Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 2. 2016 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Yksi kommentti Luonto ja vapaa-aika

Strömsössä puut kukkivat talvella

Piipahdin tänään Strömsössä, joka sijaitsee kodistani muutaman kilometrin päässä, Västervikissä. Kaikki tietävät ihanan Strömsön, Yle Femmalla nähtävän lifestyle-ohjelman. ”Ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä” -sanontakin on tuttu, kun tarkoitetaan, että jotain meni vähän pieleen. Kansallisromanttinen, noin 160-vuotias huvila sai aivan uuden elämän, kun Yle vuokrasi sen taannoin Vaasan kaupungilta Yle:lle TV-ohjelmasarjan tekemistä varten.

Tänään puut olivat Strömsön pihalla kukassa viimeistä päivää, ja olihan mentävä ihmettä katsomaan, kun vielä kerkisi. Yleisöä oli pyydetty lähettämään virkattuja tai kudottuja kukkia Strömsöhön, ja niitä tuli sitten reippaat tuhat kappaletta. Neulotut kukat pääsivät koristamaan puunrunkoja, ja kauniilta nuo näyttivät.

Stromso

Kukat oli sijoitettu puihin viehättävästi värimaailmoittain.

Talolla on mielenkiintoinen historia, josta kerrotaan Yle:n sivuilla muun muassa seuraavaa:

Huvilan historia

Varsinainen huvilakulttuuri alkoi Pohjoismaissa 1800-luvun keskivaiheilla ja Strömsön huvila on yksi Pohjanmaan alueen näyttävimmistä. Päärakennus, navetta, kanala ja talli rakennutettiin vuonna 1852 ruukinpatruuna Adolf Grönbergin toimesta. Sen jälkeen taloa on asuttanut muun muassa tupakkakauppias Jakob Finnilä perheineen. Hänen tyttärensä meni naimisiin Harald Bouchtin kanssa ja näin myös tunnettu Bouchtin vaasalaissuku liittyi alueen historiaan kolmen sukupolven ajaksi.

Stromso2

Vanha huvila on ylen koristeellinen, seinässä komeilee vanhanajan vellikello ja takaseinään on naulattu somia linnunpönttöjä muuttolintuja odottamaan.

1940-luvun loppupuolella osaa tiloista vuokrattiin kesävieraille, koska sen ylläpitäminen oli talon omistaneille Ragna ja Gunvor Bouchtille kallista. Lopulta tilat osti Mustasaaren kunta, myöhemmin Vaasan kaupunki ja vuonna 2000 ne vuokrasi YLE. Lue lisää täältä.

IMG_1020

Talon sivuseinään on kirjoitettu hieno mietelause: Todellisuus ei merkitse kaikkea tässä maailmassa. Mielikuvitukselle, leikille ja aistinautinnoille, kuten vaikkapa hyvälle ruoalle pitää myös olla sijaa elämässä. Näin minä tuon Strömsön moton tulkitsen.


Aiheet: , ,

Yksi kommentti

 1. Paras ohjelma Femmalla.

  Paras ohjelma Femmalla. Olen saanut monta hyvää vinkkiä jäännösmateriaalin käytöstä. Nyt virkkaan Leen ohjeen mukaan palaboleroa langanlopuista.

  Vastaa kommenttiin

  Kirjoittanut

  Sinu

  1. 3. 2016 10.03

Kirjoita kommentti