Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 4. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Yksi kommentti Luonto ja vapaa-aika

Roma – ti amo!

Arkiston aarre vuodelta 2009: Olen rakastunut Roomaan – kaupunkiin, jonka 3000-vuotinen historia on käsinkosketeltavaa ja nykyisyys kiehtovaa.

Olen käynyt Roomassa ties kuinka monta kertaa, enkä ikinä kyllästy sen ilmapiiriin, joka valloittaa minut aina uudelleen. En saa Roomasta koskaan tarpeekseni!


Löytöretkiä ja vilkasta yöelämää

 

Spangalla riittää vilinää aamusta yöhön.

Esimerkiksi Pantheon – 2000 vuotta vanha kaikkien jumalien temppeli –  on paikka, jonne  aina menen rauhoittumaan ja aistimaan historiallista tunnelmaa. Kaupungissa on helppo vaeltaa ja tehdä löytöretkiä aina itselle uusiin kohteisiin. Vilkas elämä sykkii läpi vuorokauden muutamaa aamuyön tuntia lukuun ottamatta. Siihen voi ottaa osaa kaikki iästä riippumatta. Kesäyönä, varsinkin viikonloppuisin kaduilla näkee ihmisiä pikkulapsista isovanhempiin. Perheet käyvät lapsineen ulkona syömässä todella myöhään.

Edullisia ostoksia ja elegantteja italialaisia

Hintataso on Suomea edullisempaa.  Kannattaa tehdä ainakin vaate-, kenkä- ja laukkuostoksia. Merkkikaupat ovat sitten toista, niihin voisi tuhlata omaisuuksia. Italialainen design on mielestäni maailman parasta. Italialaiset osaavat pukeutua tyylikkään huolettomasti, mutta myös täydellisen upeasti. Kun kenkäkaupoissa näkee siroja kulta- ja strassisandaaleita, tietää, etteivät ne sovi kenellekään niin hyvin kuin sirosäärisille italiattarille. Naiset ovat pukeutumiseltaan naisia ja miehet miehiä. Ihmettelen aina, kuinka siroja ja hoikkia naiset ovat ja, syövätkö he ylipäänsä mitään. Italiassa naisen on oltava solakka ja hyvinhoidettu. Hiusten pitää olla pitkät ja – mieluiten vaalennetut. Maan televisiota katsellessa näyttää siltä kuin kaikki italiattaret olisivat blondeja.

Italialaiset rakastavat univormuja

Komeat italianot

Italialainen mies on komea ja miehekäs. Aamuisin on hauska seurata töihin meneviä pukumiehiä, jotka poikkeavat nopealle espressolle lähibaariinsa. Puvut, paidat, solmiot, kengät, salkut – kaikki viimeisen päälle. Parta juuri ajettuna, hyväntuoksuisina nuo ”roomalaiset jumalat” tummine silmineen saavat naisen sydämen sykkimään nopeammin. Yksi matkan nautinnoista Roomassa onkin istuskella katukahviloissa katsomassa kauniita, aistikkaita roomalaisia. Italian kieltä on kiva kuunnella ja varsinkin, kun itse sitä ymmärtää ja puhuu. Italialaiset puhuvat muuten todella nopeasti ja kovalla äänellä! Ja toistensa päälle – siinä heidän temperamenttinsa tulee selvästi esille.

Ja entä se kävelytyyli! Sen italialaiset osaavat varsinkin vapaalla ollessaan, kun ei ole kiire mihinkään.

Roomassa syöt ja juot hyvin

Löysimme matkaseurani kanssa upeita ravintoloita, hintatasoltaan kuitenkin suomalaisia ravintoloita huomattavasti edullisempia. Vinkit saimme Rooman matkaoppaasta, matkaoppaiden Rolls Roycesta: Rom – första klass reseguid, Streiffert förlag, www.streiffert.se

Enologiasta kiinnostuneille löytyy enotecoja, joissa voi nautiskella hyvistä viineistä edullisesti ja ostaa vaikka laatuviinejä kotiinviemisiksi.

buccone1buccone3

Piazza del Popololta lähtevän Ripetta-kadun varrella on vanhan viiniliikkeen yhteydessä enoteca Buccone, jossa voi syödä hyvin ja valita sadoista viineistä parhaimmat ruoilleen. Nautimme antipastona leikkeleitä ja juustoja. Juustot olivat taivaallisia ja Amarone-viini sopi niiden kumppaniksi täydellisesti. Juustot olivat Italian eri maakunnista: Piacentinu (Enna/Sicilia), Colleferro (Lazio/Rooma) Pienza (Toscana) Parmigiano Reggiano (Emilia Romagna). Paikassa oli erittäin huomaavainen palvelu ja meille tultiin lähtiessämme vielä ystävällisesti vilkuttamaan ovelta ;). Buccone, Via della Ripetta 19.

Enoteca Bucconen isoakin isommat antipastot.

Toinen enoteca, jossa söimme erittäin hyvän lounaan oli Antica Enoteca di Via della Croce, Via della Croce 76B.  Suosittelen erityisesti Il Riso Sformatoa (Il riso alle zeppia nero eli riisi-mustekalavuokaa) ja täydelliseksi makuelämyksen teki Kràtos ”paestrum” 2007 -valkoviini.

enoteca2mustekalariisi

Illalliselle Trastevereen

Illalla Trastevereen

Trasteveressä söimme illallista Da Lucia -nimisessä ravintolassa, jota voin suositella lämpimästi. Kannattaa ehdottomasti tilata  matkan parhaita alici al limoneja (anjoviksia sitruunamehussa). Perheravintolassa on erinomainen keittiö. Ruokalajeja ei ole paljon, mutta kaikki, mitä söimme maistui hyvältä. Paikka oli täynnä italialaisia. Söimme muun muassa kania, joka oli suussa sulavan mureaa ja maukasta. Iltamme jatkui myöhään yöhön Trasteveressä, jossa istuskelimme baarin ulkoterassilla katselemassa ihmisiä ja öistä hyörinää. Da Lucia, Vicolo del Mattonato 2b, tel. 06-5803601.

porttikaytavakatunakyma

Kauniita piha- ja katunäkymiä tulee vastaan joka askeleella.

marja3

Karttaa tarvitaan joka käänteessä, mutta Roomassa on vaikea eksyä.

Kolikko lähteeseen ja palaat Roomaan!

Arrivederci Roma!


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

 1. Mukava juttu! Kylläpä

  Mukava juttu! Kylläpä rupesi taas tekemään mieli Italiaan! Niin komea karabinierikin! Ja bella donna menossa illalliselle Trastevereen.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  L.P.

  25. 6. 2009 17.53

Kirjoita kommentti