Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 12. 2019 Teksti Tiia Koskimies, kuvat /kuva Tiia Koskimies 2 kommenttia Hyvinvointi

Joulun aakkoset

Naistenlehti Gloriassa on ollut tapana pyytää tunnettuja haastateltavia panemaan elämänsä tärkeitä asioita aakkosjärjestykseen. Kehittelin tämän idean pohjalta aikoinaan omat jouluaakkoseni. Mitkä ovat sinulle joulun tärkeimpiä asioita?

 

 

 

 

 

A
Adventtikynttilä.
Se sytytetään ensimmäisenä adventtina. Kadut ja torit puhkeavat kukkimaan kimaltavia koristeita ja satoja valoja. Tunnelma alkaa tiivistyä. Glögimukit höyryävät, piparkakkujen tuoksu leijailee ilmassa. Kirkot täyttyvät Hoosiannan laulajista. ”Joulukansa” hengellistyy ja herkistyy.

B
Betlehemin tähti.
Sen kultainen kimallus kuluu ensimmäisen joulun legendaan, jolloin se johdatti tietäjät seimen luo. Tähden muoto toistuu leivonnaisissa ja koristeissa.

C
Celsius.
Lämpömittarin astelukuja seurataan joulukuussa tarkasti. Ennätyskylmiä jouluja on koettu Etelä-Suomessa ja lounaisrannikollakin aivan lähimenneisyydessä. Vuosina 1995 ja 2002 pakkanen kiristyi lähes -30 asteeseen. Alin joulun tienoon lämpötila mitattiin Sodankylässä 1947. Se oli -43 astetta.

D
Daavidin poika.
Tämä kutsumanimi viittaa ennustukseen, jonka mukaan Messias syntyisi kuningas Daavidin sukuun. Joosef ja Maria tulivat verollepantaviksi Betlehemiin, Daavidin kaupunkiin.

E
Etsiminen.
Se on matkalla oloa. Löytäessään on jo päässyt perille. Oikean joulutunnelman etsiminen saattaa olla yhtä tärkeää, ellei jopa parempaa, kuin sen löytäminen. Joulutunnelman etsiminen alkaa, kun ensimmäinen kranssi kiinnitetään oveen ja ulkovalot sytytetään.

F
Fariinisokeri.
Se on tummaa ja pehmeää, monien joululeivonnaisten tärkeä mauste. Se sopii myös suolaisiin ruokiin, vaikkapa riistaperunoihin tai punakaaliin.

G
Gabriel.
Hän lienee enkeleistä tunnetuin. Enkelit ovat joulun sanansaattajia ja vievät joulukorteissa saajalleen lempeän lämpöisen viestin.

H
Helppous.
Se kuuluu joulujärjestelyihin. Kun joulun antaa hiipiä mieleen jo satokauden aikaan, järjestelyt helpottuvat. Pakastimeen kannattaa jo pitkin syksyä varata herkkuja joulun varalle. Joulun laatikot voi aivan hyvin valmistaa ja pakastaa jo lokakuussa, jolloin juurekset ovat parhaimmillaan.

I
Ilo.
Ilo on erityisesti jouluna lasten oikeus. Paras lahja on antaa jouluiloa muille, osallistua joulujärjestelyihin ja rakentaa yhdessä hyvää joulumieltä.

J
Joulukuusi.
Ikivihreä kynttilöitä kukkimaan puhkeava puu tuo kesän talven keskelle. Suomalaisille kuusi on kodin turva, sen näyttävin huomiopiste ja kaunein joulukoriste.

K
Kukat.
Kukat somistavat kodin jouluisaksi. Keskellä pimeintä aikaa kauppoihin ilmestyy laaja värien kirjo. Kukat ovat aina mieluinen tuliainen ja erityisesti ne ovat sitä jouluna. Niitä voi lähettää Interfloran kautta!

L
Lumi.
Valkoinen joulu on odotetuimpia joulu-unelmia. Paksun lumipeitteen ympäröimä koti, jonka ikkunoista loistaa valo näyttää ohikulkijasta suloiselta turvapaikalta.

M
Muistot.
Ne ovat osa joulua. Lapsuusjoulujen muistelu luo joulun tunnelmaa. Jouluna muistamme usein myös kaukaisia sukulaisia, joihin emme muulloin ehkä ole yhteyksissä. Joulun traditioihin kuuluu myös kynttilöiden vienti haudoille. Jos ei voi, tai pysty lähtemään haudoille, voi kotona nostaa esille läheisen kuvan ja sytyttää kynttilän sen eteen. (Näin meillä on tapana)

N
Nuttu.
Kotoisa ja lämmin neule, jonka sisään on mukava käpertyä lukemaan lahjakirjoja ja napostelemaan suklaata.

O
Omenat.
Kotimaiset punaposkiset omenat kuuluvat ehdottomasti jouluun. Anoppini kiillotti niitä ja ripusti kuuseen.

P
Pukki.
Millainen onkaan se oikea joulupukki? Saattaa olla parempi, ettei pukki joka kotiin välttämättä ”ehdikkään”, vaan viskaa lahjat eteiseen. Näin satuhahmon lumous säilyy ehkä pitempään.

R
Rakkaus.
Se kuvaa hyvin joulua. Siihen liittyy paljon rakkauden tekoja ja ajatuksia sekä läheisten kanssa vietettyjä yhteisiä hetkiä.

S
Sauna.
Se on suomalaisille tärkeä paikka erityisesti jouluna. Joulusaunan löylyissä mieli vihdoin rentoutuu ja maailman melskeet jäävät hetkeksi taakse. Sauna on jouluna erityisen pyhä.

T
Tunnelma.
Tunnelmaa luovat koulujen joulunäytelmät, sadat kuorokonsertit kirkoissa ja joulumyyjäiskojut turuilla ja toreilla.

U
Uuni.
Siitä tulevat mieleen kodin lämpö ja kaikki erilaiset loorat, joita jouluksi paistetaan. Kaikki uunit ovat kodin sydämiä, niiden turva ja lämpö.

V
Valo.
Vuoden pimeimpänä aikana palavat tuhannet jouluvalot tuovat lohtua kaamokseen.

Y
Yllätys.
Yllätykset kuuluvat jouluun. Ei ole olemassakaan liian halpaa tai toisaalta kallista lahjaa. Lahjojen antaminen on aina vuoropuhelua saajan ja lahjoittajan välillä. Lahjat voivat olla myös aineettomia. Lahja voi olla puhelu.

Å
Åbo.
Suomen Turku julistaa joulurauhan. Sen toivoisi jatkuvan joulun jälkeen vielä koko loppuvuoden.

Ä
Äidit.

Äidit ovat joulun sankareita. Hyvin usein juuri heidän osakseen lankeaa suurin osa jouluaskareista. Tärkeintä on huomata se työ, jonka he ovat tehneet. Jo se riittää kiitokseksi.

Ö
Öinen.
Jouluyö, juhlayö päättynyt kaikk´ on työ. Joulujuhlan jälkeen on autuasta kellahtaa vatsa täynnä herkkuja puhtaaksi pedattuun sänkyyn katselemaan mukavia unia.

Mahdollisimman Hyvää ja Onnellista Joulua jokaiselle Umami.fi:n lukijalle.


Aiheet: , , , ,

2 kommenttia

 1. Pienen tontun tipsutusta,

  Pienen tontun tipsutusta, enkelten siipien suhinaa, kynttilöiden tuikutusta, rauhaa koko maailmaan.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  raima

  21. 12. 2014 16.00

 2. Enimmäkseen ovat hyviä.

  Enimmäkseen ovat hyviä. Saunan vaihtaisin suklaaseen. En sauno jouluna enkä muulloinkaan. Paras oli å. Minun jouluuni kuuluu ehdottomasti Wanha Suurtori aattona klo 12. Sitä eivät estä lumi- tai vesisateet eivätkä pakkaset.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Turutar

  20. 12. 2019 17.52

Kirjoita kommentti