Umami muualla Facebook

Julkaistu 16. 7. 2010 Teksti Tiedotteet Ei kommentteja Luonto ja vapaa-aika

Kuikka on mökkiläisten rakkain lintu

Kuikka otti ylivoimaisen voiton suomalaisten rakkaimman mökkilinnun äänestyksessä. Uljaan ja kaunisäänisen kuikan nimesi suosikikseen 38 % vastaajista. Rakkaimmat mökkilinnut selvitettiin BirdLife Suomen Mökkibongaus-tapahtumassa 26.6.–4.7. Tapahtumassa kerättiin myös lintuhavaintoja.

Oman suosikkilintunsa ilmoitti verkossa tai postikortilla 1358 henkilöä, joista useampi kuin joka kolmas äänesti kuikkaa. Perusteluiden mukaan kuikassa arvostetaan erityisesti sen tunnelmallista ääntä ja kaunista ulkonäköä. Kuikan myös koetaan kuuluvan mökkirannan maisemaan ja edustavan jonkinlaista suomalaista muinaisuutta. Kuikkia olikin olemassa fossiililöytöjen mukaan jo 40 miljoonaa vuotta sitten.

Kuikan äänivyöryn takana seuraavaksi suosituimpia mökkilintuja ovat laulujoutsen (6 % äänistä), västäräkki (4 %) ja rantasipi (3 %). Hyvin moni lintu sai kuitenkin ystäviä: osallistujat nimesivät suosikikseen lähes 100 eri lintulajia. Tyypillisiä lempilintuja ovat kokonsa, värityksensä, ääntelynsä tai yleisyytensä puolesta helposti havaittavat lajit, erityisesti vesilinnut ja pihoilla viihtyvät nk. pikkulinnut.

Rakkaimpien mökkilintujen lisäksi kerättiin havaintoja viidestä kohdelajista: kuikasta, laulujoutsenesta, kyhmyjoutsenesta, rantasipistä ja meriharakasta.

Havainnointiin osallistui yli 2500 henkilöä yli 1000 paikalta, ja kohdelajien yksilöitä havaittiin yhteensä yli 7700 eri puolilla maata. Aktiivisimmat mökkibongarit löytyivät Salosta, Ruokolahdelta ja Mäntyharjusta.

Mökkibongauksen tuloksia voi tarkastella tapahtuman verkkosivuilla www.mokkibongaus.fi. Tulossivuilta löytyvät eri lintulajien saamat äänet perusteluineen, kunkin mökkikunnan osallistujamäärät sekä taulukot ja kartat viiden kohdelajien havainnoista.

Mökkibongaus oli avoin kaikille missä tahansa Suomessa. Mökkibongauksen tarkoituksena on saada yleisö kiinnostumaan lähiluonnosta ja kerätä lintutietoa. Mökkibongaus järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa maailmassa.

Kuikka on BirdLife Suomen Vuoden lintu 2010. Pesintään viittaavia kuikkahavaintoja voi ilmoittaa vielä koko kesän ajan osoitteessa www.birdlife.fi/vuodenlintu

TULOKSIA ja VALOKUVIA
http://www.mokkibongaus.fi/

VIDEO
http://www.youtube.com/watch?v=kGHNmV9T1Kc

VUODEN LINTU KUIKKA
http://www.birdlife.fi/vuodenlintu/

Lintulajit ruotsiksi: storlom (kuikka), sångsvan (laulujoutsen), sädesärla (västäräkki), drillsnäppa (rantasipi), knölsvan (kyhmyjoutsen), strandskata (meriharakka)

Tiedotteen välitti Deski.


Aiheet: , , ,

Kirjoita kommentti