Umami muualla Facebook

Julkaistu 23. 2. 2018 Teksti Jyrki Leskinen, kuvat Jyrki Leskinen 2 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

Peloton punarinta

Arkiston aarre vuodelta 2015: Pieni nappisilmä lintu keikkuu kuusen oksilla, käy välillä maassa, ja lennähtää aidalle. Se poseeraa pitkän aikaa paikoillaan, ja tarkkailee lähellä olevia ihmisiä. Sitten se käy nappaamassa linturuokinnalta jyvän, ja lennähtää kuusen katveeseen sitä syömään.

Lintu elää varsin piilottelevasti, mutta voi myös olla yllättävän rohkea ja luottavainenkin. Näin varsinkin ne yksilöt, jotka jäävät talvehtimaan maahamme. Talvi pakottaa säästämään energiaa, jolloin ne eivät pakene tai lymyä puiden ja pensaiden katveessa niin hanakasti, kuin kesällä.

Kaunis pallero

Punarinta (Erithacus rubecula) on olemukseltaan hellyttävän näköinen: Pieni, talitiaisen kokoinen, lyhytpyrstöinen, pyöreäpäinen lintu, jonka keho on palleromainen, jalat pitkähköt, ja joka tuijottaa suurilla, tummilla nappisilmillään uteliaasti. Linnun väritys on myös kaunis; selkäpuolelta ruskehtava, usein hieman siniharmaan sävyinen, naama ja rinta ruosteen-, tai oikeammin oranssin punertavat. Tuo sieppoihin kuuluva pikkulintu syö pääasiassa hyönteisiä ja maanpinnan muita pikkueläimiä, mutta sille kelpaa myös marjat, hedelmät ja varsinkin talvella pähkinämurska sekä jotkin rasvaiset siemenet. Se myös hyödyntää muiden eläinten ruokailusta jääneitä tähteitä, esimerkiksi kalanpaloja.

Punarinta 03 vs2 pieniPunarinta 01 vs2 pieni

Kuva Ohut- ja pitkäjalkainen, pyöreähkö, sekä lyhytpyrstöinen lintu on kuin kahden tikun varassa nököttävä koristepallo.

Sävelkorva kohdallaan

Vaikka punarinnan yleisimmin kuultu ääni on terävä ja lyhyt tikitys, on se myös melkoisen hyvä laulamaan. Sen kaunista, vienoa laulua kuulee etenkin hämärän aikoihin, joka usein kuuluu alkukesän illan viimeisimpänä linnunlauluna. Laulua on usein kuvattu hopeisten tiukujen helinään; punarinnan laulun voit kuunnella tästä. Punarinta on myös Englannin kansallislintu, siellä sen nimi on European robin tai pelkkä robin.

Punarinta05 vs2 pieniLintu06 vs2 pieni

Kuva Joitakin punarintoja jää maahamme talvehtimaan paikkoihin, missä niille riittää ravintoa, kuten vakituisille lintujen talviruokinnoille. Punarinnalla voi olla kaksikin poikuetta kesässä. Poikanen on tasaisen ruskeasävyinen, rinnassa vain aavistus punertavaa.

Yllättävän yleinen lintu

Punarinta on yksi maamme runsaslukuisimpia lintuja, pesimäkannaksi on arvioitu yhdestä reiluun kolmeen miljoonaan paria. Laji on levittäytynyt kaikkialle kuusivaltaisiin metsiin Metsä-Lappia myöten. Lintu talvehtii pääasiassa Välimeren maissa, mutta aina joitakin yksilöitä jää talvehtimaan myös meille. Lintu muuttaa yöllä, joten ehkä sen vuoksi sitä ei juuri muuttoaikaan havaita. Pesänsä se tekee maahan, kannonkoloon tai puun juurakkoon, ja joskus ensimmäistä poikuetta ehtii vielä seurata toinenkin kesän aikana.

Punarinta 02 vs2 pieni


Aiheet: , , , , ,

2 kommenttia

  1. Paras lintu! Pakkasta

    Paras lintu! Pakkasta odottaa ruokaa.On rohkea.Ja ääni! :)

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    jep

    4. 2. 2015 10.58

  2. hei mökkimme pihapiirissä

    hei mökkimme pihapiirissä pompii punarinta eikä osaa lentää pärjaakö lintu tästä eteen päin omillaan

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    arska

    26. 8. 2016 19.27

Kirjoita kommentti