Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 9. 2018 Teksti Umami Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Sieniruokien parhaat

Me Umami.fi:ssä olemme intohimoisia sienestäjiä ja sieniruokien ystäviä. Olemme koonneet yhteen parhaat sienireseptimme, joista toivomme olevan sinulle iloa ja hyötyä. Sienisato on nyt runsas ja sieniä riittää pakastettavaksi sekä kuivattavaksi, voit valmistaa sieniruokia läpi vuoden hyvillä ohjeillamme.

Kuvassa suppilovahveroita, kantarelleja, punikkitatteja ja mustatorvisieniä.

Perkaa sienet jo metsässä, jos vain maltat, koska jatkokäsittely käy silloin nopeammin. Hyvä sieniveitsi kannattaa siis ottaa ilmavaan koriin mukaan. Pane koriin tabloidlehti, jonka sivujen väliin voit kerätä eri sienilajeja. Kerää vain tuntemiasi sieniä. Opettele joka vuosi tunnistamaan uusia syötäviä sieniä. Paras keino, on lyöttäytyä jonkun sieniä tuntevan ystävän seuraan sienimetsään. Tai hanki hyvä sienikirja avuksesi.

Pakastettavat sienet pannaan pannulle kuumenemaan ilman rasvaa. Kun sienistä irronnut neste on haihtunut, jäähdytä sienet ja pakkaa ne sopivan kokoisiin annoksiin pakastepusseihin. Merkitse pusseihin, mitä sieniä ne sisältävät ja lisää vielä vuosiluku. Litistä pussit aivan litteiksi ja puserra ilmat pois, jolloin sienet vievät vähän tilaa pakastimessa. Sulje pussi.

marinoidut-kantarellit-1-of-1-265

Kuva Tiia Koskimies.

Marinoidut kantarellit

1l pieniä ehjiä kantarelleja

Ryöppäykseen
3 l vettä
1 rkl merisuolaa

Mausteliemeen
5 dl hunaja-omenaviinietikkaa
2 dl hillosokeria
1 rkl suolaa
10 valkopippuria
10 mausteneilikkaa
1 pieni kanelitanko ja 1/2 vaniljatankoa

Puhdista sienet huolellisesti. Keitä ryöppäysvesi ja mausta suolalla. Kaada joukkoon sienet ja anna veden muutaman kerran kuohahtaa. Kaada sienet lävikköön ja huuhtele heti kylmällä vedellä ja valuta. Lado valutetut sienet huolella pestyihin tölkkeihin. Mieluusti jopa kuumenna niitä 100 asteisessa uunissa 20 minuuttia, jotta pöpöt kuolevat ja herkut eivät mene hukkaan. Kaada mausteliemen aineet kattilaan ja keitä 10 minuuttia. Poista vanilja- ja kanelitanko. Pane sienet tölkkeihin ja kaada kuuma liemi päälle. Sulje tölkit huolella ja jäähdytä. Säilytä kylmässä. Sienet säilyvät avaamattomissa purkeissa pitkään ja ovat valmiita maisteltavaksi parin kolmen viikon päästä.

Pssst! Tämän ohjeen olen saanut kauan sitten kokkikaveriltani Jaakko Sepältä. Samalla ohjeella voit valmistaa suppilovahveroita.

kaalikaarots-533x800

Kantarelli-kaalikääröt

1 varhaiskaali
1-2 l kantarelleja
3 dl kypsää quinoaa tai täysjyväriisiä
2 sipulia
2 dl tillisilppua
2 rkl ketsuppia
suolaa
1/2 dl siirappia
1 dl Alpro-soijakermaa

Tomaattikastike
1 tölkki yrteillä tai valkosipulilla maustettua tomaattimurskaa
2 rkl balsamietikkaa
suolaa, pippuria

Koverra kaalista kova kantaosa irti. Pane kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Irrottele kaalinlehtiä kahdella puuhaarukalla sitä mukaa kun ne irtoavat ja pane valumaan. Leikkaa suurimmat lehdet kahtia ja poista kova lehtiruoti tai leikkaa sitä ohuemmaksi. Huuhtele 2 dl quinoaa ja keitä kannen alla kypsäksi 4 dl:ssa kasvislientä. (noin 15 min) Hienonna sipulit ja hakkaa tilli. Pese ja valuta kantarellit puhtaaksi ja revi ne käsin pienemmiksi paloiksi. Haihduta niistä vesi pois pannulla, lisää tillisilppu ja mausta suolalla ja ketsupilla. Sekoita joukkoon hienonnettua kaalia sekä kypsää quinoaa. Lusikoi seosta kaalinlehdille ja kääri tiukoiksi kääröiksi. Asettele kääröt leivinpaperin päälle uunipannulle. Kaada pinnalle siirappia ja soijakermaa. Hauduta 175 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Kiehauta kastiketta varten tomaattimurska ja mausta. Voit soseuttaa kastikkeen sauvasekoittimella sileäksi halutessasi. Paista kuumalla pannulla muutama kaunis pieni kantarelli annoksen koristeeksi.

kantarellit-lävikössä-264x359

Kuva Pese ja valuta kantarellit. Ohje ja kuvat Tiia Koskimies.

Kantarellit pannulla

Sienestäjän kantarellikastike pastalle

4 annosta

noin 1 l kantarelleja
2 uutta sipulia varsineen
öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
noin 2 dl paseerattua tomaattia tai
ruokakermaa

Tarjoiluun

pastaa
parmesaania vastaraastettuna

Pane pasta kiehumaan. Pilko tai revi puhdistetut kantarellit pannulle ja lisää hienonnetut sipulit ja sipulinvarret. Paista öljytilkassa, kunnes sienten neste on haihtunut. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää paseerattu tomaatti tai ruokakerma. Anna kiehua hiljalleen hetki. Tarkista maku. Tarjoa pastan kanssa.

kantarellipasta

Ohje ja kuvat Mervi Melasniemi.

Kantarellikastike

4 annosta

noin 1/2 l kantarelleja
1/2 keskikokoisesta sipulista
voita tai öljyä
suolaa
mustapippuria
1 rkl vehnäjauhoja
2-3 dl kuohukermaa

Puhdista, ja tarvittaessa huuhdo kantarellit. Paloittele suurimmat kantarellit, pienet voivat olla kokonaisia. Hienonna sipuli. Kuumenna pannulla voita tai öljyä. Paista sienet ja sipuli ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita jauhot joukkoon ja lisää kerma. Sekoittele kastiketta. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti. Tarjoa uusien perunoiden ja paistetun tai grillatun lihan tai kalan kanssa.

Ohje Tiia Koskimies.

kantarellikakku-k-575x5121

Kantarellikakku

Pohja

150 g voita
2 dl ruisjauhoja
noin 3 dl vehnäjauhoja
1 muna
ripaus suolaa
1 dl hakattua tuoretta lehtipersiljaa ja timjamia

Täyte

2 pientä sipulia varsineen
5-6 pekoniviipaletta
noin 1 l kantarelleja
2 dl kuohukermaa
2 munaa
1 dl mustaleimaraastetta

Nypi ruisjauhot ja osa vehnäjauhoista voin joukkoon. Lisää muna ja mausta taikina suolalla ja yrttisilpulla. Lisää vielä sen verran vehnäjauhoja, että saat käsistä irtoavan napakahkon taikinan. Levitä ja taputtele se pyöreän irtopohjavuoan pohjalle. Painele taikinaa hieman myös vuoan reunoille (2 cm). Valmista täyte. Pilko pekoni ja sipuli hienoksi. Kuullota pannulla. Lisää pienemmiksi paloiksi käsin revityt kantarellit. Jätä koristeeksi kauneimmat. Haihduta vesi pois ja lisää kerma. Kaada seos kulhoon ja sekoita joukkoon kananmunat puuhaarukalla. Kaada seos taikinan päälle vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista kakkua 200 asteisessa uunissa 40-45 minuuttia, kunnes seos on hyytynyt ja kakku kauniin värinen. Paista loput kantarellit kuumalla pannulla tilkassa oliiviöljyä ja koristele niillä kakku. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa. Voit valmistaa kakkua 2 annosta ja paistaa uunipannulla esim. brunssille tai buffet-pöytään. Kakku maistuu parhaimmalta haaleana.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Kantarellikeitto-2-264x198

Kantarellikeitto

4 hengelle

reilu 1/2 l kantarelleja
2 jauhoista perunaa
3 porkkanaa
voita
1/2 dl vihannesfondia
8 dl vettä
1 dl kuohukermaa
tuoretta rakuunaa tai timjamia
suolaa ja mustapippuria

Puhdista sienet ja poimi muutama pienimmistä talteen viimeistelyä varten. Kuori ja lohko juurekset paloiksi. Paista sieniä ja vihanneksia jonkin aikaa voissa pienessä voimäärässä. Ripottele joukkoon hieman suolaa, jotta maut alkavat muodostua. Kaada joukkoon vesi ja vihannesfondi. Soseuta täysin kypsänä sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. Kuumenna keitto uudestaan, lisää kerma mausteet ja hienonnetut tuoreyrtit. Maista suolaisuus ja lisää hiven suolaa tarvittaessa. Paista lisäkekantarellit voissa ennen tarjoilua ja lusikoi keiton pinnalle.

Ohje Tiia Koskimies, kuva Sakari Majantie.

Sienispagetti2-264x311

Tattispagetti

4 annosta

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
n. 4 dl pakastettuja, sulatettuja sieniä
1 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota, esim. yrttisiä
1 tlk (200 ml) kookoskermaa
mustapippuria myllystä
persiljaa hienonnettua
basilikanlehtiä

Tarjoiluun

täysjyväspagettia
Parmigiano Reggiano- tai Grana Padano -juustoa
basilikanlehtiä

Pane spagettivesi kiehumaan. Lisää kiehuvaan veteen suolaa ja lisää spagetit. Keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika. Valmista kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista ne pehmeiksi öljyssä, älä ruskista. Lisää sienet ja sekoittale. Ripottele jauhot sienten päälle ja sekoita. Lisää vesi ja kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Murenna joukkoon liemikuutiot ja lisää kookoskerma. Sekoita ja anna kastikkeen kiehua alhaisella lämmöllä muutama minuutti. Mausta mustapippurilla ja tarkista maku. Sekoita joukkoon runsaasti hienonnettua persiljaa. Sekoita kastike valutetun pastan joukkoon kattilassa. Raasta juustoa spagetin kanssa tarjottavaksi. Viimeistele annokset basilikanlehdillä.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

tatits-264x347

tattipastaa-575x681

Tattipasta

4 annosta

2-3 herkkutattia
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
2 dl ruokakermaa
suolaa, mustapippuria

Tarjoiluun

spagettia tai muuta pastaa maun mukaan
parmesaanijuustoa raasteena
tuoretta basilikaa

Paloittele tatit suupaloiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli.  Kuullota sipuleita ensin öljyssä ja lisää sitten tattipalat. Kun ne ovat pehmenneet, lisää kermaa ja keitä kastike sakeaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan ja kääntele kastike joukkoon. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja basilikasilppua.

Ohje ja kuvat Tiia Koskimies.

sienipiiraats-264x310

Helpot ja nopeat sienipiiraat

1 paketti lehtivoitaikinalevyjä

Täyte

noin 1/2 l pakastettuja metsäsieniä (kantarelleja, suppilovahveroita, tatteja tai sekasieniä)
1 sipuli hienonnettuna
2 rkl ketsuppia
1 dl soijakermaa tai kevytkermaa
suolaa, pippuria
1 dl hakattua tilliä tai persiljaa

Valmista ensin täyte. Sulata sienet. Haihduta sienistä neste pannulla ja lisää joukkoon hienonnettu sipuli, ketsuppi ja kerma. Keitä seosta kokoon ja mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja tillillä tai persiljalla. Jäähdytä.
Sulata taikinaneliöt huoneenlämmössä tai jääkaapissa ja leikkaa edelleen neliöiksi. Asettele neliöt uunipellille leivinpaperin päälle. Lusikoi täytettä lehtitaikinaneliöiden keskelle (noin 2 rkl). Paista 225 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia kunnes taikina on kohonnut muhkean lehteväksi täytteen ympärillä ja paistunut pinnalta pähkinäisen ruskeaksi. Tarjoa haaleina teen tai hyvän viinin kanssa.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Sienipiiras ja salaatti

Metsäsienipiiras

6-8 palaa

Pohja

100 g voita tai leivontamargariinia
2 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
ripaus suolaa
2 rkl kylmää vettä

Täyte

1-1 1/2 l kantarelleja, tatteja, lampaankääpiä, kehnäsieniä tai suppilovahveroita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 dl ruokakermaa
3 munaa
1 rkl Provencen yrttisekoitusta
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Pane uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Nypi viileä rasva ja jauho-suolaseos keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina halkaisijaltaan 26 sentin piirasvuokaan. Pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Kuumenna iso paistinpannu ja pane sille puhdistetut sienet, hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista välillä sekoitellen, kunnes sienten neste on haihtunut. Ota pannu levyltä ja anna hiukan jäähtyä. Sekoita sitten sienten joukkoon ruokakerma-munaseos sekä mausteet. Kaada täyte piirasvuokaan. Nosta piiras ritilälle uunin alaosaan. Paista noin 40 minuuttia. Tarjoa hedelmäisen syyssalaatin kanssa.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Pekka Vainonen.

tattigalette-264x2021

Sienigalette

noin 12 palaa

Pohja

2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1 rkl Provencen yrttisekoitusta
1/2 dl oliiviöljyä
5 dl erikoisvehnäjauhoja

Täyte

1 1/2 l metsäsieniä, esim. tatteja tai kantarelleja
1 nippu sipulia varsineen
rasvaa
1 rkl Provencen yrttisekoitusta
suolaa ja mustapippuria myllystä
1/2–1 ps (150 g) mozzarellajuustoraastetta

Voiteluun

1 muna

Lisää haaleaan veteen murennettu hiiva, suola, yrttimausteseos, öljy ja puolet jauhoista. Sekoita voimakkaasti ja alusta joukkoon loput jauhot. Vaivaa taikina kulhossa kimmoisaksi ja anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
Valmista täyte. Puhdista kantarellit ja huuhdo ne vain tarvittaessa. Revi tai leikkaa isommat kantarellit neljään osaan ja jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit ja osa sipulin varsista.
Kuumenna rasvaa pannulla ja lisää sienet sekä sipulit paistumaan. Kun sienistä irronnut neste on haihtunut kokonaan, mausta seos. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.
Vaivaa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä. Kauli taikina isoksi, ohueksi, pyöreäksi levyksi leivinpaperin päälle, taikinan reunat saavat mennä paperin yli.
Levitä jäähtynyt kantarellitäyte taikinalevylle, jätä 3 senttiä reunoista vapaaksi.
Vekitä taikinareunat piiraan reunoille niin, että täyte jää osittain näkyviin. Nosta piiras leivinpaperin avulla pellille. Peitä leivinliinalla ja anna kohota noin 20 min. Ripottele täytteen päälle juustoraaste. Voitele piiraan reunat munalla. Nosta piiras 225-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 20 minuuttia.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Kehnäsienikastike

Kehnäsienikastike

1/2 l paistettuja kehnäsieniä
1 sipuli hienonnettuna
öljyä
1 prk (2 1/2 dl) Kolmen juuston ruokakermaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Pane sienet ja sipulisilppu öljyyn kuumennetulle pannulle paistumaan. Kun sipuli on pehmennyt, lisää ruokakerma. Kuumenna ja mausta suolalla ja mustapippurilla makusi mukaan. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen sakeammaksi. Tarjoa paistetun lihan tai kalan kanssa tai keitettyjen kasvisten kera.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

sienet ja yrtit munakkaalla

Suppilovahveromunakas

1 pieni sipuli
noin 1/2 l tuoreita suppilovahveroita
rypsiöljyä
suolaa
musta- tai valkopippuria myllystä
4-6 munaa
1/2-1 dl kylmää vettä tai kevytkermaa
suolaa
lehtipersiljaa hienonnettuna

Kuori ja hienonna sipuli. Revi suppilovahverot suikaleiksi. Kuumenna öljyä pannulla ja lisää sipuli sekä suppilovahverot paistumaan. Kääntele niitä välillä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Riko munat kulhoon, lisää vesi tai kerma ja sekoita tasaiseksi haarukalla. Kaada seos pannulle. Anna munakkaan kypsyä keskilämmöllä, kunnes se on hyytynyt. Sirota vielä tarvittaessa vähän suolaa munakkaalle. ripottele persiljaa päälle. Tarjoa vaikka aamupalan yhteydessä tai lounaaksi salaatin kanssa.

suppilovahveromunakas3-264x396

Sienimunakas

2 annosta

noin 1/2 l suppilovahveroita
1/2 pienehköstä sipulista
rypsiöljyä
4 munaa
2 rkl kylmää vettä
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta tai pakastettua yrttiä

Puhdista ja pilko sienet. Hienonna sipuli. Kaada pinnoitetulle pannulle öljyä ja paista sieni-sipulisilppu. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Siirrä sieniseos pois pannulta ja lisää öljyä pannulle. Riko munat kulhoon ja lisää vesi. Sekoita hyvin haarukalla. Kaada seos kuumalle pannulle. Kun seos alkaa kuplia, työnnä sitä reunoilta keskelle. Vähennä lämpöä ja anna munakkaan paistua kypsäksi. Lisää munakkaalle sieni-sipuliseos ja hienonnettua yrttiä tai persiljaa, mausta suolalla ja pippurilla. Käännä munakas lastalla kahtia ja jaa kahteen osaan. Tarjoa munakkaan kanssa salaattia tai vaikka vain iso, kypsä tomaatti.

Ohje ja kuvat Mervi Melasniemi.

sienimunakas21-264x267

Sienimunakas uunissa

noin 6 palaa

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
1/2-1 l tatteja, kantarelleja tai muita sieniä pilkottuna
noin 1 dl säilöttyjä aurinkotomaatteja pilkottuna
ruohosipulia tai persiljaa hienonnettuna
2 tl mineraalisuolaa, esim. Jozo
2 tl kuivattua yrttimaustetta maun mukaan
mustapippuria myllystä
6 munaa
2 dl täysmaitoa

Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä ja lisää pannulle sienet. Paista, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota pannu levyltä. Lisää sienten joukkoon aurinkotomaatti, ruohosipuli tai persilja sekä mausteet. Sekoita hyvin. Riko munat kulhoon ja sekoita haarukalla. Sekoita munien joukkoon maito sekä sieniseos. Vuoraa esim. irtopohjavuoka leivinpaperilla ja kaada munakasseos vuokaan. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan. Kypsennä 40 minuuttia. Nosta munakas paperin avulla vuoasta ja siirrä lastalla tarjoiluastiaan. Tarjoa hyvän salaatin kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Rouskusalaatti

Metsäsienisalaatti

1/2 kg suolasieniä
1 iso sipuli
1 hapokas omena
1 pieni venäläinen suolakurkku
1 tlk ranskankermaa
2 rkl majoneesia
valkopippuria
persiljaa

Liota sienet hyvin kylmässä vedessä (noin tunti). Huuhtele ja valuta hyvin. Puristele enin vesi pois. Jos sienet ovat kovin suolaisia voit ryöpätä ne nopeasti kiehuvassa vedessä ja huuhtoa välittömästi kylmällä vedellä. Leikkaa sienet, sipuli, omena ja kurkku samankokoisiksi, mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon ranskankerma, majoneesi ja mausteet. Anna salaatin maustua viileässä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua. Salaatti säilyy kylmässä viikon verran.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

kantarellileipä-264x238

Lämmin kantarellileipä

1/2 l kantarelleja
1 pieni sipuli
voita
suolaa
1 rkl tomaattiketsuppia
1/2 purkkia ranskankermaa
1/2 dl hakattua tilliä
ripaus valkopippuria
2 tomaattia
1/2 dl juustoraastetta (Emmental)
tummaa ruisvuokaleipää 1 viipale annokseen

Pinnalle

paistettuja pieniä kantarelleja

Pane uuni lämpenemään 225-asteiseksi. Puhdista ja huuhtele sienet ja valuta kuiviksi. Pilko pienemmiksi paloiksi, ei kuitenkaan silpuksi! Leikkaa sipuli kuutioiksi ja kuullota pannulla voissa pehmeäksi ja lisää suolaa, jotta maut alkavat kehittyä. Kaada pannulle myös sienet ja kuullota kunnes enin neste on haihtunut. Lisää joukkoon tomaattiketsuppi ja ranskankerma ja kiehauta sakeaksi. Mausta tillillä ja valkopippurilla. Leikkaa tomaatti viipaleiksi ja asettele viipaleita leivän päälle. Lusikoi päälle reilusti kantarellimuhennosta ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Nosta leivät leivinpaperille pellille. Gratinoi kuumassa uunissa noin 5-7 minuuttia. Paista sillä vällin pienet kantarellit tosi kuumalla pannulla ja ripauta pinnalle hieman suolaa. Koristele uunista otetut leivät vielä nopeasti paistetuilla rapeilla kantarelleilla.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Sienipesto

1/2 l mustia torvisieniä
1 valkosipulinkynsi
noin 1 dl pistaasipähkinöitä
pala parmesaanijuustoa ( noin 1 1/2 dl raastetta)
noin 2 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Haihduta sienistä neste kuivalla pannulla. Jäähdytä ja kaada tehosekoittimeen. Paahda pähkinät ja lisää joukkoon. Lisää valkosipulin kynsi ja pieneksi kuutioitu parmesaanijuusto sekä mausteet. Jauha tasaiseksi tahnaksi. Lisää niin paljon oliiviöljyä, että saat mieleisesi vahvuisen tahnan. Käytä pastankastikkeena, lisäkkeenä ruoalle, levitteenä patongin välissä, kuorrutuksena kalalle jne. Tarjoa tagliatellen tai kotitekoisen tuorepastan kanssa.

Sienipesto sopii syksyisten juhlien alkupalana tarjottavaksi hedelmäisen kuohuviinin kanssa.

Sienipeston voit tehdä samalla tavalla myös tateista. Ehkä muistakin sienistä, en ole vielä kokeillut.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Kantarellikastike lihapullille

2 annosta

1 pienehkö sipuli
runsas 1/2 l kantarelleja
1 tetra (2 1/2 dl) pehmeä curry -ruokakermaa (Flora)
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja hienonna sipuli. Paloittele tai revi puhdistetut ja huuhdotut kantarellit, jätä pienet kantarellit kokonaisiksi. Kun sipuli on kuullottunut, lisää pannulle kantarellit ja paista niitä kunnes vesi on haihtunut pannulta. Lisää kerma ja huuhdo vesitilkalla tetra ja lisää pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kastikkeen vähän sakeentua. Tarkista maku ja mausta makusi mukaan suolalla. Rouhi kastikkeeseen mustapippuria.

Viipaloin ja paistoin perunat sipulin kanssa ja maustoin ne suolalla ja mustapippurilla. Kuumensin lihapullat ja tein kuvan mukaiset annokset: perunat lautasen keskelle, ympärille lihapullat ja niille kastiketta. Viimeistelin annokset hienonnetulla lehtipersiljalla.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Sienipizza

1 pellillinen

30 g tuorehiivaa
2 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
7 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 dl oliiviöljyä

Helppo ja hyvä tomaattikastike

1 pellilliselle

4 keskikokoista, kypsää tomaattia
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja paloiteltuna
1 rkl tomaattipyreetä
1–2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl tummaa balsamietikkaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
pienet niput tuoretta oreganoa, timjamia ja salviaa tai
1 tl jokaista kuivattuna

Sienitäyte

1 pellilliselle

noin 1/2 litraa esim. tatteja, kantarelleja tai suppilovahveroita, perattuna ja paloiteltuna
1  sipuli
oliiviöljyä
noin 1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
tuoreen  salvian lehtiä
tai noin 1 rkl kuivattua salviaa
1 pussi (150 g) mozzarellaraastetta

Taikina. Liuota hiiva pieneen määrään mitatusta vedestä. Mittaa kulhoon tai talouskoneen kulhoon jauhot, suola, liuennut hiiva, oliiviöljy ja vesi. Sekoita ensin puuhaarukalla ja tai koneen alhaisella teholla. Vaivaa sitten taikinaa voimakkaasti noin 10 minuuttia. Ota taikina pois ja lisää kulhoon vähän oliiviöljyä, pane taikina takaisin ja pyöräytä niin, että taikina saa ohuen öljypinnan. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi vedottomassa, lämpimässä paikassa. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa hyvin. Kauli taikina hyvin ohueksi pohjaksi ja nosta kaulimen avulla uunipellille.  Anna pohjan kohota noin 15 minuuttia leivinpaperilla peitetyllä pellillä liinan alla. Levitä sitten päälle tomaattikastiketta ja täytteet. Paista 250-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tarkkaile paistumista, sillä uuneissa on eroa.

Tomaattikastike. Tee tomaatteihin ristiviilto ja pane ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Kaada vesi pois ja kuori tomaatit, poista kanta ja siemenet. Pane tomaatti ja muut ainekset tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon ja jauha tasaiseksi. Levitä kastiketta kohonneille pizzapohjille.

Täyte. Puhdista sienet ja viipaloi sipuli. Paloittele sienet pannulle ja kuumenna, kunnes neste on haihtunut. Lisää pannulle sipuli ja tilkka oliiviöljyä. Paista, kunnes sipuli on pehmennyt. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä seos pizzapohjalle tomaattikastikkeen päälle. Lisää salvianlehtiä tai kuivattua salviaa ja juustoraaste. Paista 250-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia.

Pssst! Voit tehdä taikinasta myös 4 annospizzaa, joiden halkaisija on noin 30 cm. Paista silloin kiertoilmauunissa ja vähennä lämpötila noin 200 asteeseen ja tarkkaile, milloin pizzat ovat valmiit.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Ihania reseptejä, tulee

    Ihania reseptejä, tulee heti käyttöön.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    klaara

    10. 9. 2014 9.59

Kirjoita kommentti