Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 6. 2008 Teksti Kati Tuomola, kuvat Kati Tuomola Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Slovenia – suosittu matkakohde

Slovenia kiinnostaa nyt yhä useampia matkakohteena. Maa on vielä toistaiseksi turistille suhteellisen edullinen lomakohde. Slovenian rehevät metsäiset maisemat ja upeat Adrianmeren rannat miellyttävät suomalaisia matkailijoita.Lehteviä ikimetsiä

Slovenian pohjoisosassa ovat Juliaaniset Alpit, joiden rinteillä lasketellaan talvella. Itäinen osa on suurten metsien peitossa, vihreänä ja raikkaana. Jopa noin kolmas osa maan pinta-alasta on metsien peitossa, joista osa on suurista tammista, saarnista ja pyökeistä koostuvia ikimetsiä. Sloveniassa onkin Suomen ja Ruotsin jälkeen Euroopassa eniten metsiä suhteessa maan pinta-alaan. Maisema kuitenkin poikkeaa Pohjoismaista ollen hyvin keskieurooppalainen ja itäiseen Keski-Eurooppaan Slovenia kuuluukin.

Terveyslähteet houkuttelevat matkailijoita

Sloveniassa on toinenkin merkittävä luonnonrikkaus, josta kannattaa nauttia, nimittäin terveyslähteet. Tällaisten lähteiden ympärille on rakennettu ensiluokkaisia kylpylöitä, joiden eriasteisissa altaissa – kylmästä kuumaan – voi uida, kellua ja saada vesihierontaa sekä hemmotella itseään aromaterapialla intialaiseen tapaan. Vettä tullaan myös juomaan sen sisältämien tärkeiden mineraalien, esim. magnesiumin vuoksi.

Pääkaupunki Ljubljana

Keskellä maata sijaitsee pääkaupunki, n. 300 000 asukkaan Ljubljana. Vanhan kaupungin tyyli on hyvin itävaltalaisvaikutteinen ja monin paikoin Slovenian kuuluisamman arkkitehdin Plečnikin käsialaa. Kaupunki sykkii miellyttävästi Ljubljanica-joen molemmin puolin. Lisäksi joen toisella rannalla sadat kukka- ja hedelmäkojut elävöittävät sitä.

Tippukiviluolat ovat aivan must

Luonnonnähtävyyksistä kuuluisin lienee Postojnan tippukiviluolat. Paikka on ehdoton ”must”. Osa Slovenian maastoa on kalkkikivialuetta, karstimaata. Maan pinnalla kasvaa tiheää macchiapensaistoa, joka hämmentää karuutensa vuoksi, mutta maan sisällä on useita kilometrejä uskomatonta tippukiviluolastoa. Turistikierros on n. 5 km. Matka maan uumenissa ei rasita, sillä osa kuljetaan luolajunalla ja osa jalan. Luolassa on elämää ja sen kuuluisin asukki on olmi (Proteus anguinus), sokea salamanteri.

Adrianmeren iloista rantaelämää

Adrianmeren rannikolle ei ole pitkä matka Postojnasta, ja näin vielä neljäs luonnon elementti, iloinen meri- ja rantaelämä, antavat matkailijalle uusia, virkistäviä elämyksiä. ”Ruusujen kaupunki” Portoroz myötäilee n. 5 km pitkänä hotelli- ja turistirantana Adrian meren rantaviivassa kiinni. Kaupungin pohjoisosassa se lopulta yhtyy venetsialaistyyliseen vanhaan ja hyvin hurmaavaan satamakaupunkiin Piraniin.

Monimuotoinen ruokakulttuuri

Kun maassa on niin monta luonnon antamaa eri ilmettä, on selvää, että myös ihmiset ja ruoka ovat erilaisia eri alueilla. Nykyslovenialaiset ovat slaavilainen kansa ja Slovenian kieli on slaavilainen kieli. Rannikolla, jossa läpi historian on ollut varsin kiinteä yhteys ja vuorovaikutus Italian kanssa, näkyy ja kuuluu myös italian kieli.

Ruoka on yleensä hyvää. Itäisen Keski-Euroopan ruokakulttuuri tuntuu ja maistuu. Slovenian keski- ja itäosissa esim. gulassi on hyvin tavallinen ateria. Possun kokolihaa käytetään vartaissa ja kyljyksinä. Paikalliset, erikoisesti maustetut jauhelihakebapit ovat herkullisia. Ilmakuivattu kinkku on tyypillinen pikkusuolainen tai alkupala. Kalaa saa runsaasti ja meren rannalla voi herkutella kaikilla meren antimilla kuten ostereilla, simpukoilla, taskuravuilla ja monilla kalalajeilla.

Viiniäkään ei pidä unohtaa. Viiniviljelykset ovat monesti kukkuloiden rinteillä, missä vain ilmasto ja maapohja sen sallivat. Viinilajikkeissa on monia yleisesti tunnettuja sekä lisäksi malvasia (malvazija).

Faktaa Sloveniasta

Slovenia itsenäistyi vuonna 1991 ja on vaurastunut nopeasti. Vuonna 2004 Slovenia liittyi EU:hun ja jo samana vuonna siitä tuli myös Naton jäsenmaa. Talous on kehittynyt EU:n vaatimusten mukaisesti ja v. 2007 lähtien maksuväline on euro. Lisäksi maa liittyi Schengenin sopimukseen v. 2007 eikä rajamuodollisuuksia näin ollen ole mm. Italian kanssa.

Kiinnostuitko Slovenian-matkoista?

Katso linkki http://www.olympia.fi/kaukoretket/journeys.asp?journeyID=346


Kirjoita kommentti