Umami muualla Facebook

Julkaistu 20. 5. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Puutarhan kevät

Arkiston aarre vuodelta 2012: Pohjanmaalla, Mustasaaressa lähellä Vaasaa kevät on ollut enimmäkseen melko kolea, vaikka aurinko on sentään viime aikoina paistellut. Kukatkin ovat auenneet hitaasti arkaillen, paljon on vielä nuppujakin niin tulppaaneissa kuin myös narsisseissa. Viileistä ilmoista on se hyöty, että kukat kukkivat ilonamme pidempään.

Viime syksynä istutimme puutarhaan runsaasti eri lajisia narsisseja ja tulppaaneita, jotka ovat nousseet maasta vahvoina ja kukkivat nyt kerrassaan upeasti.

Puutarhamme ensimmäisiä kukkijoita olivat krookukset, onnenpensas, joka kukkii vieläkin sekä lumikellot ja mini-iirikset. Sitten avautuivat scillat, kevätkakkarat, mininarsissit, helmihyasintit sekä monet muut narsissilajikkeet riippuen muun muassa istutuspaikan aurinkoisuudesta. Hollannista tuomamme tulppaaninsipulit kukkivat vasta nyt toisena keväänä aivan upeasti. Kevätesikoita on runsaasti joka puolella – ne leviävät ihan itsekseen, samoin kuin lemmikit, jotka alkavat kukkia kohta. Kuvan maljakossa eri lajisia narsisseja.

Onnenpensaaseen on juuri alkanut tulla lehtisilmuja.

Kevätkakkarat tuovat pihaan aurinkoisuuttaan. Kauempana olevan kuusen alapuolella olevaan penkkiin istutettiin lisää Peace-ruusuja. Hyvin peitetyt ruusumme ovat talvehtineet hyvin, joten odotettavissa on kaunista kukintaa pitkin kesää.

Kevätesikot ovat kovia leviämään ja ne saavat levitä aivan vapaasti.


Istutimme viime syksynä aluksi ruukuissa olleet palloesikot narsissipenkin reunaan, jossa ne nyt kukkivat uudestaan.

Hollannista tuomamme tulppaanit ovat kukkineet jo reilusti toista viikkoa.


Rentukka on löytänyt paikkansa puutarhan puron varrelta. Puroon pumpataan kesällä vettä lammesta, joka on aikanaan tehty  puutarhaan.

Tähän narsissipenkkiin istutettiin kahdeksaa eri narsissilajiketta. Reunaan istutettiin minitulppaaneja, joiden kaunis väri sopii hienosti vaaleiden narsissien kanssa.

Tällaista narsissia en muista aiemmin nähneeni.

Tämäkin narsissi on uusi tuttavuus.

Tämä kerrottu valkoinen narsissi on  uskomattoman kaunis, sen kukinto muistuttaa pionia.

Valkoisia narsissilajikkeita meillä on nyt useita ja pidän niistä erittäin paljon.

Neljä tulppaanilajiketta on tulossa pian kukkaan.

Narsissi saa näyttävyyttä paljoudesta.

Perinteinen pääsiäislilja löysi paikkansa kukkapenkistä, jossa aluksi kukkivat siniset mini-iirikset. Varhaisia mini-iiriksiä lisätään syksyllä.


Aiomme lisätä narsissilajikkeita puutarhaan ensi syksynä, koska ihastuimme niiden monimuotoisuuteen ja kauneuteen.

Kukkien ohella moni muukin laji nousee voimakkaasti mehevästä mullasta, kuten vaikka raparperi  ja ruohosipuli. Pian pääsen ottamaan ensimmäiset raparperinvarret piirasta varten. Ruohosipulia olen jo käyttänytkin.

Meillä on kasvatettu ahkerasti keittiöpuutarhakasvien, yrttien ja kukkien taimia ja niitä koulitaan vähitellen istutettaviksi istutuslavaan, joka valmistui viime syksynä. Kerron siitä enemmän pitkin kesää.

Ensi viikoksi ennustetaan hyvin viileää säätä, jopa hallaa ja yöpakkasia. Toivotaan, että ensi viikon jälkeen ilmat lämpenevät ja kotipuutarhurit pääsevät keittiöpuutarhan istutuspuuhiin.Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti