Umami muualla Facebook

Julkaistu 19. 6. 2017 Teksti Jyrki Leskinen, kuvat Jyrki Leskinen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Lintumaailman iloisia perhetapahtumia

Nyt on juuri se aika vuodesta, jolloin luonnossa liikkuessa törmää helposti vastikään munasta kuoriutuneisiin linnunpoikasiin. Varsinkin monien vesilintujen poikueita on hauska seurata, kun poikaset jättävät pesän usein välittömästi kuoriutumisen jälkeen ja seuraavat emoaan veteen.

Etelä-Suomessa voi tavata taajamissakin sinisorsan (Anas platyrhynchos), telkän (Bucephala clangula), valkoposkihanhen (Branta leucopsis), isokoskelon (Mergus merganser) sekä kyhmyjoutsenen (Cygnus olor) poikueita, varsinkin rannikkokaupunkien suojaisissa lahden poukamissa. Rannoilla sekä rannan lähellä olevilla kivillä ja pikku luodoilla voi nähdä myös lokin- ja kahlaajien poikasia.

Kuva Telkkäemo pitää pesueensa tiiviisti kasassa ja johdattelee poikaset turvallisille vesille syömään.

Monenlaista hauskaa seurattavaa

Sorsa- tai telkkäpesueen juuri kuoriutuneet poikaset ovat kuin pieniä korkkeja veden pinnalla, ja seuraavat emoaan tiiviissä muodostelmassa.  Ne napsivat syötävää veden pinnalta ja tekevät lyhyitä sukelluksia hakien ravintoa myös pinnan alta. Nokikanavanhemmat (Fulica atra) syöttävät alkuun poikasiaan, ja ojentavat välillä liian hanakasti kerjäävää jälkeläistään, muistuttaen tasapuolisuudesta syöttövuoroissa.

 


Kuva Liejukanan (Gallinula chloropus) poikasilla on suhteettoman suuret jalat, jotka tekevät niistä koomisen näköisiä, jos ne nousevat pois vedestä. Nokikanaemo ojentaa jälkeläistään ronskisti tarttumalla niskasta, jos tämä yrittää etuilla ruokailujärjestyksessä. Molempien lajien vanhemmat syöttävät alkuun poikasiaan.

Silkkiuikkuvanhemmat (Podiceps cristatus) kantavat jälkeläisiään alkuun hauskasti selässään, samoin tekevät isokoskelovanhemmat. Silkkiuikkuvanhemmat saalistavat kumpikin vuorollaan pikkukaloja, joita sitten syöttävät poikasilleen vuorotellen.

Kuva Silkkiuikkuvanhemmat kantavat pieniä poikasia alkuun selässään. Näin ne eivät väsy, ja ovat paremmassa turvassa niitä saalistavilta pedoilta. Kun paikka on suojainen ja turvallinen, ne antavat poikasten uida itse. Uikkuvanhemmat saalistavat vuorotellen, ja syöttävät pikkukaloja toisen vanhemman selässä istuville poikasille.

Maalintujen maastopoikaset

Vesilintujen poikaset kasvavat vauhdilla, eivätkä juhannuksen jälkeen enää muistuta juuri kuoriutuneita untuvikkoja. Mutta nyt onkin jo monella muulla linnulla maastopoikasia, jotka usein oleilevat varsin näkyvillä paikoilla luottaen suojaväritykseensä. Näitä lintuvanhemmat käyvät vielä syöttämässä, harventaen hiljalleen syöttökertoja, kannustaen niitä hankkimaan itse ravintonsa.

Kuva Pienet poikaset seuraavat tiiviissä ryhmässä emoaan. Kuvissa osa sinisorsa- ja liejukanapoikueista.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti