Umami muualla Facebook

Julkaistu 28. 3. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat /kuva Moccamaster Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Puhdista kahvinkeitin säännöllisesti

Puhdista kahvinkeittimesi säännöllisesti noin kerran kuukaudessa, koska vesijohtovedestä tulee keittimeen kalkkisaostumaa. Saostuma voi hidastaa keittimen toimintaa ja sillä on vaikutusta myös suodatetun kahvin makuun. Pääset nauttimaan parhaan makuisesta kahvista, kun keitin on kaikilta osiltaan puhdas.

Voit käyttää vesisäiliön puhdistamiseen siihen tarkoitettua kalkinpoistoainetta, jota löydät marketeista. Mutta yhtä hyvin voit puhdistaa keittimesi kotoa löytyvillä aineilla.

Tarkista kuitenkin ensin keittimen mukana tulleesta käyttöohjeesta, onko etikan käyttö puhdistuksessa sallittua.

Puhdista kahvinkeitin näin

1. Irrota kahvinkeitin sähköverkosta, ja pidä huolta ettei vettä pääse kahvinkeittimen sähköosiin pesun aikana.

2. Kaada säiliöön kuumaa vettä, ja aloita kahvinkeittimen puhdistus käyttäen astianpesuainetta ja tiskiharjaa.

3. Huuhdo tämän jälkeen kahvinkeittimen vesisäiliö huolellisesti 2-3 kertaa. Ja keitä tämän jälkeen 2-4 kannullista puhdasta vettä, keittimen läpi. Näin varmistat ettei keittimeen jää jäämiä pesuaineesta.

Kahvinkeittimen puhdistus etikalla

Kahvinkeittimen puhdistaminen etikalla auttaa pääsemään eroon kalkkisaostumista, joita väistämättäkin muodostuu keittimeen. Kalkki kulkeutuu kahvinkeittimeen veden mukana, ja ajan myötä kalkki aiheuttaa saostumia, joista on syytä päästä eroon ennen kuin kalkki tukkii keittimen putket ja pilaa kahvin maun. Kahvinkeittimen puhdistaminen etikalla aloitetaan tekemällä seos vedestä ja etikasta, esimerkiksi suhteessa 30:70 (30 etikkaa). Kaada seos kahvinkeittimen vesisäiliöön, ja laita keittimen virta päälle. Kun noin puolet seoksesta on valunut pannuun, sammuta keittimen virta, ja anna etikan vaikuttaa noin 30 min. Tämän jälkeen virta laitetaan takaisin päälle ja lopunkin seoksen annetaan valua pannuun. Kahvinkeittimen puhdistus etikalla vaatii luonnollisesti myös huuhtelun, jottei etikan makua jää kahviin. Keittimen läpi onkin hyvä keittää ainakin 2-3 täyttä pannullista vettä. Mikäli käytit vahvaa etikka-seosta huuhtelukertoja voidaan tarvita enemmän.

Kahvinkeittimen puhdistus ruokasoodalla

kahvinkeittimen puhdistus ruokasoodalla on myös helppo ja suosittu tapa kahvin jättämien rasvojen poistoon kahvinkeittimestä (sooda ei varsinaisesti poista kalkkia kovinkaan hyvin keittimestä). Sooda ei jätä keittimeen yhtä voimakasta makua kuin esim. etikka, joten ruokasoodaa käytettäessä huuhtelukertoja tarvitaan vähemmän. Kahvinkeittimen puhdistaminen ruokasoodalla aloitetaan liottamalla/sekoittamalla esim. 3 rkl soodaa 1 litraan vettä, ja kaatamalla seos kahvinkeittimen vesisäiliöön. Tämän jälkeen puhdistuksessa toimitaan samalla tavoin kuin etikalla tehtävässä puhdistettaessa; kun puolet seoksesta on valunut pannuun keittimen virta sammutetaan ja seoksen annetaan vaikuttaa noin 30 minuuttia. Vaikutusajan jälkeen keitin käynnistetään uudelleen ja seoksen annetaan valua keittimeen. Kun kahvinkeittimen puhdistaminen ruokasoodalla on saatu tehtyä on aika huuhdella keitin 1-2 kertaa; eli keittää 1-2 pannullista puhdasta vettä keittimissä. Lisäksi keittimessä olevat irto-osat on syytä tiskata käsittelyn päätteeksi.

Kahvinkeittimen puhdistus sitruunahapolla

Kahvinkeittimen puhdistus sitruunahapolla on myös melko yleinen tapa keittimen puhdistukseen. Puhdistus tehdään sekoittamalla 2-3 ruokalusikallista sitruunahappoa litraan vettä. Seos kaadetaan tämän jälkeen keittimen vesisäiliöön ja keitin laitetaan päälle. Kahvinkeittimen puhdistaminen sitruunahapolla on käsittelytapana identtinen verrattuna soodalla ja etikalla tapahtuvaan puhdistukseen; keitin käynnistetään ja kun puolet seoksesta on pannussa keittimen virta katkaistaan puoleksi tunniksi. Vaikutusajan jälkeen virta kytketään jälleen päälle ja loputkin seoksesta valutetaan pannuun. Kahvinkeittimen puhdistus sitruunahapolla vaatii luonnollisesti myös 2-3 huuhtelu kertaa – eli keittimen läpi annetaan valua 2-3 pannullista puhdasta vettä. Käsittelyn päätteeksi keittimen irto-osat on myös viisasta tiskata.

Kahvinkeittimen puhdistus arkena

Kahvinkeittimen puhdistustarvetta on mahdollista vähentää, kun arkisen kahvinkeittämisen yhteydessä huomioidaan seuraavia asioita:
1. Kahvinkeittimen vesisäiliöön ei tule kaataa vettä likaisella pannulla (tiskaamaton pannu jossa on kahvin jäänteitä), vaan erillisellä vesimitalla tai puhtaalla pannulla.

2. Keittimen vesisäiliö on hyvä huuhdella puhtaaksi (vedellä) pari kertaa viikossa.

3. Keittimen irto-osat kannattaa puhdistaa tiskin yhteydessä (käsitiski) säännöllisesti.

Tee kahvinkeittimen puhdistus säännöllisesti
Muista huuhdella pesuaine huolellisesti pois
Noudata kahvinkeittimen valmistajan puhdistusohjeita

Lähde siivous.info


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti