Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 6. 2018 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Itä-Viro on ihmeitä täynnä

Tänä kesänä kannattaa suunnata parisataa kilometriä Tallinnasta itään, missä voi tutustua erilaiseen luontoon, kulttuuriin ja historiaan kuin pääkaupungissa. Seikkailulle voi lähteä omalla autolla, mutta myös juna- ja bussiyhteydet ovat hyvät ja edulliset.

Narva on Viron kolmanneksi suurin kaupunki Tallinnan ja Tarton jälkeen. Se pyrkii Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2024 ja kilpailee tittelistä Tarton kanssa. Narva on historiallisesti kiinnostava kaupunki ja erilaisen kiehtova paikka myös sijaintinsa takia. Narvajoen toisella rannalla, vain kivenheiton päässä, on Venäjä ja Ivangorodin linnoitus eli Iivananlinna, jonne pääsee Ystävyydensiltaa pitkin.

Kuvassa Ivangorodin linnoitus.

 

Itä-Virumaan kartta opastaa parhaat seikkailu- ja käyntikohteet.

Ystävyydensilta vie Venäjälle.

Narvan jokipromenadilla on tilaa käyskennellä.

Monet sodat ovat runnelleet kaunista barokkikaupunkia, ja toisessa maailmasodassa Neuvostoliiton pommit sekä saksalaisten räjäytykset tuhosivat suurimman osan Narvasta. Entisistä ajoista muistuttavat vain Narvan linna, raatihuone ja muutamat kirkot. Toki linnakin vaurioitui sodissa pahasti, mutta sen entisöinti aloitettiin 1970-luvulla, ja urakka jatkuu yhä.

Runsaan 700 vuoden ikäisessä Narvan Hermannin linnoituksessa on museo, jossa esitellään kaupungin historiaa. Pitkän Hermannin 51 metriä korkeasta tornista voi ihailla kauniita näkymiä Narvan ja Venäjän puolella sijaitsevan Ivangorodin linnoituksen eli Iivananlinnan suuntaan.

Linnoituksen pohjoispiha on kesäisin käsityöläisen 1600-luvun historiankeskus, jossa riittää paljon katseltavaa. Pihalla voi nähdä sepän työskentelyä ja ruoanlaittoa ulkokeittiössä. Entisajan apteekista voi ostaa rohtoja lähes mihin tahansa vaivaan.

Narvan raatihuone ja vuonna 2012 valmistunut Tarton yliopiston Narvan kollege.

Narvan Hermannin linnoitus.

Seppä työskentelee linnoituksen pohjoispihan historiankeskuksessa.

1600-luvun keittiö.

Ruoanlaittoa entisajan malliin.

Yrttejä ja entisajan esineistöä.

Linnakierroksen voi päättää ravintola Rondeelissa, joka sijaitsee pyöreässä tykkitornissa. Ravintola tarjoaa paikallisista tuoreista raaka-ainesta valmistettuja kala- ja liharuokia Narvan linnoitukseen ja sen ympäristöön liittyvien perinteiden mukaan. Listalla on tietenkin nahkiaisia, sillä Narvajoki on tunnettu nahkiaisjoki ja sen nahkiaisia pidetään kaikkein parhaimpina.

Ravintola Rondeel on ainoana Narvan ravintoloista päässyt Viron parhaita ruokapaikkoja esittelevälle White Guide 2018 -listalle.

Narvan nahkiaisia savustettujen viiriäisenmunien kera.

Savustettua sianlihaa, perunoita, kasviksia ja sinappikastiketta.

Crème brûlée jäätelön ja rouhitun ruisleivän kera.

Avinurmen puutyöpitäjän tuotteet ovat tuttuja monille suomalaisille, sillä tuotannosta valtaosa menee vientiin. Suomen lisäksi tuotteita viedään Ruotsiin, Norjaan ja Japaniin. Puuaitassa myydään satoja erilaisia tuotteita, kuten koreja, kiuluja, keittiötarvikkeita ja leluja.

Puutyöpitäjän perinteet ulottuvat satojen vuosien taakse. Alue on metsävaltainen, minkä vuoksi asukkaat ovat saaneet elantonsa puusta. Straussin perheyritys on perustettu Avinurmelle 23 vuotta sitten. Puuaitta on valmistunut vajaat kymmenen vuotta sitten ja talossa on kaupan lisäksi työpajoja ja kahvila, josta saa joka päivä lounasta ja kahvin kanssa pientä purtavaa.

Avinurmeen rakennettiin aikoinaan kapearaiteinen (76 cm) rautatie puun kuljetuksia varten. Rautatiestä on nykyään käytössä vain 180 metriä, joten se on maailman lyhin rautatie. Suunnitelmissa on jatkaa rataa ja rakentaa asema 800 metrin päähän. Kyläläiset ovat talkoovoimin kunnostaneet muutaman vaunun museojunaksi. Yksi vaunu on sisustettu kuvaamaan vuoden 1949 tapahtumia, kun ihmisiä kyyditettiin pakkotyöhön Siperiaan.

Eero Strauss kyyditsee halukkaita maailman lyhimmällä rautatien pätkällä.

Kuva Siperiaan kyyditettävien vaunusta.

Keittiön puisia työvälineitä.

Hienoja puuleluja.

Puuaitassa myydään kiuluja ja harjoja. Saunatuotteita on yhteensä yli 300.

Puuaitan kahvilan herkullista Peipsijärven kuhaa.

Puuaitan kahvilan raparperipiirakka.

Huomenna tulossa jatkoa Itä-Viron matkailukohteista.

Lisätietoja:
www.visitestonia.com
www.narvamuseum.ee
www.puiduait.ee
www.strauss.ee

Muita kiinnostavia käyntikohteita:
www.bastion.narva.ee
www.sillamae.ee
www.lammasmae.ee
www.seikluskeskus.ee


Aiheet: , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti