Umami muualla Facebook

Julkaistu 27. 11. 2009 Teksti Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Hyvinvointi

Lemmikkieläinten hidas liikkuvuus johtuu usein nivelongelmista

Lemmikkieläinten hidas liikkuvuus johtuu usein nivelongelmista eikä iästä.

Lemmikkien omistajat ajattelevat usein, että eläimen hidas liikkuminen ja ontuminen johtuvat vanhuudesta, vaikka tosiasiassa syynä saattavatkin olla nivelongelmat. Niihin voidaan vaikuttaa parhaiten oikealla ruokavaliolla. Sen pitäisi ehkäistä ylipainoa, mutta myös sisältää niveliä suojaavia ravintoaineita.

Lemmikkien nivelongelmat ovat hyvin yleisiä, sillä jopa viidennes yli 1-vuotiaista koirista kärsii niistä, ja oireet lisääntyvät tyypillisesti iän karttuessa. Yli 12-vuotiaista kissoista jopa noin 90 prosentilla on jonkinlaisia nivelrikkomuutoksia. Nivelongelmat tunnistaa eläimen muuttuneesta käytöksestä.

– Nivelongelmat saattaa tunnistaa esimerkiksi siitä, että koira tai kissa ei hyppää enää lempipaikalle sohvalle tai sänkyyn, ei kiipeä kaksikerroksisen asunnon yläkertaan. Siitä tulee läheisyyttä ja hellyyttä enemmän tarvitseva tai se muuttuu hyvin ärtyneeksi kivun vuoksi. Lemmikin käytöksessä voi siis tapahtua jopa nopeammin muutoksia kuin sen liikkumisessa, Royal Caninin ravitsemusasiantuntija Titi Broman toteaa.

Eläinlääkärin luo jo epäilyvaiheessa

Lemmikin ylipaino on yksi suurimmista nivelongelmia aiheuttavista tekijöistä, koska nivelpinnat pääsevät kulumaan ja rappeutumaan. Liikunnan ja lihaskuntoharjoituksen sekä ruokavalion suhteen pitäisi löytyä kultainen keskitie. Liikapainon lisäksi myös perimä sekä mahdollinen onnettomuus voivat vaikuttaa nivelten heikkouteen. Jos eläin joutuu olemaan liikkumatta pidempiä aikoja, saattaa helposti muodostua kierre, joka lisää ylipainoakin.

– Jos epäilee oman lemmikkinsä kärsivän nivelongelmista, on syytä mennä eläinlääkärin vastaanotolle. Mikäli lemmikillä todetaan nivelongelmia, voi lääkäri neuvoa oikeanlaisen erikoisruokavalion. Sillä on suuri merkitys eläimen hyvinvointiin.

Ruokavalio voi lievittää nivelongelmia

Eläimen perusruokavalion pitäisi olla ravinteikasta ja kattaa kaikki päivittäin tarvittavat ravintoaineet, ehkäistä ylipainoa ja ylläpitää riskiryhmiin kuuluvien lemmikkien nivelterveyttä. Tietyillä ruoka-aineilla on todettu olevan vaikutusta nivelten hyvinvointiin ja nykyään nivelterveyttä lisääviä ravintoaineita lisätään ruokiin.

– Tutkimusten mukaan kasvuikäisen eläimen ruokavaliossa esimerkiksi kondroitiinista ja glukosamiinista ei ole toistaiseksi voitu osoittaa olevan hyötyä, muttei haittakaan. Mutta on todettu, että oireilevan eläimen ruston uudismuodostukseen ja rappeutumisen ehkäisyyn voidaan jonkin verran vaikuttaa näillä aineilla, Broman kertoo.

Myös ihmisille tutuista omega3-rasvahapoista EPA:n ja DHA:n on todettu olevan hyväksi myös eläimille. Ne lievittävät kipua ja ehkäisevät tulehdusta.
– Jos ruokapakkauksessa lukee sen sisältävän omega3-rasvahappoa, ei se välttämättä kuitenkaan tarkoita, että se sisältää juuri näitä tärkeitä EPA- ja DHA-happoja. Ne ovatkin hyvä tarkistaa pakkauksesta. Kalaöljy on eläimelle paras lähde näiden rasvahappojen saamiseen.

Yksi nivelterveyttä ylläpitävä tuote on myös viherhuulisimpukkajauhe, jonka on todettu lisäävän ihmisten nivelterveyttä. Simpukkaa tuotetaan yksinoikeudella Uudessa-Seelannissa, missä sen hyvät ominaisuudet ihmisten ruokavaliossa on aikanaan löydetty.
– Sittemmin viherhuulisimpukkajauheen on todettu auttavan myös lemmikkien nivelterveyttä. Sitä saa kapseleina esimerkiksi apteekeista, luontaistuote- ja eläinruokakaupoista sekä erikoisruokavaliossa eläinlääkäriltä, Royal Caninin ravitsemusasiantuntija Titi Broman kertoo.

Ravintolisien käyttäminen ei saa hetkessä ihmeitä aikaan. Tuloksia joutuu odottelemaan ravintoaineesta vaihdellen noin 4-9 viikkoa.
– Mikäli eläin kuuluu riskiryhmään, käyttäisin koko eläimen eliniän ajan näitä nivelterveyttä edistäviä ravintoaineita, Broman neuvoo.

IMG_8170a

Lue lisää www.royalcanin.fi

Uutisen välitti Deski


Aiheet: , ,

Kirjoita kommentti