Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 12. 2017 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Enkelikello helisee joulua

Lapsia ovat kymmeniä vuosia viehättäneet  kynttiläkellot eli enkelikellot. Se on pöydällä pidettävä joulukoriste, jossa kynttilänliekkien aiheuttama ilmavirta kilisyttää kullanvärisiä, kehässä pyöriviä soittajaenkeleitä.

Aikaisin tunnettu patentti enkelikellolle vuodelta 1905 kuului Walter Stockille, saksalaisessa leikkikaluyhtiössä nimeltä Adrian & Stock. Saksalaiset enkelikellot valmistettiin yleensä läkkipellistä. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen ruotsalaisvalmisteiset enkelikellot yleistyivät niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin.  Englanniksi enkelikellojen nimi on Angel Chimes. Ruotsalaisen enkelikellon muotoilu oli yksinkertaisempi ja esteettisempi  kuin saksalaisen ja valmistusaineena käytettiin messinkiä.

Suomessa pöytämallisia enkelikelloja valmisti vuodesta 1955 alkaen 1960-luvun lopulle saakka K.A.Weiste Oy, joka toimitti niitä myyntiin vuoteen 1986 saakka, aluksi ruotsalaisvalmisteisina, sitten Kiinassa tehtyinä.

K. A. Weiste Oy on Helsingin Pukinmäessä vuodesta 1926 toiminut joulukoristeisiin erikoistunut yritys. Se on Euroopan vanhimpia joulukoristevalmistajia, ja nykyisin Pohjoismaiden ainoa.

Ulkomailla valmistettuja enkelikelloja löytyy nykyäänkin kaupoista joulun edellä. Ainakin Pentikillä on ollut enkelikello jouluvalikoimissaan.

Joulukoristeiden valmistaja K.A. Weiste Oy myi enkelikelloja Kynttiläkellot-nimikkeellä 1950- ja 60-luvuilla.

Meille 1950-60- luvun lapsille enkelikellojen helinä on sitä ainoaa oikeaa joulukellojen kilinää. Se kuuluu ehdottomasti joulunodotukseen!


Kirjoita kommentti