Umami muualla Facebook

Julkaistu 14. 11. 2010 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Sisustus

Hyvien unien makuuhuone

Jokainen meistä tietää varmasti, että nukkumaan meneminen ajoissa on järkevämpää kuin pikkutunneille kitkuttaminen. Ja että makuuhuoneen tuulettaminen ja vuodevaatteiden pitäminen puhtaina vaikuttavat oleellisesti makkarin viihtyvyyteen. Missä sitten on vika, jos näistä konsteista huolimatta aamuisin väsyttää?

Unen laatu on yhtä tärkeä kuin unen määrä. Vaikka nukkuisi kahdeksan tuntia yössä, voi silti olla väsynyt aamuisin, jos unen laatu ei ole kohdallaan.

– Unen laatu voi kärsiä esimerkiksi väärän lämpötilan, liiallisen valon tai huonon ilmanlaadun vuoksi. Myös huono vuode tai kivut ja säryt voivat pakottaa kääntyilemään öisin, kertoo Unikulman fysioterapeutti Päivi Ukkola.

Makuuhuonetta ei tarvitse laittaa täysremonttiin, jotta siellä saisi mahdollisimman hyvät unet, vaan pienilläkin korjauksilla saa paljon aikaan. Esimerkiksi huoneen lämpötilaa tai ikkunoista tulvivan valon määrää on helppo säädellä.

– Makuuhuoneen pitäisi ennen kaikkea olla rauhallinen, itselle mieluisa paikka, johon on mukava mennä. Esimerkiksi tietokone tai pyykkikori olisi äärettömän hyvä sijoittaa jonnekin muualle kuin makuuhuoneeseen, jotta ne eivät muistuta töistä tai tekemättömistä asioista.

Samat säännöt pätevät myös lasten huoneissa. Esimerkiksi lelut on hyvä siivota iltaisin pois näkyvistä, jotta ne eivät vie huomiota pois nukkumisesta.

Rauhallinen sisustus ei ole tylsä

Rauhallisen makuuhuoneen sisustaminen kuulostaa yksinkertaiselta. Suomalaisten suosimien valkoisten seinien, vaaleiden kalusteiden ja vaalean maton yhdistelmä ainakin olisi rauhoittava, mutta näyttää kieltämättä hivenen tylsältä. Rauhallisen ei kuitenkaan tarvitse olla synonyymi tylsälle.

– Valkoisiin seiniin voisi hakea jotain pehmeää värisävyä maalaamalla, ehdottaa sisustussuunnittelija Piia Mäenpää.

– Myös tekstiilivalinnoilla voi vaikuttaa makuuhuoneen viihtyvyyteen. Lisäksi valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä himmentimellä saa aikaan hyvän lukuvalon tai tunnelmavalon.

Makuuhuoneen sisustuksessa ovat nyt pinnalla luonnonläheiset materiaalit, erityisesti pellava, sekä maanläheiset sävyt. Tehostevärinä voi käyttää omaa lempiväriä, mutta kovin kirkkailla väreillä ei kannata sekoittaa makuuhuoneen rauhallista tunnelmaa.

Tietokone kaappiin

Entäs sitten se tietokone? Jos työpistettä tai televisiota ei esimerkiksi tilanpuutteen vuoksi pysty siirtämään pois makuuhuoneesta, Piia Mäenpää suosittelee niiden piilottamista liukuoven taakse, josta ne saa tarvittaessa nopeasti esille.

– Jos työpiste fakseineen ja skannereineen on kuitenkin niin iso, ettei sitä saa oven taakse piiloon, kannattaa pitää se ainakin siistinä. Mahdollisimman pieni määrä tavaraa ja helppohoitoiset pöytäpinnat sopivat makuuhuoneeseen, Mäenpää sanoo.

Faktaa: Nämä asiat voivat haitata lapsesi unta
– Näkyvillä olevat lelut, pelit, televisio ja muut virikkeet. Makuuhuone kannattaa siivota yhdessä lapsen kanssa ennen nukkumaanmenoa, jotta lapsi pystyisi paremmin keskittymään nukkumiseen.
– Kirkkaat värit. Makuuhuone on myös lapselle rauhoittumisen paikka, joka on hyvä sisustaa maltillisilla väreillä. Lapsen silmää miellyttävästä värikkyydestä ei tarvitse luopua kokonaan, vaan kirkkaampia värejä voi käyttää tehosteväreinä.
– Väärä lämpötila, liika valo ja huono ilmanlaatu. Muuta kotia matalampi lämpötila, himmeä valaistus ja raikas huoneilma toimivat lapsen makuuhuoneessa samalla tavalla kuin aikuistenkin huoneissa.
– Vääränlainen vuode. Kasvavassa iässä olevan lapsen patja kannattaa valita huolella, jotta se sekä tukee että joustaa riittävästi.

Lisätietoja:

www.unikulma.fi

Tiedotteen välitti Deski.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti