Umami muualla Facebook

Julkaistu 30. 9. 2013 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Syksy saapui puutarhaan

Poimin syksyn viimeisiä maitohorsmia läheiseltä hakkuuaukiolta ja vielä runsaasti kukkivia kultapalloja talon nurkalta. Siitä tulikin ihan kaunis kimppu silmän iloksi. Mutta syksy on todella nyt saapunut puutarhaan. Viimeiset kukat kukkivat, esimerkiksi monet ruusut, joissa on paljon nuppuja, mutta ne eivät taida enää ehtiä aueta. Puiden keltaiset lehdet ja punaiseksi muuttunut villiviini tuovat myös väri-iloaan syyspäiviin.

Kevät ja alkukesä oli varsinaista kukkien ilotulitusta, väriloisto alkoi tietysti kevään sipulikukkien myötä. Kesäkuussa aukenivat rhodojen nuput. Yrtit alkoivat rehottaa runsaina puskina, ja olen korjannut niitä pitkin kesää – eniten olen niitä kuivannut, mutta ruohosipulin pakastanut. Tänä kesänä jäi persilja ja tilli kylvämättä, mutta saahan niitä onneksi kaupasta.

Kohta alkaa kevätkukkasipulien istutus. Tulppaanien, narsissien, scillojen ja krookusten sipuleita on jo ostettu iso kassillinen. Etsimme taas meille ihan uusia tulppaani- ja narsissilajikkeita, ja niitähän löytyikin ilahduttavan runsaasti.

Tässä osa kesäkuun kukkijoista ja yrttipenkeistä. Lisäsimme taas rhodorendroneita ja ruusuja. Saimme satoa ruohosipulista, mintusta, sitruunamelissasta, oreganosta, ranskalaisesta rakuunasta, lipstikasta ja timjamista.

Heinäkuussa ruusut aloittivat kukintansa, jota on kestänyt tähän asti, mutta kukinta on alkanut jo tietenkin hiipua.

Kesä oli todellinen ruusu- ja vadelmakesä. Syyskuussa karhunvatukat ja viinirypäleet alkoivat kypsyä. Kuvassa, ylhäällä vasemmalla on uusi tuttavuus, unikko, joka on kukkinut runsaana elokuusta asti. Tummanpunaiset, samettiset Europeana-ruusut kukkivat myös vielä,  samoin kuvan pensasruusut.

Kukkien kuvaaminen on mielestäni aivan ihanaa, siksi en malta olla ottamatta samojen kukkien kuvia kollaaseihini. Kuvista tulee niin hyvä mieli, ja niitä on ilo katsella talvella uutta kesää odotellessa. Kollaasin oikeassa yläkulmassa olevassa kuvassa maljakkoon on kerätty syksyn viimeisiä päivänkakkaroita, unikoita, kukkivia minttuja ja kultapalloja. Tänä vuonna rypäleistä tuli hyvin makeita, mikä johtui mahdollisesti kuivasta, aurinkoisesta kesästä. Mutta sato ei ollut suuren suuri, kuten parina aiempana syksynä on ollut. Omenoitakaan ei meidän puihimme tullut mitenkään ylitsepursuavasti, mutta syömistä niissä sentään riitti.

Villiviini on vähitellen muuttunut syvän viininpunaiseksi, ja valoa vasten sen väri näyttää näin kauniin kirkkaanpunaiselta.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti