Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 5. 2018 Teksti Kati Tuomola Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Herkkien oopperoiden syntysijoilla

Massa-Carrarasta, marmorialueelta matka jatkuu Viareggioon, johon Versilian rannikkoalueen 24 kilometrin pituinen hiekkaranta päättyy.

Täällä hotellit ovat mitä kauneimpia belle-époque -rakennustyylin edustajia, toiset vanhoja huviloita tai palatseja toiset alun perinkin hotellirakennuksia.

Mutta rannikolla näiden kahden rantakaupungin väliin mahtuu Italian ylellisen ja kiihkeän kesän kohokohtien tapahtumat.

Viareggio on kaunis kaupunki.

Viareggio on kaunis kaupunki.

Markkinapäivä vetää väkeä

Kuuluisia paikkakuntia ovat Forte dei Marmi, Marina di Pietrasanta ja Lido di Camaiore. Näiden alueiden rannoilla ovat Italian kuuluisammat yökerhot, näytösteltat ja huvittelukeskukset korttipelisaleineen. Esiintyjien joukossa on aina Italian kuuluisimmat ja myös kansainvälisimmät nykymusiikin esittäjät ja näyttämötaiteilijat. Tällä rannalla perinteisesti valitaan Miss Italia, täällä on Italian kuuluisat karnevaalit vaunuineen ja naamiaisasuineen, ja mikä on myös huomionarvoista, Viareggion karnevaalit poikkeavat Venezian karnevaaleista, jotka pikemminkin ovat naamiaiset upeasti koristeltuine naamioineen ja hovipukuineen 1700-luvun tyyliin. Yöjuhlinta vaatii myös pikkusuolaista. Eräs tunnettu pizzeria myy kalliilla hinnalla palan pizzaa, jota moni juhlavassakin asussaan syö jalkakäytävän kivetyksellä.

Viareggion karnevaalit.

Viareggion karnevaalit.

Kun hiekkaranta päättyy, ranta syvenee ja sen eteläpäässä on Burlamacca-kanaali.  Sen suulla on huviveneiden satama sekä näiden veneiden korjaus- ja talvitelakat. Luccan kaupunkivaltion hallintokauden aikana 1500-luvun puolessa välissä rakennettiin tämä kanaali Arno ja Serchio jokien vesistä alueen vesihuoltoa varten. Viareggio sai kaupunkioikeudet v.1820 ja nykyisin siellä on noin 56 000 asukasta.  Viareggio sopii erinomaisesti rantalomakohteeksi. Sen hiekkaranta on 100-200 m leveä ja hiekka on tasaisesti hienoa. Täällä ei koskaan sada lunta. Alue onkin Italian ensimmäisiä rantalomakohteita ja sen perustamisvuosikin on tiedossa: v. 1861. Se on myös eräs Toscanan alueen tärkeimmistä kalastus-paikoista. Saaliiksi voi hyvinkin saada ankeriasta, haukia ja suutaria.

Versilian hiekkarannat kutsuvat

Versilian hiekkarannat kutsuvat

Aurinkovuoteet kutsuvat.

Aurinkovuoteet kutsuvat.

Nuorisoa aurinkorannikolla.

Nuorisoa aurinkorannikolla.

Kaupungin pääkadut kulkevat rinnakkain meren rantaviivan kanssa pohjois-etelä suunnassa. Katuja reunustavat palmut, oleanterit, tamariskipuut, kauniit hotellit ja huvilat sekä monet liikkeiden reunustamat piazzat. Toriaukeamat muistuttavat kulkijaa merkkihenkilöistä, jotka ovat vaikuttaneet koko Italian historiaan tai länsimaiseen kulttuuriin. Tällaisia nimiä ovat Italian kansallisuusaatteen isä Giuseppe Mazzini ja Italian yhdistymisen sotasankari Giuseppe Garibaldi tai alueella eläneet taitelijat kuten säveltäjä Giacomo Puccini ja runoilija Percy B. Shelly. Rakennuksista kuuluisin on Villa dei Borbone muistuttamassa Bourbonien hallinnasta.

Viareggiosta matka taittuu hurmaavaa lehmusten kattaman tietä pitkin. Tämä sydäntä sykähdyttävä romanttinen tie on nimeltään Viale dei Tigli, Lehmuskuja. Se on noin 9 km pitkä ja koko matkan tien molemmin puolin lehmusten korkeat oksat kaareutuvat sen ylle vihreäksi holvikatokseksi. Tien päässä on Massaciuccoli-järvi samannimisellä suoalueella.

Puccininin upea huvila.

Puccininin upea huvila.

Ihana Lehmuskuja vie Torre del Lago Pucciniin, säveltäjä Giacomo Puccinin (1858 – 1924) huvilalle. Puccini syntyi Luccassa musiikkisukuun. Maestron huvila ja koti on jätetty entiselleen ja siellä säilytetään myös suurinta osaa hänen tuotannostaan. Yksi huoneista on muunnettu kappeliksi, jossa pidetään hauta-arkkua. Sen arkkitehtinä oli Vicenzo Pilotti, kuvanveistäjänä Antonio Maraini ja koristetaiteilijana Adolfo de Carolis.

Säveltäjän kunniaksi ja muistoksi kesäisin Massaciccoli-järven rannalla, aivan Torre del Lago Puccinin kupeessa, esitetään jokin Puccinin oopperoista. Giacomo Puccinin säveltämät oopperat ovat Le Villi (1884), Edgar (1889), läpimurtoteos Manon Lescaut (1893), La bohème (1896), Tosca (1900), Madame Butterfly (1904), La fanciulla del West, Lännen tyttö (1910), La rondine, Pääskynen (1917), triptyykki (1918) osat Il tabarro, Viitta, Suor Angelica, Sisar Angelica ja Gianni Schicchi sekä kesken jäänyt Turandot, jonka Franco Alfano sävelsi loppuun (1926). Vuosiluvut kertovat oopperan ensiesityksen ajankohdan.

Veijo Murtomäki kirjoittaa Puccinin merkityksestä seuraavaa:

” Puccini oli viimeinen merkittävä italialainen oopperasäveltäjä, jonka teoksissa yltiöromanttinen tunneilmaisu yhdistyy aiheiden realistisuuteen sekä eksotiikkaan; samalla hän on musiikillisen verismin pääedustaja. Vahvan dramaattisuuden à la Verdi sijaan Puccinin oopperakäsitys perustuu lauluun ja melodisuuteen oopperan pääelementtinä: sentimento on pinnalla, ja pyrkimyksenä on kuulijoiden saattaminen kyynelehtivään tilaan.”

”Musiikkituokion” jälkeen Massaciuccoli -järveltä, Torre del Lago Puccinista, jatkamme matkaa kohti etelää, Ihmeiden aukiolle…

Lue myös http://umami.fi/vapaa-aika/mervi/nauti-lomasta-…alo-toscanastanauti-lomasta-vuokraa-talo-toscanasta/


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti