Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 6. 2018 Teksti Sirkka Hirvonen, kuvat Sirkka Hirvonen, www.idaviru.ee Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Itä-Viron kartano- ja kylpyläromantiikkaa

Itä-Virossa on lukuisia kartanoita ja kylpylöitä, joissa voi yöpyä, nautiskella, rentoutua ja herkutella. Kauksissa on Peipsijärven pisin hiekkaranta, 37 kilometriä. Narva-Jõesuun uimaranta on puolestaan 14 kilometrin mittainen.

Mäetagusen kartano on peräisin 1500-luvulta, mutta sen nykyiset osat on rakennettu 1736-1919, jolloin kartano oli von Rosen -suvun omistuksessa. Rakennuksia on yhteensä kymmenen ja niitä on kunnostettu 1990-luvulta alkaen eri tarkoituksiin.

Kuvassa Mäetagusen kartano.

Kartanossa on 24 huonetta ja kylpyläosasto, jossa on kaksi 25 metrin allasta ratauintia varten. Hotellin spa-osasto on rakennettu entiseen talvipuutarhaan ja siellä on mm. aromisauna, trooppinen suihkusauna ja suolasauna. Rakenteilla on monta uutta saunaa ja iso poreallas. Kuva Visitestonia.com.

Lomien kartasta voi etsiä Itä-Viron parhaita lomakohteita.

Mäetagusen kartanon komea päärakennus. Kuva Visitestonia.com.

Mäetagusen kartanon ravintolan nimi on ”Vaunuvaja”. Se tarjoaa paikallista lähiruokaa, josta kuvassa ihraa, suolakurkkuja ja sipulia.

Mäetagusen kartanosta on vain 15 minuutin matka Euroopan viidenneksi suurimman Peipsijärven 37 kilometriä pitkälle hiekkarannalle.

Kukrusen Polaarikartano ja kartanon juhlasali, jossa voi viettää vaikka häät.

Kukrusen Polaarikartano kuului 1700-luvun puolivälistä Viron itsenäistymisen jälkeiseen maareformiin asti von Toll -suvulle. Syksystä 2010 asti uudistetussa kartanossa on ollut näyttely, joka esittelee arktisten alueiden tutkimusmatkailija Eduard von Tollin ja koko suvun elämää ja toimintaa.

Kartanossa pääsee kokeilemaan vanhoja vaatteita ja kirjoittamaan sulkakynällä. Lapsille on arktinen leikkihuone, jossa pääsee heittelemään ”lumipalloja” vaikka keskellä kesää.

Vieraat voivat kokeilla kartanon pukuloistoa.

Lapset pääsevät heittelemään lumipalloja.

Näyttelyn koiravaljakkokoirat näyttävät aidoilta. Kartanolla on oikeitakin pentukoiria, jotka vastaanottavat vieraat ja vetävät valjakkoa, kunhan vähän varttuvat.

Tutkimusmatkailija Eduard von Toll tapasi retkillään jääkarhuja, jotka ovat näyttelyssä esillä.

Upeassa, historiallisessa Purtsen linnassa saat syödäksesi modernia ja palkittua virolaista ruokaa.

Purtsen linna on rakennettu vuonna 1533. Muiden linnojen ja kartanoiden tapaan se kärsi pahoin monista sodista. Pohjansodan jälkeen vuonna 1731 uudeksi isännäksi tuli Otto Magnus von Stackelberg. Linna on tarjonnut suojaa ryöstöretkien aikana, ollut jääkellarina, maito- ja viljamakasiinina ja vankilana sekä työläisten asuintalona.

Linna kunnostettiin vuosina 1987-1990 ja se sai uudet isännät vuona 2014. Emäntä Sigrid Välbe vastaa keittiöstä, joka tarjoaa modernia ja palkittua virolaista ruokaa paikallisista raaka-aineista. Kyytipoikana voi nauttia syksystä 2016 Purtsen linnan pajassa toimivan käsityöläispanimon mainioita oluita. Isäntä Janner Eskor puolestaan isännöi linnan vierailuja ja kertoo linnan värikkäästä historiasta ja kummituksista useilla kielillä.

Purtsen linnassa voi nauttia herkullista Peipsijärven kuhaa pienpanimo-oluiden kera.

Purtsen linnan seinät ovat jyhkeät ja paksut. Kynttilät tuovat tunnelmaa ravintolasaliin.

Meresuu Spa & Hotel, jossa voit nauttia täysin siemauksin kylpylälomasta.

Meresuu Restoranista on upea merinäkymä, jota saat silmäillä herkutellessasi.

Meresuu Spa & Hotel avattiin vuonna 2008, mikä aloitti Narva-Jõesuun uuden nousun kylpyläkaupungiksi. Hotellissa on 220 vuodepaikkaa ja spassa seitsemän erilaista uima-allasta, viisi saunaa, porealtaita sekä vesi- ja ilmahieronta-altaita. Kahdessa ulkosaunassa voi osallistua unohtumattomiin ja ennen kokemattomiin saunarituaaleihin. Spassa on tarjolla on monenlaisia hoitoja kaikenikäisille ihmisille lapset mukaan lukien. Hotelli sijaitsee hienolla paikalla Pohjois-Viron rivieraksi kutsutun rannan tuntumassa.

Toila Spa -hotellissa nauttii koko perhe.

Toila Spa -hotellissa on 280 vuodepaikkaa ja viereisellä leirintäalueella 19 mökkiä, karavaani- sekä telttapaikkoja. Hotelli on avattu vuonna 1990 ja kunnostettu vuonna 2005. Spassa on Toilatermid saunakeskus sekä Wellnes-keskus Orchidee, joka on todellinen aikuisten hemmotteluparatiisi. Viereisessä talvipuutarhassa voi saunomisen ja uimisen jälkeen rentoutua juomia ja hedelmiä nautiskellen.

Toila Spassa on peräti 15 saunaa ja hotelli tarjoaa hoitoja niin lihasten, luuston, sydämen, verenkierron kuin hengitysteiden vaivoihin, kunhan asiakkaan terveydentilasta on ensin tehty diagnoosi.

Toila span illallisen alkupalana on välimerellistä salaattia.

Toila span pääruokana on seesaminsiemenillä kuorrutettua broileria kasvisten kera.

Toila Span lähellä sijaitsee käymisen arvoinen Toila-Orun puisto, jota kutsutaan Viron Kultarannaksi. Alueelle rakennettiin 1600-luvulla kartano, jonka venäläinen suurliikemies Grigori Jelisejev osti kesäasunnokseen vuonna 1897. Hän rakennutti entisen kartanon tilalle upean palatsin terassimaisine puistoineen. Virolaiset ostivat linnan ja puiston vuonna 1935 ja lahjoittivat sen presidentti Konstantin Pätsille kesäasunnoksi. Linna tuhoutui kokonaan toisessa maailmansodassa. Puistoa on sittemmin kunnostettu ja sen pinta-ala on nykyään yli 100 hehtaaria. Puistossa on paljon katseltavaa, mm. satoja eri puu- ja pensaslajeja. Elokuussa puistossa järjestetään suosittu tapahtuma, jolloin tarjolla on taidetta, musiikkia ja ruokaa.

Viron Kultarannan puisto on kaunis käyntikohde.

Lisätietoja:
www.visitestonia.com
www.moisahotell.ee
www.kukrusemois.ee
www.purtse.ee
www.meresuu.ee
www.toilaspa.ee


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti