Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 3. 2010 Teksti Mervi Sandbacka Yksi kommentti Sisustus

Kätke aarteesi Piiloon

Iittala lanseeraa kaksi täysin uudenlaista sarjaa sisustukseen: hienostuneen salaperäiset Piilo-rasiat ja lasiväreillä herkuttelevat Vitriinit.

Uuden Piilo-sarjan on suunnitellut italialainen korusuunnittelija ja taiteilija Giorgio Vigna, jonka lintukokoelman Iittala lanseerasi vuonna 2007.
Giorgio Vigna on sanonut, että hänelle on aina tärkeää perehtyä annettuun aiheeseen tutkijan otteella. Iittalan uutta kokoelmaa varten Vigna lähti tutkimaan niitä pieniä asioita, jotka suojaavat meitä ulkomaailmalta arjen kiihkeässä pyörityksessä. Hän pohti sitä, miten ihmisen oma identiteetti muovautuu jatkuvasti hänen sisäisen maailmansa ja ulkomaailman välisessä vuorovaikutuksessa:
– Meitä kaikkia suojaa eräänlainen mikrokosmos, joka tarjoaa turvaa ja jonka avulla saamme kosketuksen sisimpäämme, Vigna havaitsi.
– Tällainen mikrokosmos voi olla esimerkiksi tuttu ja turvallinen ympäristö tai pieni pala meille tärkeästä esineestä. Ihmiselle on tärkeää palauttaa mieleensä – vaikka vain hetkeksi – se turvallisuudentunne, joka syntyy konkreettisesta läheisyydestä ja kosketuksesta, hän toteaa.

Myyttinen muoto, moderni materiaali

Vignan suunnittelu lähti liikkeelle ajatuksesta ihmisen kaipaamasta suojasta. Ajatuksesta muovautui vähitellen Piilon muoto, joka tuo mieleen luonnon kivet ja kalliot tai linnunpesän ja -munat. Muodon haussa Vignaa inspiroivat erityisesti merenrannan kivet, joita aallot ovat vuosituhansia hioneet niin, että niistä on tullut pehmeän pyöreitä. Piilon luonnollisessa muodossa on muistumia monien kansojen luomiskertomuksissa esiintyvästä suuresta munasta, josta kaikki olevainen on saanut alkunsa.

Piilo-sarjan esineet on tehty valualumiinista, joka luo jännittävän kontrastin luonnonmukaisen muodon ja modernin materiaalin välille. Piilo-rasioissa on kaksi erilaista pintakäsittelyä: harjattu alumiinipinta kiiltää kuin peili, kun taas mustaksi käsitelty alumiini hehkuu salamyhkäisesti.

Sisustuskoruja

Sarjassa on neljä eri kokoista esinettä, jotka kaikki sopivat toinen toisensa sisään. Pienimpien Piilojen sisus on päällystetty huovalla, joka suojaa pehmeästi käyttäjänsä kaikkein herkimpiäkin aarteita. Sarjan muotojen, materiaalien ja eri kokojen yhdistelmistä voi luoda mitä upeimpia tilallisia kokonaisuuksia, jotka toimivat sisustuksessa kuin veistokselliset korut.

Jokainen voi käyttää Piiloja niin kuin itse haluaa: sisustuselementtinä, korujen säilyttämiseen tai salaisuuksien piilottamiseen. Kätke Piiloon lapsuusmuistojasi tai kokoa niihin kauneimmat ajatuksesi – Piilon sisus on oma, henkilökohtainen tilasi.

Koru kruunaa kokoelman

Koko Piilo-sarjan idean voi nähdä kiteytyvän siihen kuuluvassa hopeisessa Amuletissa. Hienostuneen Amuletin muoto on yhtä yksinkertaisen ajaton kuin Piilo-rasioidenkin. Amuletin sisälle voit laittaa rakkaasi kuvan tai muiston siitä kaikkein kauneimmasta hetkestä, jonka haluat muistaa. Ehkä kätket sen vierailta, mutta näytät sitä mieluusti ystävillesi – Amuletti tekee sen mahdolliseksi.

Arjessa mukana kulkeva Amuletti toimii kuin pieni pala ihmistä suojaavaa mikrokosmosta; se on konkreettinen esine, joka tuo turvaa ja jonka kosketus antaa voimaa.

Luo oma kotigalleriasi värikkäillä Vitriineillä

Joka kodin pöydillä ja hyllyillä lojuu usein pikkutavaraa, jolle ei tahdo löytyä kunnon säilytystapaa. Iittalan uudet Vitriinit ratkaisevat kerralla monta sisustuspulmaa. Värikäs Vitriini-sarja tarjoaa tuhat mahdollisuutta sekä pikkutavaroiden siistiin säilytykseen että kauniisiin esillepanoihin.
Vitriini-rasiat on suunnitellut lasitaiteilija Anu Penttinen, joka tunnetaan Iittalan lintumuotoilijana ja lasivärien mestarina. Lasi on luontevasti sarjan päämateriaali – kontrasteja tuovat puu- ja metalliosat. Kotigalleriaan löytyy runsaasti vaihtoehtoja, sillä Vitriini-sarjassa on yhteensä 19 erilaista rasiaa.

Vitriini-sarjan kokonaisilmeessä näkyy Penttisen leikittely väriskaalalla: mukana on niin villejä ja kepeitä kuin hillittyjäkin sävyjä. Näistä väreistä jokainen voi löytää oman suosikkinsa tai koota yhdistelemällä oman väripalettinsa.

Kotigalleria omille aarteille

Monikäyttöisissä Vitriineissä voi säilyttää avaimia, koruja, asusteita, nappeja tai vaikka lasten pieniä taideteoksia – jokainen omien persoonallisten mieltymystensä mukaan.
– Pidä pienet, mutta tärkeät tavarat näkyvillä ja järjestyksessä työpöydällä, yöpöydällä ja vaatehuoneessa. Näin löydät helposti esimerkiksi oikeat asusteet aamulla, miettii Penttinen.

Anu Penttinen kehottaa kaikkia keksimään vapaasti omia tapoja käyttää Vitriinejä:
– Vitriinejä voi säilyttää myös avonaisina, jolloin jokaisen oma Vitriini-galleria muuttuu näytelmäksi, jossa pääosaa esittävät tärkeät esineesi.
–  Luo oma kotigalleriasi kaikille niille esineille, jotka ovat liian kauniita tai rakkaita piilotettavaksi hyllyjen uumeniin. Tai ota rasia mukaasi ja tee pienoisgalleria työpöydällesi.

Vitriini-rasioita on helppo ostaa lahjaksi ja lahjan saaja voi jatkaa sarjan keruuta myöhemmin itse. Penttinen korostaa esineiden sarjamaisuutta, joka on ollut koko ajan yksi suunnittelun lähtökohdista:
–  Keräämällä ja yhdistelemällä rasioista voi saada juuri omannäköisensä kokonaisuuden – villin ja värikkään, hempeän romanttisen tai eleettömän ja tyylikkään.

 

Piilo- ja Vitriini-kokoelmien tuote- ja hintatiedot:


Piilo:

Rasia 60 mm, alumiini                 99,00 euroa / kpl
Rasia 85 mm, alumiini                 189,00 euroa / kpl
Rasia 115 mm, alumiini               289,00 euroa / kpl
Rasia 150 mm, alumiini               399,00 euroa / kpl
Rasia 60 mm, musta                    99,00 euroa / kpl
Rasia 85 mm, musta                    189,00 euroa / kpl
Rasia 115 mm, musta                 289,00 euroa / kpl
Rasia 150 mm, musta                 399,00 euroa / kpl
Amuletti 33 mm, hopea               199,00 euroa / kpl
Amuletti 55 mm, hopea                299,00 euroa / kpl

Piilo-kokoelma on kaupoissa vko 16. Kokoelmalla on selektiivinen jakelu.

Vitriini:
Rasia 60 x 60 mm, kirkas                                 24,90 euroa / kpl
Rasia 60 x 60 mm, hiekka                                 24,90 euroa / kpl
Rasia 60 x 60 mm, vihreä                                 24,90 euroa / kpl
Rasia 60 x 60 mm, siniturkoosi                         24,90 euroa / kpl
Rasia 60 x 60 mm, keltainen                                  39,90 euroa / kpl
Rasia 60 x 60 mm, vaaleanpunainen                         39,90 euroa / kpl
Rasia 60 x 60 mm, hiekka/tammi                         39,90 euroa / kpl
Rasia 60 x 60 mm, siniturkoosi/tammi                         39,90 euroa / kpl
Rasia 60 x 60 mm, kirkas/vaal.harmaa alumiini                 49,90 euroa / kpl
Rasia 60 x 60 mm, vihreä/musta alumiini                 49,90 euroa / kpl
Rasia 60 x 60 mm, keltainen/vaal.harmaa alumiini         54,90 euroa / kpl
Rasia 60 x 60 mm, vaaleanpunainen/musta alumiini         54,90 euroa / kpl
Rasia 108 x 108 mm, kirkas                                 49,90 euroa / kpl
Rasia 108 x 108 mm, harmaa                                 49,90 euroa / kpl
Rasia 108 x 108 mm, omenanvihreä                         49,90 euroa / kpl
Rasia 108 x 108 mm, pomeranssi                         59,90 euroa / kpl
Rasia 108 x 108 mm, kirkas/tammi                         59,90 euroa / kpl
Rasia 108 x 108 mm, harmaa/musta alumiini                 84,90 euroa / kpl
Rasia 108 x 108 mm, pomeranssi/vaal.harmaa alumiini         89,00 euroa / kpl

Vitriini-sarja on kaupoissa vko 16.

Tiedote ja kuvat Iittala.


Aiheet: , , ,

Yksi kommentti

 1. Vitriinit näyttävät kuvien

  Vitriinit näyttävät kuvien perusteella mielettömän houkuttelevilta.. Keveitä, loistava jatke lasiperinteelle!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Pippa

  8. 3. 2010 12.43

Kirjoita kommentti