Umami muualla Facebook

Julkaistu 30. 4. 2019 Teksti Jyrki Leskinen, kuvat Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Kuu kiurusta kesään…

Kiuru, eli leivonen (Alauda arvensis), on yksi lintujemme varhaisimmista kevätmuuttajista.

Normikeväinä sen päämuutto ajoittuu maaliskuun loppupuolelle ja huhtikuun alkuun, mutta vuodet eivät ole veljiä keskenään. Tänä vuonna ensimmäinen kiuru havaittiin jo tammi-helmikuun vaihteessa ja isompia määriä saapui helmikuun lopulla ja maaliskuun alkupuolella.

Maaliskuu on usein oikukas kevättalvinen kuukausi. Kevät yrittää saada otetta, mutta talvi ei aina anna periksi. Kun menneellä viikolla kuljin Helsingin Viikin koetilan peltoteitä pitkin kuvaamassa varhaisimpia kevätmuuttajia, oli tunne välillä lähes surrealistinen: Kymmenkunta lämpöastetta, pellot ja niityt paljaita, missään ei enää lunta, mutta silti melko vähän elämää ympärillä. Kasvukausi ei ole vielä käynnistynyt, ja vain varhaisimpia kevätmuuttajia oli näkyvillä, kuten kiuruja, töyhtöhyyppiä ja kanadanhanhia. Nyt katsoessa ikkunasta ulos peittää kaunis, uusi lumi puut, pensaat ja maan vitivalkoiseen vaippaansa; kontrasti on melkoinen.

Kiuru 07 vs2 pieni

Kuva Useimmiten kiuru esittää riemullisesti raikuvan, kiihkeän laulunsa lentämällä pellon yläpuolella.

Tappaako takatalvi?

Maaliskuussa ei voida puhua mistään takatalvesta, vaan normaalista kevättalven vaihtelusta. Takatalvi voi tulla vasta kasvukauden käynnistyttyä, jolloin siitä on myös enemmän haittaa eliöille. Mitä siis tapahtuu varhaisille kevätmuuttajillemme nyt? Jos pakastaa ja uusi lumipeite on riittävän kattavaa, lähtevät ainakin töyhtöhyypät takaisin hieman etelämmäs. Pieni lumentulo tuskin on uhkana Keski-Pohjanmaan maakuntalintunakin tunnetulle kiurulle, sekaravinnon käyttäjänä se löytää aina jotakin syötävää, ellei lumipeite ole paksu. Varhaiset kiurut ovat etulyöntiasemassa saatuaan vallattua parhaat pesimäpaikat ja elinpiirit, ja pystyvät aloittamaan pesinnän myös aikaisemmin. Pitkäkestoinen kylmä ja sateinen jakso siinä vaiheessa, kun poikaset kuoriutuvat, on kiurujen poikasille myrkkyä, ne kun syövät vain hyönteisravintoa aluksi.

Kiuru 08_2 vs2 pieniKiuru 02 vs2 pieni

Kuva Vähän väliä kiuru nousee pellolta ilmaan esittäen kiihkeää laulua lentonsa aikana. Usein se nousee niin korkealle, ettei sitä tahdo paljain silmin havaita, vain laulu kuuluu pellon yltä.

Tuttuakin tutumpi ääni

Kiurun laulu raikaa laajoilla pelloilla ja avomailla. Pieniltä, muutamien sarkojen kokoisilta metsäpelloilta sitä on turha etsiä. Laulu on kiihkeää ja riemullista, yhtäjaksoista vuolaasti pulppuavaa liverrystä, joka useimmiten esitetään laululentona pellon päällä. Laulun voit kuunnella tästä. Sen sijaan yllättävän harva sellainen henkilö, joka ei varsinaisesti harrasta lintujen seuraamista ja katselua, on nähnyt kiurun läheltä. Otus kohoaa laulellen korkeuksiin, sieltä sitten hiljaa pudottautuu alemmas ja lopulta syöksyy sänkipeltoon, jolloin laulukin useimmiten päättyy. Linnun suojaväritys maassa on täydellinen. Jos se pysyy liikkumatta, on sitä melkein mahdotonta havaita, vaikka olisi hyvinkin lähellä sitä. Joskus lintu laulaa maassakin, mutta ääntä on vaikeaa peltoaukealla paikallistaa.

Kiuru 20 vs2 pieni

Kuva Kiurun väritys sointuu täydellisesti sänkipeltoon, ja lähelläkin oleva lintu jää helposti havaitsematta, jos se pysyttelee paikoillaan. 

Kiurujen alamäki pysähtynyt

Kiurujen pesimäkanta maassamme runsastui 1950-luvulta 1970-luvulle, kun viljelyala kasvoi voimakkaasti. Kanta lähti laskuun 1980-luvun aikana, ja taantumaa kesti 1990-luvulle asti, syynä oli tehomaatalous. Nyttemmin vähentynyt hyönteis- ja rikkakasvihävitteiden käyttö, maan kevytmuokkausmenetelmät sekä suorakylvö ovat pysäyttäneet kiurukannan alamäen, joten pelto- ja niittylakeuksilla kiurun laulu raikuu kevättä, jos ei ihan entiseen malliin, niin ainakin toistaiseksi turvattuna.

Kiuru 05 vs2 pieni

Kuva Keväällä parinmuodostuksen innoittamina kiurut kisailevat näyttävästi tehden taidokkaita väistöliikkeitä. Lento on varsinaista ilma-akrobatiaa.

Kevään merkit

Minulle kiurun ääni on kevään merkki. Jos se kuuluukin aikaisin, vielä viimeisenä talvikuukautena, on se kuitenkin lupaus valosta ja lämmöstä, joka vääjäämättä tulee saamaan yliotteen talvesta. Yksi riemullisimpia näkyjä on soitimella kisailevat kiurut niiden pyöriessä väkkäränä matalalla peltojen ja niitä halkovien hiekkateiden päällä. Laulun sanoissa ”…ja leivoset ilmassa leikkiä lyö…” maistuu kevät väkevänä. Myöhemmin keväällä tulee paljon muita, mieleen painuvia tapahtumia muiden eliöiden osalta, mutta kiuruista ja töyhtöhyypistä kevät alkaa.


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti