Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 1. 2018 Teksti Jyrki Leskinen, kuvat Jyrki Leskinen 3 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

Koskikara, hyisten virtojen talvinen asukki

Koskikaraa (Cinclus cinclus) ei hevin palella. Varpuslintuihin kuuluva, lyhytpyrstöinen ja pulleahko, mustanruskea lintu, jolla on valkoinen rinta, sukeltaa tarkkailupaikaltaan jään reunalta vähän väliä veteen nappaamaan vesihyönteisen toukan tai muun pikkuelävän, ja palaa jäälle sitä syömään.

Se onkin ainoa varpuslintu, joka sukeltaa ja hankkii elantonsa vedestä. Linnun valkea rinta auttaa sitä saalistuksessa heijastaen valoa veden alle. Lisäksi joen tai puron on oltava riittävän kirkasvetinen, jotta kara näkee saaliinsa.

Kuva Koskikara viihtyy virtaavan veden äärellä. Kun muuttolintumme lähtevät talveksi etelään, koskikara muuttaa kaukaa pohjoisesta maahamme talvehtimaan.

Syntynyt selviytyjäksi

Miten ihmeessä kottaraisen kokoinen koskikara pysyy hengissä kaiken jääkylmässä vedessä sukeltelun ja pakkasessa seisoskelun jälkeen? Koskikaran höyhenpeite pysyy vesitiiviinä pyrstön tyvessä olevan rauhasen tuottaman rasvan avulla, jota lintu huolellisesti sukii höyheniinsä vähän väliä. Höyhenpeitteen eristyskyky ja vedenhylkivyys on karalle elinehto; lintu menehtyisi nopeasti niiden pettäessä.


Kuva Pieni lintu on karaistunut, ja kestää kyllä pakkasia, kunhan ravinnon hakuun soveltuvia sulapaikkoja vain löytyy.

Erikoinen muuttolintu

Maassamme pesii vain muutama sata koskikaraparia Pohjois-Suomessa. Silti niitä talvehtii meillä viidestä kymmeneen tuhanteen yksilöä. Nämä muuttajat tulevat pääosin Pohjois-Norjasta ja Koillis-Venäjältä. Koskikara tarvitsee läpi vuoden avoimena pysyvää, virtaavaa vettä, ja pohjoisten jokien sekä purojen saadessa yhtenäisen jääkannen, muuttavat linnut etelämmäs. Takaisin pohjoiseen pesimäalueilleen karat palaavat maalis-huhtikuussa.


Kuva Koskikaran ravinto muodostuu lähinnä vesihyönteisten toukista. Lintu ravistaa nokassaan toukan tekemän suojapussin tai -kotelon irti ja syö itse toukan. Linnun oleskelu paljastuukin usein jään reunalle jääneistä roskista.


Aiheet: , , , , , , ,

3 kommenttia

 1. Kiinnostava juttu! Näin

  Kiinnostava juttu! Näin viime viikonloppuna Vantaankoskella kaksi tämmöstä pullukkaa, hyppelivät jäälohkareilla. Säälitti, kun olivat siellä kylmässä virrassa. Mutta Jyrkin jutusta selvisi, että olikin ehkä turha sääliä, olivat ihan elementissään…

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Liisa

  1. 3. 2013 22.33

 2. Tuntematon lintu lensi

  Tuntematon lintu lensi yllättäen vime talvena hiihtolatumme ali pikkupuron rumpuputken läpi Mäntyharjulla. Toinen yksilö löytyi sitten samalla hiihtoreissulla, kun älysimme tarkkailla isomman virran rantoja hetken aikaa. Koskikara! Pakkasia uhmaavat avantouimari- linnut olivat sukellelleet näissäkin vesissä iät ja ajat. Yli 20 vuotta on tullut hiihdelty samoja latuja äkkäämättä tätä pirteää uimaria.
  Jutun kuvista lintuja voikin esitellä, kunnes omat kuvat onnistuvat!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Kari Stansvikista

  4. 3. 2013 21.05

 3. Olen kuvannut tätä

  Olen kuvannut tätä kyseistä ”epeliä” tänä pakkas-talvena kunnes tajusin että sehän käy siellä vedessä lämmittelemässa………!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  epeli

  14. 3. 2013 13.41

Kirjoita kommentti