Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 6. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Puutarhassa kukoistaa!

Koko pitkän kevään odotin kukkaloistoa ja nyt se on todellisuutta. Olin viikon matkalla ja palattuani Pohjanmaalle suurin osa entisistä ja syksyllä istutetuista sipulikukista oli avautunut. Täällä päin Suomea kevät on aina pari viikkoa myöhäisemmässä kuin etelässä. Kukkia on nyt niin paljon, että missään ei näy, vaikka niitä keräilee runsain määrin sisällekin silmän iloksi.

Rajut tuulet ja sateet ovat ikävä kyllä kaataneet kukkia jonkin verran lakoon. Juttu on viiden vuoden takaa, mutta viikonloppuna oli täsmälleen samanlaista säätä.

Kukkien ohella myös keittiöpuurahassa tapahtuu. Muutama salaattilaji on päässyt hyvään vauhtiin, samoin ruohosipuli, talvivalkosipuli ja minttu. Iso viljelylaatikko odottaa vielä siementen kylvämistä. Myös taimia on kasvatettu ikkunalaudalla kesäkuussa istuttamista varten.

Kukkia, vuohenjuusto-parsasalaatti, kukkakimppuja

Tulppaanit kukkivat puutarhassa monessa paikassa ja lajikkeita on paljon. Kaikki ovat omalla tavallaan kauniita. Ensimmäisinä avautuneet ovat jo lakastumassa.

Kukkia kannussa

Olemme istuttaneet monena peräkkäisenä vuotena aina uusia narsissilajikkeita, joten niitä alkaa jo olla melkoisen paljon. On ihanaa katsoa, millaisia uudet lajikkeet todellisuudessa ovat. Vasemmanpuoleinen narsissilajike tuoksuu hyvältä.

DSC_0018 DSC_0026

Jo aiemmin istutetut viehättävät aina uudestaan. Kerrotut narsissit on aivan hurmaavia.

DSC_0034 valkoinen narsissi

DSC_0048 DSC_0054

Narsisseista löytyy monimuotoisuutta. Maljakkoon poimimani kukat pääsivät jääkylmään veteen.

DSC_0126

Punainen esikko alla on puutarhan ylpeys, niin kaunis ja harvinainen se on. Keräämme siitä siemenet ja istutamme lisää eri puolille puutarhaa.

punaiset esikot1

Meillä kasvaa myös oransseja  ja keltaisia esikoita. Keltaiset ovat kovia leviämään.

DSC_0044 DSC_0052

DSC_0057 DSC_0061

Muutama vuosi sitten istutimme kerrottuja punaisia, vaaleanpunaisia ja valkoisia belliksiä eli tuhatkaunoja ja ne jaksavat kukkia vuodesta toiseen. Nekin levittäytyvät penkissä joka vuosi. Levittäytyjiä ovat myös lemmikit (joista on tosi vaikea saada kaunista kuvaa), jotka ovat nyt alkaneet vallata tilaa jopa keittiöpuutarhan puolelta. Niitä pitää siirtää kukinnan jälkeen.

 DSC_0072 DSC_0041

Kuusi on nyt kauneimmillaan, kun vehreät kerkät loistavat sen oksien päissä. Sinikka-siniluumu kukkii runsaasti.

DSC_0077 DSC_0076

DSC_0074 DSC_0075

Salaatit ovat hyvällä alulla, nyt ne siirretään istutuslaatikkoon.

DSC_0067 DSC_0064

Vasemmalla on kiinanruohosipuli, joka maistuu valkosipulilta ja oikealla ihan tavallinen ruohosipuli. Niitä tulee käytettyä lähes joka päivä ja pitkälle syksyyn. Niistä saa korjata jo pian ensimmäisen kerran pakastettavaksi.

DSC_0066

Syksyllä istutettu talvivalkosipuli kasvaa hienosti parissakin paikkaa. Saapas nähdä, saammeko syksyllä komeita valkosipuleita omasta takaa.

DSC_0065

Minttu on yksi lempiyrteistäni. Se on monivuotinen ja tulee runsaana joka kesä. Kuivaan sitä monta kertaa kesässä. Se on erinomaista teeainesta, varsinkin jos sattuu sairastuman flunssaan. Aion hankkia monia yrttejä kauppapuutarhalta taas maahan istutettavaksi (eri timjamilajikkeita, oreganoa, salviaa, laventelia, tilliä ja lehtipersiljaa jne.) ja ruukkuihin (eri basilikalajikkeita). Meirami talvehti hyvin, joten sitä ei nyt tarvitse lisätä. Istutimme syksyllä lipstikkaa entisen paleltuneen tilalle ja se näyttää puskevan voimalla mullasta.

DSC_0031

Raparperi on tehnyt komean nupun ja aikoo kukkia pian. Ajattelin pakastaa taas raparperia, kun se on parhaimmillaan. Edellisistä pakastetuista tein hiljattain hilloa viilin kanssa nautittavaksi. Mutta siitä valmistetaan nyt myös monenlaista herkkua. Katso hyviä ohjeitamme täältä: http://umami.fi/ruoka-juoma/mervi/raparperiherkkujen-aika/

Hyvää kesää kaikille Umami.fi:n ystäville!


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti