Umami muualla Facebook

Julkaistu 16. 2. 2010 Teksti Umami, kuvat Matteus Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Tänään jääkaapista löytyi…

Tänään jääkaapista löytyi pekonia, pinaattia, herkkusieniä ja vuohenjuustoa. On kivaa suunnitella koko ateria alusta lähtien, mutta useimmiten ruokaa tulee tehtyä siitä, mitä milloinkin jääkaapista sattuu löytämään. On aloitettava miettimällä, minkälaista ruokaa käsillä olevista raaka-aineista voisi tehdä. Taitavissa käsissä jääkaapin perukoille jääneistä raaka-aineista syntyy herkkuruokia.

Pekonista, pinaatista, herkkusienestä ja vuohenjuustosta päätin tehdä pastaruuan. Keittiökaapeista on aina löydyttävä pastaa, muodossa tai toisessa. Jos olisin suunnitellut reseptiä, olisin luultavasti halunnut pastalle jotain kermaista tai tomaattista lisuketta, mutta nyt kaapissa ei ollut kermaa eikä tomaattisäilykkeitäkään. Pekonista irtoaa silti riittävästi rasvaa, ettei pastasta tule liian kuivaa.

Hienonsin pekonit, laitoin ne kylmälle pannulle ja pannun miedolle lämmölle, jotta pekonista irtoaisi mahdollisimman paljon rasvaa. Kun pekoni alkoi tiristä lisäsin lämpöä ja pilkoin sienet joukkoon. Kun sienet olivat saaneet hieman väriä ja imeneet itseensä pekonin rasvaa, heitin tuoreet pinaatin lehdet koko komeuden päälle. Pinaatin kypsymistä on hauska seurata, se tuntuu katoavan paistettaessa kokonaan. Kahdesta isosta nyrkillisestä pinaattia jäljelle jäi vain väri ja maku. Viinipullon pohjalla ollut valkoviinitilkka sujahti mukaan pannuun.

Pastana oli tällä kertaa täysjyvää ja perinteistä pastaa. Keittoaika oli kummassakin jotakuinkin sama, joten niitä ei tarvinnut keitellä erikseen. Pastan kiehuttua lähes kypsäksi lisäsin ne pannulle pekonin, pinaatin ja herkkusienien joukkoon. Vähän vielä pastan keitinvettä mukaan, jotta kokonaisuudesta tulee miellyttävä ja irtonainen. Kun pasta oli saanut vetäytyä pannulla hetken ja imeä itseensä kaikkia makuja sekä kypsyä valmiiksi, sekoitin vielä yhden keltuaisen joukkoon. Kun keltuainen oli tehnyt pastasta kermaisen oli vuohenjuuston vuoro. Valmiin annoksen kruunasi parmesaanijuusto.

Umami-pastan raaka-aineet:

Pekonia

Pinaattia

Herkkusieniä

Vuohenjuustoa

Tilkka valkoviiniä

Keltuainen

Parmesaanijuustoa

Pastaa


Aiheet: , ,

Kirjoita kommentti