Umami muualla Facebook

Julkaistu 7. 6. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Puutarhan kesäkuu

Täällä Vaasan korkeudella monet kasvit kukkivat eteläistä Suomea myöhemmin. Maanantaina kuvasin kukkivia omenapuita, jotka varmaankin ovat etelässä jo aikaa sitten kukkineet. Tosin eilisessä tuulessa omenankukkalunta satoi runsaasti maahan, joten ihan ”kreivin aikaan” tuli kuvattua. Vielä edellisviikkona tulppaanit kukkivat runsaina väriläikkinä etu-ja takapihan penkeissä.

Pihallamme saavat puutarha- ja luonnonkasvit kukkia sulassa sovussa. Voikukat, joista nyt on enää haituvapallot jäljellä, purppuraiset ailakit, keltaisina hohtavat leinikit, nupuillaan olevat siankärsämöt ja päivänkakkarat sekä muut saavat kaunistaa kukkapenkkejä ja nurmikkoa, vaikkakin hallitusti.

Juuri nyt kukkivat lemmikit, särkyneet sydämet, siperian unikot, jalobellikset eli tuhatkaunot, muutama varjoliljakin vielä, syreeni, ensimmäiset rodot ja lupiinit sekä monet muut, joiden kaikkien nimiä en edes tiedä. Yrtit kasvavat nyt hyvin, kun ne pari viikkoa sitten siirrettiin ruukuista avomaalle.

Omenapuut kukkivat maanantaina vielä näin kauniisti, eilen tuuli ravisteli runsaasti terälehtiä maahan.


Punavalkoiset tulppaanit kukkivat loistokkaasti ja tuottivat suurta iloa silmälle myös maljakossa.

Tulppaaneista oli pitkään iloa, koska viileässä kesäkuussa niiden kukinta kesti kauan.

Mansikan kukinta on meneillään. Puutarhassa kasvaa sekä metsä- että puutarhamansikoita.

Metsäimarre on valtavan kaunis luonnonkasvi, joka saa miellellään levitä puutarhan puolelle. Se näköjään viihtyy kivien lähistöllä.

Tämä kellokukka on peräisin äitini puutarhasta Etelä-Ruotsista. Sen nimi ei ole tiedossani.

Sammalleimu hehkuu läikkinä siellä täällä puutarhan eri puolilla.


Bellikset istutettiin viime syksynä ruukuistaan kukkapenkin laitaan, ne talvehtivat hyvin ja ovat nyt vankkoja ja runsaasti kukkivia.

Muutama varjolilja kukkii vielä. Se on mielestäni jotenkin salaperäinen ja hyvin kuvauksellinen ”ruudullisine” kukkineen.

Lemmikkiä saisi olla puutarhassa vaikka kuinka paljon – onneksi se on kova leviämään.

Yhtäkkiä olen löytänyt särkyneensydämen kauneuden.

Yrtit kotiutuivat hienosti avomaalle. Ylhäällä kolme minttulajiketta, alhaalla vasemmalta meirami, keskellä sitruunamelissa ja alapuolella kaksi korianterilajiketta.

Lisäksi olemme istuttaneet persiljaa ja tilliä sekä toiseen penkkiin oreganoa, kahta eri sitruunatimjamia, tavallista timjamia, rosmariinia yms. ja viljelylaatikkoon sipuleita, valkosipuleita, porkkanoita, kesä- ja talvikurpitsoja jne. Hauska katsoa, millaista satoa sitten aikanaan saamme.

Siniset lempiorvokit koristavat ikkunalautaa tänäkin kesänä.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti