Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 12. 2017 Teksti Liisa Wilska Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Uudenvuodenyössä on taikaa

Uudenvuoden taiat ja tulevan ennustaminen ovat kuuluneet vuoden vaihtumiseen aina. Siirtyminen vanhasta uuteen herättää meissä halun saada tietää tulevista tapahtumista ja jopa vaikuttaa niihin.

Kuvassa englantilaisen Robert Anning Bellin (1863-1933) maalaus ”Kristallipallo”

Uudenvuodenyötä on jo vanhastaan pidetty kohtalokkaana ensimmäisenä yönä, jolloin tuleva vuosi oli vasta muotoutumassa. Kaikki tulevat tapahtumat olivat silloin läsnä ja niihin pyrittiin vaikuttamaan.  Tässä joitakin taikoja, jotka kaikille tutun tinanvalannan ohella ovat kertoneet tulevaisuudesta.

Onnenpeili

Tyhjään huoneeseen asetettiin pöydälle vastakkain kaksi peiliä, toinen vähän toista pienempi ja näiden väliin reunojen kohdalle kaksi kynttilää. Näin peilistä näkyi äärettömyyteen johtava, supistuva kuja. Pöydälle levitetty musta silkkihuivi tai kuolleen peittona ollut valkea liina ja sen päällä oli virsikirja ja vihkisormus. Huoneesta ulos johtavaa ovea ei saanut lukita eikä uuninpeltejä sulkea. Kun sydänyö lähestyi, peiliinkatsoja hiipi paitasillaan tai valkeaan liinaan kietoutuneena pimeään huoneeseen ja sytytti kynttilät, jolloin peilistä näkyi satojen kynttilänliekkien valaisema salaperäinen, päättymätön kujanne. Kujan päässä näkyi enne tulevasta: sormus, kehto, häitä ennustava väkijoukko tai jopa tulevan puolison kasvot.

onnenpeili

Kupeista ennustaminen

x354-q80

Suosittua on myös kupeista ennustaminen. Kotoa etsitään 10–15 pikkuesinettä ja päätetään, mitä kukin symboloi. Nasta voi tietää vaikeutta, euron kolikko vaurastumista, legopalikka jonkin suuren rakennushankkeen alkamista ja pyyhekumi vaikka piinaavien ongelmien laantumista. Sormus taas luonnollisesti tietää uutta rakkautta, tutti vauvaa ja punainen lanka uutta työpaikkaa tai ylennystä.

Esineet laitetaan kahvi- ja teekuppien alle ja kuppeja pyöritellään niin, ettei kukaan enää muista, mitä kunkin alla on. Kukin kääntää sitten kolme kuppia ja ennustaa näin löytyneiden esineiden avulla itselleen seuraavan vuoden tulevaisuuden.

Sika ennustajana. Halko kertoo tulevasta miehestä.

Vanha kansa piti sikaa viisaana eläimenä, ja uudenvuoden yönä sialta käytiin kysymässä tärkeitä asioita. Jos sika röhkäisi, se oli myöntävä vastaus ja jos vaikeni, se oli kielto.

Se joka taas halusi tietää, millainen tuleva aviomies oli luonteeltaan, nouti pimeästä halkovajasta vain yhden halon. Millainen halko käteen sattui, sellainen oli mieskin. Jos tuli kuhmurainen, kiero puu, kiero tuli miehestäkin. Suora puu oli merkki rehdistä miehestä.

Toiveissa pitkiä ja tummia vieraita

Venäjällä puolestaan uskotaan, että mikäli tammikuun 1. päivänä taloon ensimmäisenä astuva vieras on mies, se merkitsee hyvää tulevalle vuodelle. Samanlaisia uskomuksia löytyy myös muista maista. Mikäli vuoden ensimmäinen vieras on nainen tai punapää, hänet on usein syytä hätyyttää tiehensä pahaa onnea tuomasta.

Skotlannissa pitkä, tumma ja komea miesvieras on erityisen tervetullut, varsinkin jos hänellä on tuomisinaan onnenkaluja, kuten suolaa, viskiä tai pala hiiltä. Jos Walesissa ensimmäinen vierailija, jolle ovi avattiin oli nainen ja oven avaaja mies seurasi huono onni. Samoin kävi jos punatukkainen mies oli ensimmäinen vierailija.


Aiheet: , ,

Kirjoita kommentti