Umami muualla Facebook

Julkaistu 31. 10. 2011 Teksti Umami Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Sormet sahramissa

Sormet sahramissa- ruokaa ja kirjoja Intiasta on helppo keittokirja kasvissyöjille ja etnisen ruoan ystäville, koska kynnys todellakin valmistaa näitä annoksia on asetettu niin alhaalle. Itse kuulun nimittäin niihin ihmisiin, jotka rakastavat keittokirjoja, sivelevät niiden ihania kansia kirjakaupassa ja selailevat mielenkiintoisia reseptejä, jotka sitten kuitenkin kotona jäävät usein kokeilematta. Ei se tietenkään ole kirjailijan vika, vaan keittäjän. Joskus reseptit vain alkavat tuntua niin vaivalloisilta, että niiden kokeileminen siirtyy siirtymistään.

Älkää käsittäkö väärin, rakastan silti kaikkia keittokirjojani.

Intialaiseen ruokamaailmaan meidät vie kirjailija Seija Vilén , joka on pitkään asunut Intiassa sekä  vapaa toimittaja Anna Kortesalmi, joiden työskentely on ollut saumatonta. Seijan kautta aukeavat reseptit ja tunnelman niihin luovat  Annan ottamat kuvat. Molemmille tämä on ensimmäinen keittokirja, joten täytyy ihmetellä sen ammattimaista ilmettä samalla kun se luo vaikutelman äidiltä peritystä reseptikirjasta. Jotenkin retroa sekä hyvin intiimiä.

Sormet sahramissa on helppo useammastakin syystä.  Ensinnäkin siinä selvästi kerrotaan millä Suomesta saatavilla aineksilla intialaiset mausteet voi korvata, mikäli etnisiä ruokakauppoja ei satu olemaan kotisi läheisyydessä. Pääkaupunkiseudullahan niitä on aika mukavasti ja useimpia näistä mausteista saa myös parhaimmista ruokakaupoistamme.  Kirjassa  myös kerrotaan, mikäli mauste on parasta vain jättää kokonaan pois korvaamisen sijasta. Toiseksi ruokien valmistus on niin tarkkaan ja selkeästi selostettu, ettei arvailuille eri vaiheista jää tilaa. Kolmanneksi nostaisin esille keittokirjan kuvat: niissä annokset ovat juuri niin itse tehdyn ja kotoisen näköisiä, että voi heti aloittaessa olla varma pystyvänsä samaan lopputulokseen.

Hyvissä keittokirjoissa on mielestäni myös jokin lisä –  juju – mikä tekee niistä myös lukukokemuksen. Sormet Sahramissa tarjoaa haastatteluja sekä lyhyitä otteita Intian niemimaalla syntyneiden kirjailijoiden teoksista, esitellen  myös itse kirjailijoita. Käännökset ovat sekä Anna Kortesalmen että Seija Vilénin käsialaa.

Rauhoittavan kaunis kansikuva tuo mukavasti lämpöä alkavaan pimeään vuodenaikaan. Itse ajattelin aloittaa ”Pinaattia ja kotijuustoa” reseptistä heti kun saamme valloitettua kotimme takaisin putkiremontilta.

Aurinkoa päiväänne toivottaa Leija.

Sormet sahramissa – ruokaa ja kirjoja Intiasta

Seija Vilén, Anna Kortesalmi

139 sivua / OVH 30 €

avain / BTJ Finland Oy


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti