Umami muualla Facebook

Julkaistu 20. 12. 2019 Teksti Liisa Wilska 3 kommenttia Luonto ja vapaa-aika

Ruotsalainen joulu

Joulunvietto Ruotsissa on pakanallisten riittien, viikinkijuhlien, kristillisten traditioiden, kansanperinteen metsänhenkien, eteläeurooppalaisten pyhimysten, saksalaisten tapojen ja amerikkalaisten virvoitusjuomamainosten sekoitus. Ehkäpä joulun juhlinta onkin siksi niin runsasta ja mahtipontista.

Joulun juhlallisuudet aloitetaan jo marraskuun puolivälissä ja ne päättyvät vasta tammikuun puolivälissä. Monen mielestä joulusesonki alkaa, kun NK:n tavaratalot paljastavat joulunäyteikkunansa marraskuun kolmantena sunnuntaina.

Joulupöydät

Syömisellä ja juomisella on keskeinen asema ruotsalaisessa joulunvietossa, ja loistavien juhlien juuret ovat pohjoismaisissa aasajumalien mystisissä pidoissa Valhallan juhlapöytien ympärillä.  Sydäntalven uhrijuhla (midvinterblot) oli jättimäinen viikinkijuhla, jonka tarkoituksena oli juhlia sitä, että vuoden pimein aika oli viimeinkin ohitettu. 
 
Marraskuun loppupuolella katetaan eri puolilla maata oleviin ravintoloihin, kestikievareihin, saaristolaivoihin, linnoihin ja kartanoihin tuhansia joulupöytiä ”julbord” sekä lounas- että päivällisaikaan.

Ruotsalainen joulupöytä

Glögintuoksuiset joulumarkkinat

Samaan aikaan alkavat glögijuhlat ja joulumarkkinat. 
 
Joulumarkkinoilla myydään kaikkea käsitöistä piparkakkuihin, Lucia-pulliin, glögiin, kotitekoiseen suklaaseen, sinappiin, marmeladiin ja muihin herkkuihin. Useimmat markkinat ovat avoinna jokaisena viikonloppuna, jotkut joka päivä jouluun asti. 
 
Suurimmat ja tunnetuimmat joulumarkkinat järjestetään Tukholman Skansenilla ja Vanhassa kaupungissa sekä Göteborgin Kronhusetissa ja Lisebergin huvipuistossa.

Lucian päivä

Lisäbonuksena joulun alla on Lucian päivä, jota juhlitaan koko maassa. Pimeässä ennen aamunkoittoa 13. joulukuuta nuoret ihmiset kulkevat kulkueessa laulaen, valkoisiin, kantapäihin asti ulottuviin pukuihin pukeutuneina. Kulkuetta johtaa Lucia-neito kynttiläkruunu hiuksissaan. 
 Myös kirkoissa ja konserttisaleissa voi nähdä valtavia Lucia-kulkueita, ja päiväkodeissa sekä kouluissa järjestetään omia versioita.

Joulutonttu vierailee

Tukeva,  punainen joulutonttu – joka Suomessa tunnetaan joulupukkina – vierailee ruotsalaisissa kodeissa iltapäivällä ja aloittaa käyntinsä kysymällä: ”Onko täällä kilttejä lapsia?” Haddon Sundblom (jonka äiti oli ruotsalainen) piirsi  leppoisan joulutontun Coca Colan mainokseen vuonna 1931, todennäköisesti  Jenny Nyströmin tonttukuvien innoittamana. 
 
Joulutontun vierailu päättyy siihen, että hän saa maistaa joulupuuroa. Tämä tapa on peräisin ajalta, jolloin ruotsalaiseen kansanuskomukseen kuuluivat keijut, noidat, tontut ja muut olennot, ja jokaisella kodilla uskottiin olevan oma kotitonttunsa suojelijanaan. Kotitonttu sai aina puuroa jouluna – muuten taloa kohtasi epäonni.

Jenny Nyström loi piirroksissaan ja maalauksissaan ruotsalaisen joulutontun perustyypin

Joulunvietto

Kuten Suomessa, joulunvietto käynnistyy Ruotsissa jouluaattona 24. joulukuuta. Joulukuusi seisoo kodeissa paraatipaikalla lahjat juurellaan. Huolellisesti pakattujen, joulurunoin (julrim) somistettujen pakettien vieressä on oljesta tehty pukki, joka pohjautuu saksalaisiin tapoihin. 
 
Ruotsalainen tapa laulaa yhdessä iloisia joululauluja ja tanssia kuusen ympärillä on kuvattu koko komeudessaan Ingmar Bergmanin Oscar-palkitussa elokuvassa Fanny ja Alexander.

Joulupäivänä 25. joulukuuta jotkut menevät aikaisin aamulla joulukirkkoon (julotta).  Sekä joulupäivä 25.12. että tapaninpäivä 26.12. omistetaan juhlien jatkamiseen: syödään lipeäkalaa ja muita jouluruokia, käydään elokuvissa, tehdään pitkiä kävelyretkiä ja tavataan vanhoja ystäviä. 
 
Heti joulun jälkeen monet ruotsalaiset matkustavat tuntureille. Sälenin, Vemdalenin ja Åren kaltaiset hiihtopaikkakunnat ovat lähes täynnä vuoden ensimmäisellä viikolla.

Joulu Fannyn ja Alexanderin tapaan

 

 

 


Aiheet: , , , , , , , , , ,

3 kommenttia

 1. Mukavaa joulua kaikille.

  Mukavaa joulua kaikille. Pienenä lisätietona voisi mainita että Coca-Cola joulupukin piirtäjän Haddon Sundblomin isä oli suomalainen ja kotoisin Ahvenanmaan Föglöstä. Ylpeänä voin todeta että Haddon Sundblom on minun kohtalaisen kaukainen sukulainen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Agneta Okkonen

  21. 12. 2017 6.37

  • Hei Agneta, olipa

   Hei Agneta, olipa hieno uutinen, en ole tiennytkään. Aina ollaan iloisia suomalaisten menestymisestä maailmalla. On aina kivaa myös, kun sukulainen menestyy. Oikein hyvää joulua sinulle! T. Mervi

   Vastaa kommenttiin

   Kirjoittanut

   Mervi Melasniemi

   21. 12. 2017 8.32

 2. Tämä oli mielenkiintoinen

  Tämä oli mielenkiintoinen tieto! Kiitos, Agneta ja hyvää joulua :) Liisa W.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Liisa

  21. 12. 2017 12.43

Kirjoita kommentti