Umami muualla Facebook

Julkaistu 24. 10. 2013 Teksti Jyrki Leskinen, kuvat Jyrki Leskinen Yksi kommentti Luonto ja vapaa-aika

Syyskelit, masentavaa aikaako?

Syksyn sateet ja kostean koleat ilmat eivät ole este lähteä ulos luontoon. Kun pukeutuu asianmukaisesti, voi huonollakin ilmalla nähdä ja kokea kaikkea mukavaa, jos ei muuta niin maisemat ainakin näyttäytyvät erilaisina. Ja mikä tärkeää, tulee liikuttua ulkona, josta saa virtaa pimeneviin iltoihin.

Kameran kanssa luonnossa liikkuvalle parhaita hetkiä ovat ne, joissa ilmassa on tapahtumassa joku muutos. Kun harmaan ja sateisen päivän päättää kirkastuva keli ja pilvet repeävät vaikka vain toviksi, on maisemakuvaajalla hetkensä. Laskevan auringon lämminsävyinen valo muuttaa maiseman sävyt pehmeän lämpimiksi, ja pilvien väleistä siivilöityvät valonsäteet luovat ylimaallisen tunnelman. Sama toimii myös toisin päin, kun taivaan kannella purjehtii esiin synkät pilvet, voi maisema esittäytyä aivan erikoisen hienossa valossa, joihin pilvet tuovat dramatiikkaa.

Kuva Harmaan ja sateisen päivän iltana sää oli muuttumassa kirkkaammaksi. Kaukana horisontissa siintää jo pilvetön taivas, vaikka pilviverho vielä lepäsi raskaana meren yllä. Laskevan auringon säteet siivilöityvät pilvenreunan takaa.

Harmaa taivas ja sateinen keli

Tasaisen harmaa taivas tai hyytävän vihmova vesisade syksyllä voi tuntua masentavalta, mutta niissäkin on oma viehätyksensä.  Ja sateen tauottua vaikka hetkeksikin, saa näillä keleillä hienosävyisiä, varjottomia kuvia. Harmaa taivas on kuin valtava tasovalo, se tuottaa tasaista, varjotonta valoa, joka toistaa luonnon värisävyt kylläisinä. Kuvaajan kannattaa silloin keskittyä luonnon yksityiskohtien kuvaamiseen ja välttää taivasta kuva-alassa, koska tällöin kuva joko alivalottuu tai valotusta korjattaessa sävyt muuttuvat latteiksi.

Kuva Kaksi näkemystä samasta koivikosta, jotka kuvattu tihkusateisessa ja harmaassa säässä. Ensimmäinen on kuvattu normaalilla laajakulmaobjektiivilla ja toinen superlaajakulmaisella kalansilmäobjektiivilla, mutta lähelle samaa efektiä päästään käyttämällä myös normaalia laajakulmaobjektiivia, jollainen on useimmissa kännykkä- ja pokkarikameroissa sekä usein myös paketoituna järjestelmäkameratarjoukseen ns. kittilinssiksi. Suoraan harmaata taivasta vasten kuvattaessa täytyy ylivalottaa kuvaa reippaasti.

Tuulinen sää

Syysmyrskyn voima kannattaa ehdottomasti kokea meren tai ison järven rannalla. Kun rantakalliolla on tuulen vuoksi hankala seistä suorassa, aallokko vyöryy väkevästi päin rantakallioita ja pärskeet lentävät sumuna korkealle ylöspäin, on siinä jotakin alkukantaista viehätystä. Myöhemmin, kun tuuli tyyntyy, jäävät vielä mainingit, jotka nekin ovat upeita. Myrskysäät tuovat dramatiikkaa luontoon, josta siten saa myös erinomaisia kuvia.

Kuva Pilvisellä ja tuulisella säälläkin voi sekä ulkoilla, että kuvata. Vasemman kuvan etualaa on valaistu salamalla sävyjen esiin saamiseksi ja vastapainoksi taustan sinisyydelle. Toisessa kuvassa meri on kuvattu rantalepikon takaa, meri kuohuu ja taustalla laskeva aurinko luo punertavaa kajoa pilvien välistä.

Sumu

Ehdottoman hienoja elämyksiä luonnossa liikkumiseen tuo sumuinen sää. Kaikki värit muuttuvat pastellin sävyisiksi ja ääriviivat ovat pehmeitä. Äänetkin tuntuvat vaimenevan, luonto hiljenee sumussa. Elämää voi kuitenkin nähdä siellä täällä, jos on tarkkaavainen. Kuvaajalle sumusäät tuovat aivan omanlaisen elementin ja mahdollisuuden saada erilaisia kuvia. Sumun olemuksen saa parhaiten esille, kun kuvassa on kolmiulotteisuutta, jossa etualalla on riittävän lähellä joku pääkohde. Pehmeä, kontrastiton näkymä voi olla hieman hankala automaattitarkennukselle, myös siksi etualalle kannattaa valita joku selkeästi erottuva kiintopiste.

Kuva Sumussa kuvatessa kannattaa valita etualalle jokin selkeästi erottuva pääkohde, joka tuo kolmiulotteisuutta ja kontrastia kuvaan, muuten kuvasta tulee melko lattea. kameran automaattitarkennus voi myös temppuilla, siihenkin auttaa etualan selkeästi erottuva pääkohde.

Lumi- ja räntäsade

Kun tuulettomalta loppusyksyn tai alkutalven taivaalta alkaa tippua isoja, pehmeitä lumihiutaleita ja maa sekä puiden oksat peittyvät valkoiseen harsoon, monen tekee mieli lähteä ulos. Eikä ihme, sillä varsinkin kaupungin pikkukadut ja puistomiljööt näyttäytyvät silloin varsin pittoreskeina. Mutta myös silloin, kun tuulee, ja taivaalta vihmoo lunta tai räntää, voi luonto näyttäytyä omalla tavallaan erilaisen kauniilta. Silloin voi saada hienoja kuvia esimerkiksi eläimistä, rakennuksista, puistoista ja monumenteista. Eikä puistoissa ja nähtävyyksien äärellä ole iänikuista tungosta kuvaajan riesana.

Kuva Puolipilvisenä hyisen kylmänä syysiltana rannan mänty vastavalossa luo dramaattisen vaikutelman. Mustarastaan yllätti räntäsade.


Aiheet: , , , , ,

Yksi kommentti

 1. Vau, mitä kuvia

  Vau, mitä kuvia taas! Kiitos Jyrki!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Liisa

  24. 10. 2013 23.15

Kirjoita kommentti