Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 7. 2018 Teksti Sirkka Hirvonen Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Kustavi – saariston kuningaskunta

Arkiston aarre vuodelta 2016: Sain tutustua Kustavin pieneen saaristokuntaan, jonka luontoa leimaavat komeat kalliot, käkkärämännyt ja kukkivat rantaniityt. Vakituisia asukkaita kunnassa on vain noin 900 ja rantaviivaa yli kilometri jokaista asukasta kohti! Kesäasuntoja on yli 3000 ja kesällä kunnan väkiluku kasvaa yli kymmenkertaiseksi.
IMG_0794 Kustavi2

Kustavi on Suomen vetovoimaisimpia kuntia

Meren pirstoma pieni saaristokunta on yritteliäs ja tapahtumarikas paikka asua ja vierailla. Kustavin monimuotoista pienyrittäjyyttä edustavat lomakeskukset, paikalliset ravintolat ja kahvilat sekä eri alojen käsityöläiset. Alueella on myös teollisuutta ja vilkasta risteilytoimintaa. Kesäaikaan kunta tarjoaa toinen toistaan kiehtovampia tapahtumia niin vakituisille asukkaille kuin kesävieraille ja turisteille. Kustavin kirjallisuusyhdistys ja Kustavin Matkailuyhdistys ovat tuottaneet reittiselostuksen, jonka avulla voi pyöräillä katsomaan Kustavin tärkeimpiä kulttuurikohteita ja nähtävyyksiä. Yksi tärkeimmistä tapahtumista on heinäkuussa järjestettävä Volter Kilpi -kirjallisuusviikko. Korkeatasoinen ja monipuolinen ohjelma ja kotoinen tunnelma takaavat vieraiden viihtymisen. Tapahtumassa on paljon yleisöluentoja, konsertteja sekä retkiä Volter Kilven maisemiin maalla ja merellä. Ei siis ole ihme, että Kustavi on Suomen vetovoimaisimpien kuntien joukossa ihan kärkipäässä eli sijalla 23.

Kunnanjohtaja Veijo Katara ja vapaa-aikasihteeri Maritta Jalonen painottavat, että merelliset elinkeinot ja niiden hyödyntäminen ovat Kustavin alueen elinehto. Samalla he kehuvat alueen innovatiivisia yrittäjiä, jotka ovat valmiita panemaan itsensä likoon.

Taidetta ja huippukokkeja Kustavin Kipinässä

Kustavi petteri Kustavi grill sali

Keittiömestari Petteri Luoto loihtii taidetta kaikille aisteille. Tarjottimella alkupalarosolli ja taustalla Petterin luomat taideteokset.

Kustavin Kipinä on omistettu taiteelle, hyvälle ruoalle ja työelämän kehittämiselle. Se on rakennettu vuonna 2011 ja sen on  suunnitellut arkkitehti Pekka Vapaavuori. Tässä ympärivuotisessa tilassa toimii tänä kesänä jo viidettä kertaa suosittu pop up -ravintola ja taidenäyttely 7.7.-7.8. Kattaukset ovat torstaista sunnuntaihin klo 13, 16 ja 19. Eri maiden huippukokit loihtivat saariston parhaista raaka-aineista ainutlaatuisia neljän ruokalajin kattauksia. Samalla vieraat saavat nauttia vaihtuvien taidenäyttelyiden annista. Pop up -ravintolan kesän aloittaa keittiömestari Petteri Luoto, jonka taideteoksia voi ihailla samalla, kun nauttii hänen loihtimiaan ruoka-annoksia. Lisätietoja: www.kustavinkipinä.fi.

Huimia sirkustemppuja ArtTeatrossa

IMG_0750

Pauliina Räsäsen ja Slava Volkovikin taidonnäyte.

Kustavin Kipinästä voi jatkaa seuraamaan Suomen oloissa ainutlaatuista sirkusta, jonka ovat paikkakunnalle tuoneet trapetsitaiteilija Pauliina Räsänen ja maailmanmestariakrobaatti Slava Volkovik. Luotuaan uraa Cirque du Soleilissa he perustivat vuonna 2008 Kustaviin sirkus- ja varieteeohjelmapalvelu ArtTeatron ja rakennuttivat Suomen ensimmäisen pysyvän sirkusrakennuksen. Yritys järjestää sirkuskoulutusta, tilausesityksiä ryhmille, sirkusfittnes-treenejä, leirikouluja ja työpajoja. Kesä huipentuu sirkusfestivaaliin 7.7.-7.8., jolloin Kustavi muuttuu kansainvälisen sirkustaiteen kehdoksi. Huikean ammattilaiskaartin uuden shown Circus Named Desireen ensi-ilta on 7.7. klo 19. Festareilla on myös työpajoja ja sirkusleirejä.
Lisätietoja: www.artteatro.com.

Kiehtova Katanpään linnakesaari

Pietari Suuri perusti Katanpään linnakesaaren vuosina 1915-1916 turvaamaan ja valvomaan liikennettä tärkeillä rannikkoväylillä. Tykkipatterit ja maastoon rakennetut lähipuolustusasemat muistuttavat Suomen rannikkotykistön työstä itsenäisyytemme turvaajana. Katanpää on toiminut myös vankilasaarena. Historialliset rakennukset, kuten maailman ainoa puusta rakennettu vesitorni, ja ainutlaatuinen luonto tarjoavat unohtumattomia elämyksiä menneestä maailmasta.

Merja Siekkinen ja Jukka GrönblomKustavi olut katanpää

Katanpään saarta isännöivät Merja Siekkinen ja Jukka Grönblom, jonka opastuksella linnakesaareen on mahdollista tutustua yksityiskohtaisesti.

Katanpään nykyinen omistaja on Metsähallitus ja saari on heinäkuussa 2011 perustetun Selkämeren kansallispuiston eteläisin käyntikohde. Palvelun tuottajana kolmatta kautta toimii Captain’s table ja sen yrittäjäpariskuntana Merja Siekkinen ja Jukka Grönblom. Saarella voi liikkua omatoimisesti tai opastetuilla kierroksilla. Ravintolassa voi nauttia aamiaisen ja keittolounaan. Kahvion tuoreet pullat, sämpylät ja piirakat leivotaan saarella itse. Katanpäässä on oma makkara, Katanpään Katajainen, ja muinaisolut. Omaa tuotantoa ovat myös linnakelimppu, sinappi sekä kuusenkerkkä- ja koivunlehtisiirappi.
Lisätietoja: www.katanpaa.fi.

Maailman ainoa puusta rakennettu vesitorni komeilee Katanpäässä.

Saaristoperinteitä vuosisatojen takaa Peterzénsillä

Kustavi IMG_0752

Boat Houset on rakennettu konteista, jotka naamioituvat hienosti merelliseen rantamaisemaan. Tekstiilitaitelija Laura Peterzén toivottaa vieraat tervetulleiksi saaristomeren äärelle.

Saaristomeren rannalla voi yöpyä tunnelmallisissa Boat Houseissa. Ne ovat Peterzénin suvun yrityksen omistuksessa. Vanhan sukutilan äärelle kehkeytynyt vierassatama, ravintola, myymälä ja hotelli alkoivat kasvaa, kun Laura ja Eerikki Peterzén myivät silkkipainoyrityksensä Marimekolle ja ryhtyivät kehittämään satamaa. Nyt vetovastuu on siirtynyt seuraavalle sukupolvelle, jonka ideasta ruohokattoiset yöpymismajat on pystytetty.
Lisätietoja: www.peterzens.fi.

Grillissä herkutellaan

Kustavi grill Kustavi grill 3 Kustavi grill 4

Keittiömestari Per-Eriki Silver tarjoilee matkailijoille paikallisia makuelämyksiä. Ravintola Grillin maukas kala-annos, joka on höystetty wasabimajoneesilla.

Keittiömestari Per-Erik Silverin isännöimä Restaurant Grill tarjoaa saaristolaisruokaa aivan Kustavin keskustassa. Kesällä ravintolan yhteydessä toimii myös pieni kauppa ja vierailla on mahdollisuus majoittua vanhaan aittaan tai putkaan!
Lisätietoja: www.restaurantgrill.fi.

Yrittäjyyttä käsityökylässä

Kustavin käsityökylässä kohtaavat erilaiset käsityöammatit. Siellä voi rauhassa kierrellä ja seurata käsityöläisten osaamista ja työskentelyä savi-, hopea- ja sepänpajassa sekä tekstiilituvassa. Kylässä on keramiikan ja kynttilöiden tehtaanmyymälät, kahvila sekä grilli. Alueella on leikkipaikka ja kotieläimiä, jotka taklaavat myös lapsiperheiden viihtymisen käsityökylässä.
Lisätietoja: www.kustavinsavipaja.fi.

IMG_0771 Kustavi savipaja

Käsityökylän savipajassa dreijataan saviastioita. Savipajan käsintehtyjä astioita on myynnissä myös alueen pihapiirissä.

Vuosnaisista Ahvenanmaalle

Vuosnaisten Meriasema ja Kustavin Kalatuvat sijaitsevat toisiaan vastapäätä Varstalan saaren länsireunassa keskellä kauneinta saaristoa. Molemmissa voi nauttia suussa sulavan, kalapainotteisen aterian vaikkapa ennen matkan jatkumista lossilla Ahvenanmaalle. Meriasemalla on myös kesäleipomo, kahvila, vierasvenesatama, Suomen pienin kenkäkauppa ja majoitusta. Kustavin Kalatuvan majoitustilat ovat etenkin kalastajien suosiossa.
Lisätietoja: www.vuosnaistenmeriasema.com ja www.kustavinkalatuvat.fi.

Luksusmajoitusta Lootholmassa

IMG_0800 IMG_0803

Jurtat sijaitsevat vierekkäin meren rannalla ja suihkutilat niiden läheisyydessä.Jurtta on sisustettu viihtyisäksi. Jurtat sijaitsevat vierekkäin meren rannalla ja suihkutilat niiden läheisyydessä.

Kustavin Lootholmasta nauttivat niin veneilijät, karavaanarit, reppureissaajat kuin luksusmajoitusta haluavat. Alueella voi yöpyä ruohokattoisissa ja viihtyisissä jurtissa tai upeissa uusissa luksusmökeissä aivan meren rannalla. Ravintola Helenan ja koko Lootholman alueen maamerkki on 60 metrinen kuunari Helena. Ravintola tarjoaa herkkuja, jotka on valmistettu paikallisista raaka-aineista. Lisätietoja: www.lootholma.fi.

Kuvat Juha Karikoski ja Sirkka Hirvonen.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti