja hienonna sipuli. Paista jauhelihaa öljytilkassa kunnolla. Lisää joukkoon tomaattipyree sekä sipuli ja jatka paistamista vielä jonkin aikaa. Lisää joukkoon tomaatit ja hauduta kastiketta pitkään alhaisella lämmöllä. Se saa mielellään hautua pari tuntiakin kannen alla, jotta tomaatin maku tiivistyy. Sekoittele ja lisää hieman vettä, jos nestettä haihtuu liikaa. Tarjoa kastiketta esim. spagetin kanssa.

Tämä on jauhelihakastikkeen perusohje. Italialaiseen bolognese-kastikkeeseen lisätään pancettaa, jonka voi meillä korvata muutamalla pekoniviipaleella, porkkanaa ja juuri- tai varsiselleriä sekä valkosipulia. Myös valko- ja punaviini sopivat tähän tomaattiseen jauhelihakastikkeeseen erittäin hyvin. Viinin happo raikastaa lopputulosta. Viiniä lisätään noin desilitran verran.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Bolognese4-264x262

Bolognese-kastike

1 isohko porkkana
1/2 – 1 palsternakkaa
muutama varsi kevätsipulia
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
öljyä
400 g naudanjauhelihaa
1 tkl (500 g) paseerattua tomaattia (eli Passata di Pomodoroa)
3 dl vettä
1 annosrasiaa lihafondia
mustapippuria myllystä
1 rkl basilikaa tai oreganoa

Tarjoiluun

parmesaania

Kuori juurekset ja huuhdo kevätsipuli. Leikkaa juurekset pieniksi kuutioiksi ja viipaloi kevätsipulinvarret. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä pannulla ja lisää kasvikset pannulle. Alenna lämpöä ja paista kasviksia välillä sekoitellen. Siirrä kasvikset sitten kattilaan. Lisää pannulle öljyä tarvittaessa ja ruskista jauheliha. Siirrä se sitten kattilaan. Lisää paseerattu tomaatti ja vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää lihafondi. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin puolituntia. Tarkista maku ja lisää vähän suolaa, jos tarvitaan. Mausta mustapippurilla ja kuivatulla basilikalla tai oreganolla. Keitä kastikkeen kiehuessa pastavesi, mausta se suolalla ja kypsennä tagliatelle, jos käytät tuoretagliatellea, se kypsyy kolmessa minuutissa. Raasta parmesaania ruoan kanssa tarjottavaksi.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

pastankastike1-264x243

Parempi pastankastike

4 annosta

1 isohko sipuli
muutama valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
700 g jauhelihaa
1 tlk tomaattimurskaa
2 annosrasiaa lihafondia
2 rkl tomaattipyreetä
3 dl täyteläistä punaviiniä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl fenkolinsiemeniä
1 rkl oreganoa
1 tl timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa

Tarjoiluun

spagettia
parmesaania tai muuta italialaista, voimakkaan makuista, kovaa juustoa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne pehmeiksi oliiviöljyssä kattilassa tai paistokasarissa. Lisää jauheliha sipulin joukkoon ja ruskista se. Lisää tomaattimurska, fondi, tomaattipyree, punaviini ja hunaja. Anna kiehua  hiljalleen noin 30 minuuttia tai pidempään. Lisää tarvittaessa punaviiniä, ettei kastike kuivu liikaa. Mittaa mausteet huhmareeseen ja hiero hienoksi. Lisää mausteet kastikkeeseen, rouhi lisäksi mustapippuria ja tarvittaessa suolaa. Tarjoa spagetin kanssa. Raasta tarjolle reilusti juustoa.

Pssst! Kun teet kastiketta, maista sitä usein valmistuksen aikana ja lisää mausteita sekä suolaa juuri omaan makuusi  sopivasti.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

lihapullapastaaxxx-264x2781

Sitruunaiset lihapullat

4 hengelle

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 dl korppujauhoja
2 dl maitoa tai kylmää vettä
700 g naudanpaistijauhelihaa
2 munaa
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Kastike

2 tlk (à 400 g) yrttitomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

täysjyväspagettia
parmesaania tai muuta voimakasta juustoa

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja pane ne kulhoon mikroaaltouuniin noin minuutiksi pehmenemään. Mittaa sitten samaan kulhoon korppuhauhot sekä maito tai vesi ja sekoita. Anna korppujauhojen turvota noin 10 minuuttia. Lisää  kulhoon jauheliha, munat, hyvin pestyn sitruunan raastettu keltainen osa sekä mehu, suola ja mustapippuria muutama rouhaisu. Sekoita taikina hyvin. Muotoile taikina pyöryköiksi ja lado ne leivinpaperille uunipannulle. Kypsennä noin 25 minuuttia. Kuumenna sillä aikaa kattilassa tomaattimurska ja mausta se varovasti suolalla ja mustapippurilla. Pane spagettivesi kiehumaan ja lisää spagetti kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika ja valuta. Lisää valmiit lihapullat tomaattikastikkeen joukkoon ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja mausta kastiketta halutessasi hiukan lisää suolalla. Voit myös tarjota lihapullat ja kastikkeen erikseen. Tarjoa spagetin kanssa. Kata pöytään vastaraastettua parmesaania tai muuta voimakasta juustoraastetta.

Pssst! Jos haluat, voit maustaa puolet valmiista lihapullataikinasta vaikka Herbes de Provence -yrttiseoksella  (noin 1 1/2 rkl) ja paistaa siitä pannulla pihvejä toiselle aterialle. Tarjoa pihvien kanssa vaikka tuoreella mintulla maustettua kermaviilikastiketta ja peruna-juuresmuusia.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

hans-ja-jens1

Hansin ja Jensin lasagne

8 annosta

Bolognesekastike

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
öljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl oreganoa
suolaa ja mustapippuria
1 ps (250) keittovihanneksia
(vettä)

Juustokastike

1/2 dl öljyä
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
1-2 dl parmesaania raastettuna
1 ps (150 g) mozzarellaraastetta
suolaa ja mustapippuria
12 lasagnelevyä

Valmista bolognesekastike. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy isolla pannulla ja paista ensin sipulisilppu kuultavaksi. Lisää sitten jauheliha ja ruskista se. Kaada joukkoon tomaattimurska. Lisää tomaattipyree, mausteet ja vihannekset ja tarvittaessa vähän vettä. Kuumenna ja tarkista maku. Valmista juustokastike. Mittaa öljy paksupohjaiseen kattilaan ja lisää jauhot. Kuumenna samalla sekoittaen, kunnes kastike kiehuu. Vähennä lämpöä ja lisää parmesaani sekä puolet mozzarellasta. Sekoita, kunnes juustot ovat sulaneet. Anna kastikkeen kiehua muutama minuutti alhaisella lämmöllä. Kokoa lasagne. Levitä vuoan pohjalle juustokastiketta ja sen päälle 3 lasagnelevyä. Lisää levyille juustokastiketta ja bolognesekastiketta. Tee samanlaisia kerroksia, kunnes kaikki lasagnelevyt on käytetty. Päällimmäisen kerroksen päälle tulee juustokastiketta. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes lasagnelevyt ovat kypsyneet ja ruoan pinta kauniisti ruskistunut. Pakasta tarvittaessa osa ruoasta sopivina annoksina. Tarjoa lasagnen kanssa salaattia ja kermaviilikastiketta.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

makaronilaatikko-264x3202

Liha-makaronilaatikko

200 g makaronia tai pastakuvioita (5 dl)
vettä, suolaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä
1/2 kg sika-nautajauhelihaa
3-4 rkl tomaattipyreetä
1 tl Provencen yrttimaustetta
mustapippuria, suolaa, soijakastiketta

Munamaito

2-3 munaa
noin 1 l maitoa
1 dl juustoraastetta
ripaus suolaa

Keitä makaronit puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Hienonna sipulit ja kuullota öljytilkassa, lisää pieni ripaus suolaa, jotta maut alkavat kehittyä. Lisää joukkoon jauheliha ja paista muruiksi. Lisää joukkoon tomaattipyree ja mausteet ja jatka paistamista vielä hetki. Sekoita jauhelihaseos makaronien joukkoon ja kaada sos voideltuun uunivuokaan. Riko munien rakenne kulhossa, sekoita joukkoon maito ja juustoraaste ja kaada liha-makaroniseoksen päälle. Lisää maitoa jos makaronit eivät peity kunnolla. Ripottele pinnallekin hieman juustoraastetta jos haluat rapean pinnan. Paista laatikkoa 200 asteisessa uunissa noin 40-50 minuuttia. Nauti ketsupin ja maustekurkkujen kanssa.

Munamakaronilaatikko on hyvä lisäke

Munamakaronilaatikko syntyy tietysti pelkistä makroineista ja munamaidosta ilman lihaa. Mausta munamaito vaikka reilusti jollain hyvällä juustolla (esim. sinihome) ja tarjoa laatikkoa kasvis- ja liharuokien lisäkkeenä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

B0177P 0009

Spaghetti alle vongole eli simpukkaspagetti

4 hengelle

noin 350 g spagettia

Kastikkeeseen

noin 1 kg pakastettuja vongole-simpukoita

Liemi

1 salottisipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
oliiviöljyä
1/2 l kuivaa vakoviiniä
1/2 dl kalafondia
nippu persiljaa

Tarjoiluun

hyvää oliiviöljyä
persiljaa hienonnettuna

Kiehauta spagetti al denteksi ja jätä odottamaan. Sulata simpukat ja huuhtele ne hyvin. Kiehauta keitinliemi: sipulit oliiviöljyssä kuullotettuna, viini, fondi ja persiljanippu. Lisää simpukat kuuman liemen joukkoon. Keitä, kunnes simpukat ovat avautuneet. Poista mahdolliset, avautumattomat simpukat ja persiljanippu. Kaada liemi keitetyn spagetin päälle, kääntele spagetti sen kanssa ja kuumenna. Annostele spagettia ja simpukoita lautasille ja lisää päälle tujaus hyvää oliiviöljyä sekä hienonnettua persiljaa. Tarjoa ruoan kanssa patonkia tai ciabattaa.

Ohje Tiia Koskimies, kuva Sakari Majantie.

DSC_00071-575x510

Katkarapukastike spagetille

4 annosta

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
2 dl ruokakermaa
1-2 annosrasiaa kasvisfondia
1/2 tl kurkumaa
2-3 rkl makeaa chilikastiketta
250 g isoja pakastekatkaravunpyrstöjä
mustapippuria myllystä
(suolaa)
ruohosipulia hienonnettuna

Tarjoiluun

täysjyväspagettia
parmesaania vastaraastettuna

Kuumenna pastavesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja pane spagetti kuumenemaan, keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika. Valmista sillä aikaa kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista ne pehmeiksi rypsiöljyssä pannulla. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Kaada pannulle vesi sekä kerma ja kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Lisää fondi, kurkuma ja chilikastike. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Lisää kastikkeeseen katkaravut ja kuumenna kastike, että katkaravut lämpenevät, älä keitä. Mausta vielä mustapippurilla ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa, riippuen kasvisfondin määrästä. Lisää kastikkeeseen reilusti hienonnettua ruohosipulia. Raasta parmesaania tarjoiluun.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

jokirapupasta

Jokirapupasta

4 annosta

1 pkt (noin 1 kg) pakasterapuja
1 salottisipuli
2 rkl voita
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 dl hummerifondia
2 dl kuohukermaa
4 annosta keitettyä pastaa,
esim. penne tai fusilli
2 salaattisipulia
12 kirsikkatomaattia
100 g leikkopapuja
suolaa, mustapippuria
tilliä

Sulata ravut ja ota pyrstöt ja saksilihat talteen. Hienonna sipuli ja kuullota voissa kasarissa. Lisää joukkoon tomaattipyree, vakoviini ja fondi. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää joukkoon kerma ja anna saostua kastikkeeksi miedolla tulella. Hienonna salaattisipulit. Halkaise kirsikkatomaatit. Puhdista ja keitä pavut suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kuullota vihanneksia voissa, kääntele joukkoon kypsä pasta ja lämmitä. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada ravunlihat sitten kastikkeen joukkoon ja lämmitä. Kääntele lämmin kastike pastan joukkoon juuri ennen tarjoilua ja koristele tuoreella tillillä. Tarjoile heti hyvän valkoviinin kanssa.

Ohje Tiia Koskimies, kuva Pekka Vainonen.

äyriäisannos-1-of-1-264x2641

Äyriäispasta

1 pakastepakkaus erilaisia äyriäisiä, simpukkaa, rapua, surimia..
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 punaisesta chilistä pilkottuna
2-3 vihreää parsatankoa paloiteltuna
öljyä
1 dl valkoviiniä
2 dl yrteillä maustettua kermaa ( Valio Crea)
2 rkl kala- tai hummerifondia (Bong)
suolaa, pippuria, muutama tippa tabascoa
tuoretta korianteria

Lisäksi

pientä pennepastaa tai spagettia

Anna äyriäissekoituksen sulaa sillä aikaa kun silppuat sipulit ja chilin. Kuullota niitä öljytilkassa ja lisää joukkoon ripaus suolaa. Lisää joukkoon parsapalat ja liemet sekä fondi. Anna kiehua 5-10 minuuttia. Lisää joukkoon äyriäissekoitus ja keitä hiljaisella tulella vielä 10 minuuttia. Mausta tuoreella korianterilla. Tarjoa pastan kanssa.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

pasta2

Lohi-sahramikastike pastalle

1 rs (250 g) tuorepastaa
200 g lohifileetä
1/2 tuore kurkku
3 dl kalalientä (fondista)
1/2 annospussilista sahramia
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria myllystä
tilliä
parmesaanijuustoa raastettuna

Leikkaa lohi kuutioiksi. Halkaise kurkku ja poista siemenet lusikalla. Leikkaa kuutioiksi. Kiehauta kalaliemi, lisää sahrami ja kerma. Keitä kunnes kastike hieman sakenee. Lisää joukkoon lohi- ja kurkkukuutiot. Keitä vielä 5 minuuttia. Kiehauta pasta pakkauksessa olevan ohjeen mukaan ja kääntele kastike joukkoon. Ripottele pinnalle parmesaanijuustoa.

Ohje Tiia Koskimies, kuva Satu Kemppainen.

raaka-aineet.s-264x321lohipasta-annos-264x300

Fettuccine ja purjo-kylmäsavulohikastike

2-3 kierrerullaa fettuccinea yhteen annokseen
vettä
suolaa

Kastike

1 purjo
1 valkosipulinkynsi
100 g kylmäsavukirjolohta
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippria
1/2 dl valkoviiniä
2 rkl kalafondia
2 dl soijakermaa
persiljaa

Pane vesi kiehumaan pastaa varten. Munafettuccine kypsyy 8 minuutissa. Huuhdo purjo huolellisesti. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuutioi kirjolohi. Kuullota purjoviipaleet ja valkosipulisilppu öljyssä kunnes ne pehmenevät. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Kaada joukkoon viini ja fondi. Kiehauta ja kaada joukkoon soijakerma. Keitä kastiketta 10 minuuttia. Lisää lohikuutiot kastikkeeseen lämpenemään. Valuta pasta siivilässä. Tarjoa annoksina tai kääntele kastikke isommalle porukalle valmiiksi pastan joukkoon. Koristele hakatulla persiljalla.

Ohje ja kuvat Tiia Koskimies.

kirjolohipasta-kierretty-264x325

Kylmäsavulohi-pasta

250 g täysjyväpastaa

Kastike

noin 200 g kylmäsavukirjolohta
(voit käyttää lisäksi myös tuoretta kalaa, esim. ruodotonta lohta, kuhaa tai ahventa)
öljyä
pätkä purjon valkoista osaa
puolet kesäkurpitsasta
2 dl kalalientä (fondista)
2 dl kevyt soijakermaa (Alpro)
3 ison tomaatin lihat
mustapippuria
tuoretta basilikaa tai persiljaa
pinjansiemeniä koristeluun

Pane pastan keitinvesi kiehumaan ja valmista sillä välin kastike. Leikkaa tomaateista kuoret ja poista siemenet. Voit kuoria tomaatit myös kalttaamalla. Tee kuoreen terävällä veitsellä ohut ristiviilto ja kasta ne sen jälkeen 30 sekunniksi kiehuvaan veteen. Jäähdytä heti kylmällä vedellä, kuori lähtee vetämällä. Suikaloi tai kuutioi lihaosa. Suikaloi kirjolohi. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi ja kuullota nopeasti öljyssä. Kuutioi kesäkurpitsa. Lisää joukkoon kalaliemi ja soijakerma. Kiehauta kastike sakeaksi ja lisää joukkoon hetkeksi kuumenemaan tomaattien lihat, suikaloitu lohi ja basilika. Jos käytät tuoretta kalaa lisää se kerman kansa yhtä aikaa. Suikaleet kypsyvät parissa minuuttissa.  Mausta pippurilla. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja kääntele kastike valutetun pastan joukkoon. Koristele pinjansiemenillä.

Pssst! Voit lisätä kastikkeeseen muitakin vihanneksia kuin tomaattia. Esim. pieneksi kuutioitu tai suikaloitu kesäkurpitsa kypsyy kastikkeessa muutamassa minuuttissa ja lisää ruokaisuutta.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

hernepesto1

Hernepestopasta

3 annosta

3 dl silvittyjä herneitä
1 uusi sipuli paloiteltuna
1 valkosipulinkynsi
noin 1 dl rypsiöljyä
1 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

1 pkt (250 g) tuoretta pinaattifettuccinea
2 kypsää, kiinteää tomaattia
muutamia herneitä
parmesaanijuustoa vastaraastettuna
basilikanlehtiä

Mittaa ainekset monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi. Voit tehdä peston myös sauvasekoittimella korkeassa, kapeassa kulhossa. Kiehauta vesi ja lisää siihen suolaa sekä tuorepasta, keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoa pastan kanssa hernepestoa ja kuutioitua tomaattia. Lisää annoksiin muutamia herneitä ja reilusti parmesaaniraastetta. Koristele basilikanlehdillä. Tarjoa heti.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

DSC_00101-264x358

Punajuurikastike spagetille

4 annosta

pala (n. 100 g) juuriselleriä
3 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
1 pkt (450 g) esikypsennettyjä punajuuria
2 dl vettä
2 dl appelsiinitäysmehua
2 kasvisliemikuutiota
1/2 rkl timjamia
1/2 rkl salviaa
persiljaa
Grana Padano -juustoa

Lisäksi

täysjyväspagettia

Pane vesi kiehumaan spagetille, mausta kiehuva vesi suolalla. Pane spagetti kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaiseksi ajaksi. Valmista kastike. Kuori juuriselleri ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet, halkaise ne, poista tarvittaessa vaaleanvihreät idut ja hienonna. Kuori ja hienonna punasipuli. Kaada öljyä kattilaan ja lisää ainekset kattilaan. Paista sekoitellen vähän aikaa. Avaa punajuuripakkaus ja kaada neste kattilaan. Paloittele punajuuret ja lisää nekin kattilaan. Lisää vesi ja appelsiinitäysmehu. Kuumenna kiehuvaksi ja murenna liemikuutiot kattilaan. Anna kiehua noin 10 minuuttia ja soseuta tasaiseksi. Tarkista maku. Hienonna persiljaa ja raasta juustoa. Valuta valmis spagetti ja pane takaisin kattilaan. Kaada kastike pastan joukkoon ja sekoita hyvin. Jaa spagetti syviin lautasiin ja lisää päälle persiljaa sekä juustoraastetta.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

pasta-annos1-264x2641

Pestopasta

1 ruukullinen basilikaa
1/2 ruukullista tilliä
1 dl pinjansiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1 iso valkosipulinkynsi
2 dl parmesaanijuustoa
1/2 dl avocadoöljyä
noin 2 dl neitsyt oliiviöljyä
(suolaa)
mustapippuria

Tarjoiluun

mieluiten täysjyväpastaa

Jos valmistat peston sauvasekoittimella leikkaa tai revi yrtit pienemmäksi ja raasta parmesaanijuustoa hieman hienommaksi. Aja kaikki aineet sitten sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää öljyä sen verran, että saat löysähkön kastikemaisen rakenteen. Tarjoa pestoa pastan kanssa. Käytä mieluiten täysjyväpastaa, niin saat ateriaasi vielä hieman enemmän hyviä ravintoaineita.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

gremolatagremolata-fettuccini3-264x343

Gremolata-kastike pastalle

4 annosta

2 dl tavallista oliiviöljyä
2-3 isoa valkosipulinkynttä
1 luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
noin 1 tl sormisuolaa
noin 1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

tuorepastaa, esim. fettuccinea tai muuta pastaa

Mittaa ainekset monitoimikoneseen ja surauta tasaiseksi. Tarkista maku. Ota kastiketta pieni määrä erilleen ja kaada loppu kastike vastakeitetyn, valutetun pastan joukkoon ja sekoita hyvin. Jaa pasta annoksiin ja lisää annoksille gremolata-kastiketta, mustapippuria myllystä sekä halutessasi raastettua sitruunankuorta. Tarjoa heti.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

pasta-raaka-aineet-533x800Tiian-pasta-annos1-264x264

Salami-tagliatellea

Tagliatelle all´uovo -munapastaa

salamiviipaleita

pecorinoa tai parmesaania

nokare voita

Keitä pasta pakkauksen ohjeenmukaan. Suikaloi sillä välin salami ja raasta juusto. Valuta pasta, jätä pari kauhallista keitinlientä pastan joukkoon. Lisää muut ainekset ja sekoita. Tarjoa/nauti heti vaikka hyvän punaviinin kanssa.

Ohje ja kuvat Tiia Koskimies.

IMG_2518-001Sienispagetti2-264x311

Tattispagetti

4 annosta

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
n. 4 dl pakastettuja, sulatettuja sieniä
1 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota, esim. yrttisiä
1 tlk (200 ml) kookoskermaa
mustapippuria myllystä
persiljaa hienonnettua
basilikanlehtiä

Tarjoiluun

täysjyväspagettia
Grana Padano -juustoa
basilikanlehtiä

Pane spagettivesi kiehumaan. Lisää kiehuvaan veteen suolaa ja lisää spagetit. Keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika. Valmista kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista ne pehmeiksi öljyssä, älä ruskista. Lisää sienet ja sekoittale. Ripottele jauhot sienten päälle ja sekoita. Lisää vesi ja kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Murenna joukkoon liemikuutiot ja lisää kookoskerma. Sekoita ja anna kastikkeen kiehua alhaisella lämmöllä muutama minuutti. Mausta mustapippurilla ja tarkista maku. Sekoita joukkoon runsaasti hienonnettua persiljaa. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon kattilassa. Raasta juustoa spagetin kanssa tarjottavaksi. Viimeistele annokset basilikanlehdillä.

Ohje ja kuvat Mervi Melasniemi.

tattipastaa-575x681

Tattipasta

4 annosta

2-3 herkkutattia
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
2 dl ruokakermaa
Grana Padana -parmesaanijuustoa raasteena
tuoretta basilikaa

spagettia tai muuta pastaa maun mukaan

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Paloittele tatit suupaloiksi. Kuullota sipuleita ensin öljyssä ja lisää sitten tattikuutiot. Kun ne ovat pehmenneet, lisää kermaa ja keitä kastike sakeaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja kääntele kastike joukkoon. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja basilikasilppua.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Kantarellit pannullakantarellipasta

Sienestäjän kantarellikastike pastalle

4 annosta

noin 1 l kantarelleja
2 uutta sipulia varsineen
öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
noin 2 dl paseerattua tomaattia tai
ruokakermaa

Tarjoiluun

pastaa
parmesaania vastaraastettuna

Pane pasta kiehumaan. Pilko puhdistetut kantarellit pannulle ja lisää hienonnetut sipulit ja sipulinvarret. Paista öljytilkassa, kunnes sienten neste on haihtunut. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää paseerattu tomaatti tai ruokakerma. Anna kiehua hiljalleen hetki. Tarjoa pastan kanssa.

Ohje ja kuvat Mervi Melasniemi.

salaatti_2

Ravioli-parmankinkkusalaatti

4 annosta

Tämä keväinen ja ruokaisa salaatti tuskin voisi olla italialaisempi. Ohje Mervi Melasniemi, kuva Satu Kemppainen.

1 rs (250 g) tuoreravioleja, pinaatti-juustotäytteellä
1/2-1 rs kirsikkatomaatteja
1 ps (200 g) pakasteherneitä
1 rs /250 g) mozzarellapallosia
1 pak (100 g) parmankinkkua

Kastike

1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1/2 sitruunan mehu
1 rkl juoksevaa hunajaa
noin 1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Kuumenna kattilassa runsaasti vettä (noin 2 l) ja mausta se esim. merisuolalla (2 rkl). Kun vesi kiehuu, vähennä lämpöä ja lisää raviolit hiljalleen kiehuvaan veteen, etteivät ne mene rikki. Keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika. Valuta raviolit ja lisää niille hiukan öljyä, etteivät ne tartu toisiinsa. Levitä raviolit laakealle salaattivadille. Huuhdo ja halkaise kirsikkatomaatit ja lisää ne sekä herneet ravioleille. Valuta mozzarellarasiasta vesi ja lisää palloset salaattiin. Muotoile parmankinkkuviipaleista ruusukkeita ja lisää salaattiin. Mittaa kastikkeen ainekset esim. kannellliseen purkkiin ja ravistele purkkia, kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Kaada kastike salaatille.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Satu Kemppainen.

pastasalaatti-575x7661

Merenherkku-pastasalaatti

Juhlava simpukka-katkarapusalaatti maistuu vaativillekin herkkusuille. Kuva ja ohje Mervi Melasniemi.

4 annosta

300 g pastaa, esim. fusillia, penneä tms.
1/2 rs villirucolaa
2 rs savustettuja simpukoita
1 tlk (390/240 g) artisokansydämiä
200 g isoja katkaravunpyrstöjä
öljyä
valkosipulinkynsi hienonnettuna

Kastike

3 rkl limettimehua
1-2 tl kalakastiketta (nam pla)
1 dl makeaa, keltaista Thai-chilikastiketta
noin 1/2 dl extra vergine oliiviöljyä

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta lävikössä ja huuhdo nopeasti kylmällä vedellä, että pasta jäähtyy.  Huuhdo hyvin rucola ja anna valua tai linkoa kuivaksi. Perkaa simpukoista “parrat”, joissa voi olla kuorenpalasia. Valuta artisokansydämet ja halkaise ne pituussuuntaan. Paista nopeasti isot katkaravunpyrstot valkosipulilla maustetussa öljyssä. Sekoita kastike ja tarkista sen maku. Pane pasta kulhoon ja sekoita osa kastikkeesta pastan joukkoon sekä tarvittaessa hiukan suolaa. Levitä salaattivadille ensin rucolaa, sitten pastaa ja artisokansydämet  ja lisää rucolaa, simpukat ja päällimmäiseksi paistetut katkaravunpyrstöt. Kaada loppu kastike salaatille juuri ennen tarjoilua.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Makkarasalaatti1

Makkara-pastasalaatti

350 g pennepastaa
1 pkt Wilhelm Salsa -grillimakkaroita, Atrian
1 pkt Wilhelm BBQ -grillimakkaroita, ”
1 dl paprikamajoneesia, esim. Jalostajan
200 g ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia
2 rkl sitruunamehua
2 tl juoksevaa hunajaa
1-2 rs kevyesti paahdettuja, makeita tomaatteja, esim. Ridderheimsin Pomamorea
noin 1 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
chilihiutaleita myllystä
1 ruukku lehtipersiljaa

Keitä, valuta ja jäähdytä pasta. Paista tai grillaa makkarat ja leikkaa ne parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pane pasta ja makkaraviipaleet isoon kulhoon ja lisää majoneesi, ranskankerma, sitruunamehu, hunaja ja tomaatit (ei tomaattien öljyä) sekä puoli ruukkua hienonnettua lehtipersiljaa. Jätä pieni osa makkaraviipaleista ja tomaateista ruoan viimeistelyä varten. Lisää vielä suola ja rouhi mausteeksi mustapippuria sekä chiliä. Sekoita salaatti hyvin ja tarkista maku. Pane salaatti tarjoiluastiaan, lisää pinnalle makkaraviipaleita ja tomaatteja sekä loput lehtipersiljasta hienonnettuna.

pesto-264x3281

Basilika-rucolapesto pastalle

1 iso ruukullinen basilikaa
kourallinen rucolan lehtiä
noin 50 g hyvää parmesaanijuustoa
(pieni pala pecorinojuustoa)
1 dl pinjansiemeniä
2 valkosipulinkynttä
noin 3 dl hyvää neitsytoliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Huuhtele ja kuivaa basilikan ja rucolan lehdet huolella. Kuutioi parmesaani ja pecorino, jos käytät sitä. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla vaaleanruskeiksi. Pane kaikki aineet tehosekoittimeen, kaada osa oliiviöljystä joukkoon ja jauha tasaiseksi. Lisää öljyä niin paljon, että pestosta tulee löysähköä tahnaa. Mausta suola- ja pippuripauksella. Tarkista maku. Säilytä jääkaapissa. Pesto säilyy kylmässä viikon pari. Tarjoa spagetin tai muun pastan kanssa.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Kiitos, onpas valinnanvaraa.

    Kiitos, onpas valinnanvaraa. Herkullisia ohjeita!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Ripasu

    4. 2. 2015 22.27

Kirjoita kommentti