Umami muualla Facebook

Julkaistu 20. 12. 2017 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Ihana jouluruusu

Kaunis ja herkkä jouluruusu eli Helleborus on viime aikoina noussut meilläkin suosituksi joulukukaksi. Se on hieman arvokkaampi kukka, mutta vastineeksi ilahduttaa pitkään ja on helppohoitoinen.

Jouluruusu ei oikeasti ole ruusu ollenkaan vaan monivuotinen perenna, joka on leinikkikasvien (Ranunculaceae) sukua. Lajeja suvussa on noin 20. Meillä joulukukkana myytävä kukka on nimeltään vaaleajouluruusu (Helleborus niger). Vaaleajouluruusu kasvaa luonnonvaraisena Alpeilla. Englanninkielinen nimi ”Christmas Rose” tarkoittaa juuri tätä lajia.

Jouluruusun latinankielinen nimi Helleborus tarkoittaa sanasanaisesti ”tappavaa ruokaa”. Nimitys ei ole turha, koska jouluruusu on myrkyllinen. Kasvia käsiteltyään kannattaa pestä kädet tai käyttää suojahansikkaita. Lemmikeille kasvi ei ole vaaraksi, mutta myrkyllisten juurien syöminen voi olla kohtalokasta. Voimakkaan vaikutuksensa vuoksi jouluruusua käytettiin ennen lääkekasvina hermosto- ja mielisairauksien hoitoon. Nykyisin tiedetään myös, että jouluruusu sisältää sydäntä vahvistavia glykosideja, jotka muistuttavat sormustinkukan (Digitalis purpurea)  glykosideja. Jouluruusua onkin käytetty myös sydänlääkkeenä. Maaseudulla jouluruusun avulla ennustettiin seuraavan vuoden säätä. Jouluruusun juuriuutetta käytettiin myös nuuskan ja aivastuspulverin valmistamiseen.

Tässä hiukan tietoa ja ohjeita jouluruususta:

•Jouluruusua on saatavilla lokakuusta toukokuulle saakka.
•Jouluruusu kukkii sisätiloissa 4-6 viikkoa.
•Älä anna kukan kuivua ja pidä se valoisassa ja mieluiten viileässä paikassa.
•Jouluruusun kasvatus kestää noin 1,5 vuotta – siksi se on vähän arvokkaampi kukka.
•Jouluruusu on pitkäkestoinen; se säilyttää pitkään valkoiset terälehtensä, joihin kehittyyy hienostunut harmahtava sävy.
Kasvi viihtyy sisällä viileässä ja saattaa kuivahtaessaan ”painua makuulle”, mutta nostaa itsensä jälleen pystyyn.
•Jouluruusu on monivuotinen perenna, sen voi istuttaa ulos pakkasten mentyä ja se kukkii keväisin.
Kasvi istutetaan puolivarjoisaan tai varjoisaan paikkaan. Se menestyy myös pensaiden alla. Vettä läpäisevä, ravinteikas ja kuohkea multamaa on lajille suotuisin. Jouluruusu on talvenarka ja sen juuristo kannattaa puutarhassa suojata esimerkiksi havuilla talvikuukausiksi.
•Älä lannoita sisällä olevaa jouluruusua.  Jouluruusu on myrkyllinen.

 


Kirjoita kommentti