Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 7. 2018 Teksti Jyrki Leskinen, kuvat Jyrki Leskinen 2 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

Hyypiä, metsiemme mystinen asukki

Huuhkajasta (Bubo bubo) on monta tarinaa. Siihen on aikojen alusta liitetty roima annos mystiikkaa ja uskomuksia. Sen kuuleminen, ja varsinkin näkeminen, on enteillyt kuolemaa tai ainakin jonkinlaista onnettomuutta.

Ei siis ihme, että tuota komeaa lintua vainottiin aikoinaan. Suuria tunteita tuo iso pöllölintu herättää nytkin, ehkä siksi, että tuskin kukaan on sitä päässyt näkemään pesällään, ja aniharva muutenkaan. Pöllöistämme suurin on myös pesimäaikaan arin, ja vaatiikin ehdottoman turvallisen paikan pesälleen. Yleensä pesä on rauhallisessa, vaikeapääsyisessä paikassa, missä poikaset ovat turvassa pedoilta. Näin siinäkin tapauksessa, että pesä on keskellä kaupunkia, kuten Helsingissä Forumin katolla Mannerheimintiellä.

 Pimeyden ruhtinas

Huuhkaja on sopeutunut saalistamaan yöllä ja hämärässä. Muiden pöllöjen tapaan sen siipisulissa on nukkamainen pinta, joka vaimentaa tehokkaasti ilmavirran äänen siivissä. Sillä on erinomainen, kolmiulotteinen kuulo, jolla se pystyy paikantamaan saaliin vaikka lumen alta. Kookkaat korva-aukot sijaitsevat epäsymmetrisesti siten, että oikea on hieman ylempänä kuin vasen. Kuulemista vielä tehostaa pään peitinhöyhenien heijastusvaikutus. Linnun silmämunat ovat suuremmat kuin ihmisellä, ja silmien verkkokalvolla on erityisen paljon pimeänäköön erikoistuneita sauvasoluja. Huuhkajan näkökyky pimeässä onkin aivan omaa luokkaansa. Kun pakettiin vielä yhdistetään todella pitkät ja terävät kynnet, vahva koukkunokka, sekä valtava koko -parhaimmillaan yli 70 sentin korkeus, 170 sentin siipien kärkiväli, ja 4 kilon paino- ei ihme, että pienemmät sukulaisensakin, esimerkkinä lehtopöllö, pelkäävät sitä.

Huuhkaja 03 vs2 pieniHuuhkaja 02 pieni_2 vs2

Kuva Palavat silmät, joita silmäkulmajuovat ja ”korvatupsut” korostavat, tekevät huuhkajan katseesta läpitunkevan.

Tapporahoista täysrauhoitukseen, saloseuduilta taajamiin

Autonomian aikana valtio alkoi maksaa tapporahoja huuhkajasta. Vuonna 1868 keisarillinen asetus määritteli huuhkajan ryöstölinnuksi, joka on hävitettävä. Tapporahaa maksettiin vuoteen 1951 asti, ja vainon johdosta huuhkaja lähes katosi luonnostamme. Huuhkajan pesimäaikainen rauhoitus tuli voimaan 1966 ja täysrauhoitus vasta vuodesta 1983 alkaen. Kanta alkoi hiljalleen elpyä ja oli vuosituhannen vaihteessa jo melko hyvä, mutta on 2000-luvulla taantunut uudelleen, ollen tällä hetkellä noin 1200 pesivää paria.

Huuhkajakannan kasvu oli rauhoituspäätösten ja ihmisten asenteiden muuttumisen looginen lopputulos, mutta miksi kanta on uudelleen lähtenyt taantumaan? Ja miksi saloseutujen erakkoa onkin yht´äkkiä alkanut esiintymään taajamissa, jopa keskellä kaupunkeja? Nämä seikat nivoutuvat keskenään, ja niiden ymmärtämiseksi pitää tarkastella hieman historiaa. Suomen kaupungistuminen eteni ripeästi 1960- ja 1970-luvulla. Kun väkimäärä asutuskeskuksissa lisääntyi, myös jätemäärät kasvoivat. Tuohon aikaan oli yleisesti käytössä avokaatopaikkoja, jotka vilisivät rottia. Nuoret, nälkävaelluksella olleet huuhkajat löysivät kaatopaikoilta pitopöydän, ja koska nuo jätealueet olivat syrjässä taajamien laidoilla harvaan asutuilla paikoilla, löysivät linnut myös sopivia pesimäpaikkoja. Kanta kasvoi ja vahvistui, kunnes jätesäädökset kiristyivät, ja avokaatopaikat joko lakkautettiin tai jätteet peitettiin niin nopeasti, etteivät rotat, lokit ja muut jätteitä hyödyntävät eläimet enää löytäneet niiltä riittävästi ravintoa. Rotat jättivät kaatopaikat, ja siirtyivät kaupunkeihin. Nyt niitä näkee yöllä Helsingin keskustassa grillikioskien ja ravintoloiden jäteastioita penkomassa. Huuhkajat muuttivat ruoan perässä lähemmäs ihmisiä, ja nämä paremmin ihmisiin tottuneet linnut hyväksyivät oleskelu-, jopa pesimäpaikakseenkin kaupunkiympäristön. Ravintoa ei kaupungissa näin isolle linnulle ole kuitenkaan määrättömästi, pyritäänhän rotta- ja citykanien määrää rajoittamaan myös muutenkin, joten avokaatopaikkojen aikaisiin huuhkajamääriin ei mitenkään enää päästä. Kanta todennäköisesti kuitenkin vahvistuu hiljalleen esimerkiksi saaristossa, kuten on tapahtunut Norjassa.

Huuhkaja 06 vs2 pieniHuuhkaja 05 vs2 pieni

Kuva Huuhkaja lepää ja nukkuu päivällä, mutta usein käy niin, että varikset huomaavat sen, eivätkä anna sille rauhaa, ennen kuin ovat saaneet häädettyä sen pois reviiriltään.

Huuhkaja kansanperinteessä

On sykähdyttävää nähdä tuo iso lintu. Ei ihme, että Japanin ainu-kansa piti lintua jumalana. Myös monet kansanperinteestä tutut uskomukset perustuvat huuhkajan mystiseen olemukseen, aisteihin ja elintapoihin. Ruotsalaisten vanha uskomus oli, että jos huuhkajan oikean jalan asettaa nukkuvan rinnan päälle, tältä voi kysyä mitä tahansa. Uskottiin myös, että huuhkajan silmistä tehty rohto ehkäisee sokeutumista. Nurinkurista, että toisaalta uskottiin huuhkajan pystyvän myös sokeuttamaan ihmisen, josta se ei pitänyt. Huuhkajalla on myös ollut suomen kielessä monta nimeä. Yleisimmin tunnettu on länsisuomalaista perua oleva hyypiä. Myös hyybiä, huhkain, tuukkaja, huuhkain, huuhkakaija ja huukkajahavukka -nimeä on käytetty eri puolilla Suomea.

Huuhkaja 01 pieni_2 vs2Huuhkaja 04 vs2 pieni

Kuva Harvoin pöllö löytyy näin hyvin esillä olevana. Yleensä se päivälevollaan suojautuu kuusen tai männyn oksistoon lähelle runkoa niin, ettei sitä juuri erota puusta.

Lopuksi vielä huuhkajan huhuilu. Siitähän laji on nimensä epäilemättä saanut, nimi on siis onomatopoeettinen, eli ääntä jäljittelevä. Aika monet ovat luulleet, että kuullessaan sepelkyyhkyn laulun kevät- tai kesäyössä, se olisi huuhkaja. Huuhkajan äänen voit käydä kuuntelemassa tästä. Äänikin on vaikuttava, mutta ken on nähnyt huuhkajan palavan katseen, ei voi sitä koskaan unohtaa.


Aiheet: , , , , ,

2 kommenttia

 1. Aivan uskomattoman hienoja

  Aivan uskomattoman hienoja kuvia taas Jyrkiltä!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Liisa Wilska

  15. 12. 2014 23.17

 2. Aamulla aikasin koiran

  Aamulla aikasin koiran lenkki,huuhkaja.Kaukaan ääni,vähän pustatta,kokko…koira kotiin.(koira 3kg,hirvittää..)On komea huuhkaja.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jep

  16. 12. 2014 10.13

Kirjoita kommentti