Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 6. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Rosendal on keidas kaupungissa

Tukholman Rosendal on kuin keidas suurkaupungissa, Skanssenista kivenheiton päässä Djurgårdenin alueella, samoin kuin kuninkaallinen Rosendalin linna.

Puutarha on upea ja yllätyksiä täynnä. Voit kierrellä vapaasti ja nauttia moninaisista ihastuttavista näkymistä:  kukista, puista, viljelmistä, tuuheista lehtiaidoista, vanhasta hedelmätarhasta ja vehreistä ”salaisen puutarhan” piilopaikoista.

Näet puutarhassa suloisia levähdyspaikkoja, joissa voit juoda kasvihuonekahvilasta ostamasi luomukahvin luomuleivonnaisen tai -voileivän kera. Tuolit tuuhean puun siimeksessä houkuttelevat viivyttelemään.

Puutarhassa on myös pieni putiikki, joka myy tuoreita biodynaamisesti viljeltyjä juureksia sekä puutarhan sadosta valmistettuja mehuja, hilloja ja yrttejä sekä paljon muuta. Kaikki on luomua!

Rosendals Trädgårdin omistaa säätiö, joka haluaa edistää biodynaamista viljelyä Ruotsissa ja tarjoaa myös alan kursseja halukkaille. Toiminta aloitettiin vuonna 1984.

Rosendalissa on runsaasti kurssitoimintaa muun muassa viljelyn,  puutarhanhoidon, ruoanlaiton ja leivonnan aloilta, katso niistä tarkemmin lopussa olevasta linkistä.

Rosendalissa käyntiin kannattaa varata reilusti aikaa. Sieltä ei hennoisi millään lähteä takaisin kaupungin ruuhkiin.

Kartasta näet, mitä mistäkin osasta puutarhaa löytyy.

Lukuisista kasvihuoneista voit ostaa kasveja ja taimia.

Kahvila toimii  itsepalveluperiaatteella.

Voit juoda kahvisi täällä tai

täälläkin ja vaikka…

täällä puiden alla.

Jännä rakennelma!

Kukkaistutuksia on laajalla alueella paljon erilaisia.

Valtavassa hedelmätarhassa on eri omena-, päärynä- ja luumulajikkeita. Kaikissa puissa oli kyltti, mistä ilmenee kyseinen lajike, ja niitä on paljon. Osa puista on hyvin vanhoja.

Puutarhassa riittää mehevän vihreitä, hyvinhoidettuja pensasaitoja, humalasalkoja, nurmia ja lampi, jossa vesilinnut näyttivät viihtyvän.

Rosendalissa käydessäni yllätti rankka, nopea sadekuuro, ja sen jälkeen sain ihailla steenkaarta.

Aivan puutarhan läheisyydessä on  Rosendalin linna valtavien nurmikkoalueiden ja ikivanhojen, suurten tammien ympäröimänä.

Linna rakennettiin 1820-luvulla kuningas Karl XIV Johanille, ensimmäiselle Bernadotte’lle.

Linna on kuninkaallisesti sisustettu, kuva on linnan opastetaulusta.

Linnaankin voi käydä tutustumassa samalla retkellä, ja Djurgårdenissa on isoja puistoalueita, joihin voi mennä vaikka piknikille tukholmalaisten tapaan.

Lue lisää Rosendalin puutarhasta:

www.rosendalstradgard.se

Lue lisää Rosendalin linnasta:

http://www.kungahuset.se/kungligaslotten/rosendalsslott.4.19ae4931022afdcff3800012873.html


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti