Umami muualla Facebook

Julkaistu 25. 8. 2017 Teksti Umami, kuvat Pekka Vainonen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Toisenlaiset rapukekkerit

Rapukausi jatkuu lokakuun loppuun, joten vielä voit nauttia rapujuhlista. Rapujuhlat voit myös järjestää edullisemmin, ellet itse pääse ravustamaan, kuten eivät useimmat meistä. Kotimaiset ravut ovat kalliita ostaa, joten pakasteravuista saat mainion korvikkeen niille. Ei ole lainkaan hassumpi idea myöskään tehdä juhlat katkarapujen ympärille, ja säilötyistä jokiravuistakin voit valmistaa juhlaruokaa.

Ulkomaiset pakasteravut ovat edullisia. Kilon rapuja, noin 20 kpl saa jopa alle viidellä eurolla! Laatikollisesta rapuja valmistat vaihtoehtoinen rapuillallinen, vaikka upean rapukeiton kuudelle. Ravuissa on kova kuoriminen, mutta keiton hienostunut maku korvaa vaivan.

Rapujen syönnin jälkeen voit tarjota maukasta kukkakaalipiirasta salaatin kera ja jälkiruoaksi sopii raikas marjahyytelö, jonka voit tehdä saatavilla olevista tuoreista marjoista.

Rapukeitto

6 hengelle

Liemi

2 rkl voita
16-20 ravun kuoret
(3 rkl konjakkia)
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 pieni fenkoli
1/2 palsternakkaa
suolaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 1/2 l hyvää vahvaa kalalientä
1/2 l kuivaa valkoviiniä

Mausteet

purjon vartta, timjamia, persiljaa, laakerinlehti
suolaa, valkopippuria, tabascoa

Viimeistelyyn

2 dl kuohukermaa
2 rkl sitruunamehua
ravun pyrstöt
runsaasti hakattua tilliä

Sulata ravut ja kuori ne. Taita ensin pyrstö irti. Ota pyrstölihat talteen. Irrota sitten kilpi ja poista päästä sappi. Huuhdo kuoret ja kuullota voissa isossa kattilassa. Liekitä halutessasi. Vedä kattila hetkeksi pois liesituulettimen alta, lisää konjakki ja sytytä tuleen. Lisää sitten suikaloidut kasvikset ja jatka kuullottamista. Ripauta joukkoon suolaa, jotta maut alkavat irrota. Lisää tomaattipyree ja paahda vielä hetken aikaa. Varo polttamasta, tomaattipyree palaa herkästi! Kaada joukkoon kalaliemi ja viini. Lisää mausteet ja keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi. Anna kiehua vielä voimakkaasti kokoon 10-15 minuuttia. Maista ja lisää makuja tarvittaessa, esim. suolaa, tabascoa ja sitruunamehua. Kaada joukkoon kerma ja keitä vielä 10 minuuttia, jotta keitto hieman saostuu. Voit saostaa keiton tarvittaessa myös viiniin ja kermaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä. Lisää joukkoon ravunpyrstöt ja tilli juuri ennen tarjoilua. Koristele keiton pinta halutessasi vielä kermapyörteellä. Tarjoa paahdetun maalaisleivän kanssa.



Katkaravut ovat helpompaa syötävää kuin ravut ja ennen kaikkea huomattavasti edullisempaa, joten tarjoilu sopii pienempäänkin budjettiin.

Katkaravut ja kaksi dippiä

6 hengelle

noin 2 kg kuorimattomia pakastekatkarapuja

Chilidippi

11/2 dl makeaa chilikastiketta
1-2 limetin mehu
1/2 dl kalakastiketta (nam pla)
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl sitruunamelissaa hienonnettuna

Curry-tillidippi

2 prk (400 g) kermaviiliä
puolikkaan sitruunan mehu
1 rkl currya
1 rkl hunajaa
3/4 dl tilliä hienonnettuna
riapaus suolaa ja mustapippurirouhetta

Tarjoiluun

sitruunalohkoja
tilliä
paahtoleipää
voita

Kata pöytä kauniisti. Jaa katkaravut neljälle laustaselle. Lisää sitruunalohkot ja tilliä koristeeksi. Sekoita dipit ja tarkista maut. Laita ruokailijoille omat pienet dippikipot. Hienonna runsaasti tilliä tarjolle. Paahda leipää tarpeen mukaan (jos mahdollista ota paahdin pöydän lähettyville). Tarjoa katkarapujen kanssa kuivaa valkoviiniä, esim. rieslingiä tai viognieriä.

Kuka sanoo, ettei rapujuhlia voisi järjestää näinkin? Valmista ylellinen pasta-ateria pakastetuista tai tilliliemeen säilötyistä jokiravun pyrstöistä.

Jokirapupasta

4 annosta

1 pkt (noin 1 kg) pakasterapuja
1 salottisipuli
2 rkl voita
1 rkl tomaattipyreetä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 dl hummerifondia
2 dl kuohukermaa
4 annosta keitettyä pastaa,
esim. penne tai fusilli
2 salaattisipulia
12 kirsikkatomaattia
100 g leikkopapuja
suolaa, mustapippuria
tilliä

Sulata ravut ja ota pyrstöt ja saksilihat talteen. Hienonna sipuli ja kuullota voissa kasarissa. Lisää joukkoon tomaattipyree, vakoviini ja fondi. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää joukkoon kerma ja anna saostua kastikkeeksi miedolla tulella. Hienonna salottisipulit. Halkaise kirsikkatomaatit. Puhdista ja keitä pavut suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kuullota vihanneksia voissa, kääntele joukkoon kypsä pasta ja lämmitä. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada ravunlihat sitten kastikkeen joukkoon ja lämmitä. Kääntele lämmin kastike pastan joukkoon juuri ennen tarjoilua ja koristele tuoreella tillillä. Tarjoile heti hyvän valkoviinin kanssa.



Kukka- ja parsakaalista valmistat herkullisen piiraan, mutta silti edullisesti.

Kahden kaalin piiras

noin 6 hengelle

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl provencen yrttisekoitusta
2 rkl kylmää vettä

Täyte

200 g parsakaalia
200 g kukkakaalia
2 dl ruokakermaa
3 munaa
1/2 tl kurkumaa
2 tl provencen yrttisekoitusta
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1/2 dl tuoretta salviaa hienonnettuna

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Nypi viileä voi ja jauho-mausteseos murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi. Taputtele taikina halkaisijaltaan noin 26 sentin piirasvuokaan. Paloittele kaalit pieniksi paloiksi. Keitä niitä suolalla maustetussa pienessä vesimäärässä noin 2 minuuttia. Valuta ja levitä piiraspohjalle. Sekoita kerma, munat ja mausteet keskenään ja kaada seos kaalien päälle. Nosta piiras uuniin alaritilälle. Paista noin 40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja kauniisti ruskistunut. Tarjoa piiras salaatin kanssa rapujen syönnin jälkeen.

Jälkiruoka on hyvää, kun se on raikasta. Voit tehdä samanlaisen jälkiruoan yhtä hyvin tuoreista hedelmistä, esim. aprikoosista, nektariinista, viinirypäleistä, kiivistä, ananaksesta jne. Valitse silloin mehuksi vaikka kirkas- omena- tai päärynätäysmehu.

Marjahyytelö ja kermavaahto

4 annosta

marjoja, esim. mansikoita, vadelmia ja mustikoita
6 dl punaista, laimennettua marjamehua
1 1/2 dl hyytelösokeria

Tarjoiluun

1 dl kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
mintunlehtiä

Asettele marjoja kerroksittain jälkiruokamaljoihin. Keitä hyytelösokerista liemi pakkauksen ohjeen mukaan. Anna liemen hiukan jäähtyä ja kaada marjojen päälle. Anna jäähtyä ja nosta kulhot sitten jääkaappiin hyytymään ja viilenemään. Ennen tarjoilua, vaahdota kermaa ja mausta vaniljasokerilla. Lusikoi annoksille vaahtoa ja koristele mintunlehdillä.

DSC_0600

Iloisia rapukekkereitä!

Toivottavat

Mervi Melasniemi ja Tiia Koskimies.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti