Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 12. 2014 Teksti Liisa Wilska 5 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

Hyvää tapaninpäivää!

Tapaninpäivä eli toinen joulupäivä on ensimmäisen marttyyrin Stefanoksen ja hänen myötään kaikkien marttyyrien muistopäivä.  Tapaninpäivä on todennäköisesti joulua paljon vanhempi juhlapäivä, jo ajalta ennen kristinuskoa. Siihen viittaa se, että tapaninpäivää, 26. joulukuuta on pidetty myös hevosten ja hevosmiesten päivänä.

Kun Suomessa joulupäivänä on perinteisesti käyty kirkossa mutta  muuten oltu hiljaa aloillaan, on tapanina lähdetty iloisesti reellä ja hevosilla tapaninajoon.  Rekiretket tehtiin joukolla ja joulun hiljaisen hartaan tunnelman jälkeen nuoriso ja vanhempikin väki huristeli innoissaan kylänraitteja. Varhain heränneet tapaninajajat ajoivat talosta taloon ja Itä-Suomessa päin herättivät talonväen kysymällä kestityksen toivossa: “Onko Tahvana talossa?” Jos Tahvana oli kotona, se oli merkkinä siitä, että vieraat olivat tervetulleita, ja heille tarjottiin tahvanaa eli viinaryyppy.

The Demidoff Altarpiece: Saint Stephen

Pyhä Stefanos Carlo Crivellin maalauksessa vuodelta 1476. Kolme kiveä kuvaa hänen kuoliaaksikivitystään.  Maalaus on osa alttaritaulua, joka on alunperin ollut San Domenicon kirkossa Ascoli Picenossa, Italiassa. Sitä on kutsuttu ”Demidovin alttaritauluksi”, koska se on myöhemmin kuulunut prinssi Anatoli Demidovin taidekokoelmiin.

Tapaninpäivä on joulun tavoin yhdistelmä monesta juhlasta. On arveltu, että germaaniset kansat ovat keskitalvella viettäneet ikivanhaa, pakanallista hevosjuhlaa uhriaterioineen ja kilpa-ajoineen. Jotta vanha  juhla olisi saatu nivotuksi kristilliseen jouluun, annettiin pyhälle Stefanokselle – Tapanille – hevosmiehen ominaisuuksia ja häntä alettiin pitää hevosten suojelijana. Näin oli helpompi siirtyä pakanallisen hevosjuhlan vietosta juhlimaan pyhää Tapania. Vanhan hevosjuhlan jäänne näkyy kuitenkin vielä tapaninajelussa ja kenties tapaninpäivän ravikilpailuissakin. Ruotsalaisessa jouluperinteessä Tapanista on tullut “Staffan stalledräng”, josta yksi Lucianpäivän vanhoista balladeista kertoo. Kansanperinteessä marttyyri Stefanos on muuttunut kuningas Herodeksen tallirengiksi.

Pyhää Tapania esittävä puuveistos Knivstan kirkosta Upplannista, Ruotsista.

Pyhää Tapania esittävä puuveistos 1300-luvulta. Se on sijainnut Knivstan kirkossa Upplannissa, Ruotsissa.

Englannissa tapaninpäivää kutsutaan nimellä Boxing Day. Nimi ei suinkaan viittaa nyrkkeilyyn, niinkuin joskus luullaan. Viktoriaanisella ajalla tuli tavaksi, että säätyläisperheissä palvelusväki sai isäntäperheiltään tapaninpäivänä lahjoja, “boxes“,. Laatikoissa saattoi olla myös rahaa tai ruokaa. Huolehdittuaan isäntäväen joulunvietosta palvelijat saivat tapanina vapaapäivän ja lähtivät nämä lahjalaatikot mukanaan viettämään sitä sukulaistensa luokse. Myös kirkoissa kerättiin tapaninpäivänä kolehteja ja rahalajoituksia köyhille.


Aiheet: , , , , , , , , ,

5 kommenttia

 1. Hauskaa Tapaninpäivää Kaikille

  Hauskaa Tapaninpäivää Kaikille

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  katju

  26. 12. 2014 5.22

 2. Aurinko on joka

  Aurinko on joka päivä uusi. (Herakleitos)

  HAUSKAA TAPANINPÄIVÄÄ

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Morgan Kane

  26. 12. 2014 6.25

 3. Hauskaa Tapania

  Hauskaa Tapania

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  tupu

  26. 12. 2014 6.53

 4. HAUSKAA TAPANINPÄIVÄÄ

  HAUSKAA TAPANINPÄIVÄÄ

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  jartsa

  26. 12. 2014 9.54

 5. mukavaa tapaninpäivää!

  mukavaa tapaninpäivää!

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  hiss

  26. 12. 2014 10.34

Kirjoita kommentti